A konzol idén is tökéletes ajándék

000 Was6545820
2014.12.12. 19:03
Játékkonzolt venni vagy kapni önmagában egy kis karácsony, szóval nyugodtan össze lehet mosni a naggyal. Ritka szerencsés helyzetben van, aki 2014-ben konzollal ünnepelné a karácsonyt: a kifutó gépeket a legjobb áron lehet megvenni, a hordozható gépek kínálata átlagon felüli, és a Wii U-ra már most több minőségi exkluzív játék van, mint Playstation 4-re és Xbox One-ra összesen. Ez utóbbiak közül idén karácsonykor még csak egy szempont alapján lehet választani: hogy melyiküknek a színe illik jobban az otthoni hifihez.

PLAYSTATION 3 ÉS XBOX 360

A bevásárlóközpontokban nyilván a legújabb gépeket rakják a legfeltűnőbb helyekre, de ne feküdjünk a marketing úthengere alá: nyugodtan válasszunk előző generációs konzolt. Fontos: ez szigorúan az asztali konzolokra vonatkozik, a hordozható gépekre nem.

Playstation 3-at és Xbox 360-at viszont még mindig érdemes venni. A kockázat nulla: aki ilyet vesz, a lehető legjobb áron kapja meg a már ismert játékkínálatot futtató gépet. Egy konzol értékét a játékfelhozatal adja: csak akkor tudhatjuk, mennyit ér egy gép, ha ezt ismerjük. Ez viszont csak egy konzolgeneráció végére derül ki. És most, úgy tűnik, mindkét konzolnak piszok jó játékfelhozatala van.

További előny, hogy ezekre a gépekre még mindig érkeznek játékok. Az idén tesztelt sikervárományosok, az Evil Within, a Far Cry 4, a Watch Dogs, a Call of Duty: Advanced Warfare, a Destiny és a Titanfall ugyanúgy elérhetők a kifutó konzolokon is, mint Playstation 4-en és Xbox One-on. Akinek nem fontos, hogy a friss címeket a legjobb minőségben játssza, vagy szívesen pótolná az elmúlt évek konzolos termését, azoknak még mindig jó befektetés lehet egy Playstation 3 vagy egy Xbox 360 – főleg, hogy az online játékkínálatuk is kiváló.

A most elérhető modellek közül a legolcsóbb Playstation 3 50 ezer forintért kapható, de ezekben csak 12 gigabájtos merevlemez van. Érdemes inkább hozzácsapni egy tízest, és 60 ezer forint körüli áron beszerezni egy 80 gigás PS3 Slimet. Ugyanez érvényes az Xbox 360-ra is: vadonatúj, 4 gigabájtos gépeket árulnak 50 ezer forintért, de érdemes a nagyobb merevlemezes, drágább modellekre lőni.

De ne feledjük, ez nem hosszú távú befektetés.

Nagyjából egy-két év, mire teljesen elapad a játékutánpótlás, és akkor már csak a régi címek maradnak.

(A listából nem véletlenül maradt ki a Nintendo Wii. Az utódja, a Wii U már évek óta kapható, de a 30 ezerért árult Wii Minire tényleg csak azoknak érdemes beruházni, akiknek nem lételemük a videojáték, csak szeretnék valamibe betenni a Mario Partyt, ha összegyűlik otthon egy nagyobb részeg társaság. A Wii U minden szempontból jobb vétel – a következő rész tartalmából ki is derül, hogy miért.)

  • MEGÉRI: ha nem fontos, hogy még évekig érkezzenek rá játékok, mert elég a meglévő, több ezres kínálat, és nem szempont a legkorszerűbb technikai színvonal
  • NEM ÉRI MEG: annak a több mint 150 millió játékosnak, akik mindezen már túl vannak, és elsősorban az újdonságok érdeklik őket. 

