Földlabdás karácsonyfát vett? Van remény!

2014.12.20. 07:36

A fenntartható fejlődés jegyében sokan választanak földlabdás vagy cserepes karácsonyfát. Amire viszont vigyázni is kell, hogy túlélje a telet, és tavasszal kiültethető legyen. A legnagyobb veszély rájuk nézve az, hogy amikor megvesszük, a főként Zalából érkezett árusító általában azt mondja:

vizet alig kell neki adni, mert télen aluszik a fa, alig vegetál.

Ez bizony így is van az ő ültetvényén.

De amikor az ember beviszi a lakásba, akkor a 18-25 fokon bizony feléled, és megzavarodik, mint vidéki néni a Deák téri metróátszállásnál. Ezt a részt a zalai termelők viszont nem szokták figyelemmel kísérni, következzen ezért néhány instrukció „hogyan neveld a karácsonyfád” témában.

Mostanában már eleve műanyag cserépben árulják a fákat, szóval külön nem kell neki azt venni, de ha nincs, vegyünk. Amit műanyag cserépben árulnak, az alá cserépalátétet kell tenni, hogy alulról szívja vizet. Ha a műanyag cserép alján nincsenek lyukak, akkor lyukakat kell biztosítani rá (mint a Roncsfilmben a nylonzacskóra). Ez azért kell, hogy a cserépben a nedvesség ne pangjon, mert az mindenféle gombás megbetegedést eredményez.

Szobahőmérsékleten a fenyő párologtat, és bizony inni fog, nem is keveset.

Egy mindössze 70 cm-es Nordmann napi 3 deci vizet iszik 25 fokos szobahőmérséklet mellett.

Öt éve nevelek cserepes fenyőt – luc, ezüst, Nordmann – különféle szobahőmérsékleteken. Látjuk, mikor fogy el a víz a tányérból, akkor, vagy néhány óra múlva, másnap utána kell tölteni (nem baj, ha szikkad egy kicsit, ha nem alacsony páratartamú lakótelepen lakunk).

A cserepes fenyőt nem tarthatjuk bent sokáig. Körülbelül két-három hét elteltével, és az életéhez szükséges víz megadásával elkezd rügyezni.

Ha nem rügyezik megdöglött, szóval mindegy.

A napfény hiányában fejlődő hajtások csökevényesek és aszimmetrikusak lesznek, csökkentik a fenyő tavaszi normális túlélési esélyét.

Szilveszter után rakjuk ki az erkélyre szélvédett helyre (ahol nem fagy át), vagy akár a pincébe, hadd pihenjen tovább. A lakótelepi pincék páratartalma megkívánhatja az öntözést néha – ha kiszárad a földje, öntsünk alá egy kis vizet, tapasztalatom szerint hetente elég.

Ekkor már vagy visszaveszi a kereskedő, ha ilyen kondícióval vette az ember, vagy – nos, akkor vigyázni kell rá még február végéig, március elejéig, amikor felenged a fagy, és ki kell ültetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?