NINTENDO WII U

Az Xbox One és a Playstation 4 egyértelműen a jövőt képviselik – épp ezért ajánlhatók fenntartásokkal azoknak, akik ma akarnak hatalmas kínálatból válogatni. A gépek még bevezető áron kaphatók, a játékok drágábbak rájuk, mint a régi gépekre, és a kínálat is gyengécske, legalábbis a konkurenciával összevetve.

Ironikus, de ezzel szinte csak a Nintendo Wii U állítható szembe, ami aztán tényleg minden, csak nem megbízható, hosszú távú perspektíva. A gép a gyártása óta masszívan veszteséges, alig van rá kereslet. De Wii-t azért nem érdemes ma venni, mert a Wii U visszafelé kompatibilis, így a Wii játékokat is lejátssza. Így, hogy kvázi ajándékba kapjuk az előző Nintendo konzolt is, már nem tűnik soknak a 70-80 ezres vételár.

Amit a nyári E3 kapcsán leírtunk, még mindig igaz: Wii U-ra egy csomó fantasztikus játék kapható, és további remekművek is várhatók. Az is igaz, hogy a Wii U-t alig támogatják külsős fejlesztők, vagyis többnyire kénytelenek leszünk beérni a Nintendo saját játékaival. Ami, tekintve, hogy a Nintendo vagy harminc éve a játékipar egyik legsikeresebb gyártója, nem annyira borzasztó alternatíva.

A Wii U emiatt eléggé inkompatibilis a mainstreammel: a hardvere a leggyengébb a mai mezőnyben, így a multiplatform játékok Wii U-ra nem jelennek meg. Szóval akit az évenkénti Assassin's Creedek, az Electronic Arts sportjátékai és FPS-ei érdekelnek, az máshol keresse az üdvösséget. A többiek ezeket próbálják ki:

  • Super Mario 3D World: mert ez az egyik legjobb háromdimenziós platformjáték a piacon;
  • The Legend of Zelda: Wind Waker: mert még mindig olyan jó, mint tíz éve volt, és szebb, mint valaha;
  • Bayonetta 2: mert ez a legjobb hack & slash játék a piacon;
  • Mario Kart 8: mert Wii U-ra ugyan nincs autószimulátor, de ezt a versenyjátékot mások is megirigyelhetnék;
  • Super Smash Bros.: aki a Street Fighterhez van szokva, valószínűleg megköpködi, de aki szórakoztató verekedős játékot keres, imádni fogja;
  • The Wonderful 101: mert ennyire eszement, mégis fantasztikus akciójátékot csak szökőévente láthatunk;
  • Nintendoland: mert azóta se volt játék, ami jobban kihasználta volna a speciális, érintőképernyős kontrollert (bár ez, tekintve, hogy ez volt az első játék a gépre, inkább sértés).

Az mindenképp a Wii U javára írható, hogy talán ez a leginkább családbarát konzol; a Nintendo saját játékai többnyire mindenkinek szólnak, nem egy-egy megcélzott korcsoportnak. Az online rendszerüket viszont csak azért nem érdemes sárba tiporni, mert egy csomó Nintendo-klasszikust meg lehet vásárolni, többek között olyan kincseket is, mint az Earthbound. Sőt, mivel ezekkel a kontroller képernyőjén is játszhatunk, még akkor se lesz vita, ha valaki tévét akar nézni, miközben mi játszanánk. (Sajnos ez a trükk nem minden játékkal működik.)

  • MEGÉRI:  ha szereti a Nintendo játékait; ha nem technofil; ha sokféle játékstílust szeret, és mindegyikből elég egy kiemelkedő darab.
  • NEM ÉRI MEG:  ha imádja az autóversenyeket, az FPS-eket, a verekedős játékokat, és mindene az online multiplayer.

PLAYSTATION 4 ÉS XBOX ONE

A Sony és a Microsoft konzoljai még távolról sem mutatták meg, hogy mire képesek, és egy darabig nem is fogják. Hja, a generációváltás az ilyen, és piaci sikertelenség ide, nemlétező külsős támogatás oda, a Wii U-ra egyedül több kiváló játék van, mint PS4-re és Xbox One-ra összesen.

Persze, ez erős sarkítás. Az exkluzív címek terén jól látható a Nintendo fölénye, de egy konzol sikeressége és arculata ma már nem ezeken múlik. Most két bekezdésnyi unalmas és hosszú tanmese jön arról, hogy ez miért van így. Nyugodtan görgesse át; utána azzal folytatjuk, miért tökmindegy, hogy idén karácsonykor Playstationt vagy Xboxot vesz.

Hosszú és unalmas konzoltörténeti kitekintés

Az ezredforduló környékén, amikor már a Playstation 2 és az Xbox is megjelent, általában elmondható volt, hogy a Sony konzolján a japán, a Microsoftén a nyugati címek voltak többségben. Az Xbox volt az FPS- és sportjátékos, online kapcsolatos multiplayer atomerőmű, a Playstation 2 meg a japán csodajátékok elsődleges platformja. Az előző konzolgenerációban a Sony és a Microsoft gépe közti eltérést már alig lehetett kimutatni, mivel a japán fejlesztők nem tudták tartani a tempót a nyugati dömpinggel, így a hatásuk jelentéktelenné vált.

Playstation 3-ra és Xbox 360-ra is volt ugyan több tucat exkluzív játék, amiket a rajongók véres kardként hordozhattak körbe, de a legnagyobbat a multiplatform fejlesztésekkel lehetett kaszálni. Hogyisne: sokkal jobb két gépre eladni egy játékot, mint egyre. A belsős csapatokon kívül viszont szinte senki nem nyomja már az exkluzív játékokat. És a Nintendo példája mutatja, hogy az önmagában mennyit ér.

Az internetes toplisták, aggregátoroldalak és ajánlások azt mutatják, hogy

a Playstation 4 és az Xbox One között 2014 karácsonyán az alapján érdemes dönteni, hogy melyiknek a színe megy jobban a hificucchoz.

Mert ma az a helyzet, hogy mindkét gépen a multiplatform címek a legjobbak. A Metacritic szerint PS4-en és Xbox One-on is a Grand Theft Auto V újrakiadása a legmagasabbra értékelt játék. Playstation 4-en a Last of Us Remastered a legjobb exkluzív cím – igen, egy Playstation 3-játék felújított verziója. Xbox One-ra ma az egyik legjobb vétel a Halo: The Master Chief Collection, ami a számozott Halo-játékok felturbózott újrakiadása.

Szóval kísért a múlt rendesen, de azért így is van miből válogatni:

  • Dragon Age: Inquisitions: mert a Bioware ért a szerepjátékokhoz
  • Titanfall: mert lőni muszáj, és akkor miért ne csináljuk baszom nagy mechákkal;
  • Assassin's Creed: Unity: mert mégis csak Párizs és a francia forradalom;
  • Evil Within: mert egyelőre ez a legjobb horrorjáték mindkét gépre;
  • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes: mert ennél jobb lopakodós akciójáték nem nagyon van ma;
  • Middle-earth: Shadow of Mordor: mert ha már unja A gyűrűk urát, akkor is jólesik egy kis kardozás.
  • Destiny: mert ilyen a világ legdrágább FPS játéka.

Ezek voltak a multiplatform címek; a listán nem szerepelnek az Electronic Arts sportjátékai (FIFA, Madden stb.) és a szezonális lövöldözős játékok sem (Battlefield és Call of Duty), de ezek is évről évre több tízmillió vásárlót vonzanak.

Az exkluzív címek közül Xbox One-ra a Ryse-t (primitív, de igen látványos kaszabolás), a Sunset Overdrive-ot (színes-szagos-turbós akciójáték), illetve a Forza Horizon 2-t (autóverseny) érdemes lehet megvenni. Playstation 4-en megér egy próbát a Diablo III: Ultimate Edition, illetve a Littlebigplanet 3 és a Transistor is.

Hogy melyik konzol a jobb választás, az nem idén karácsonykor fog eldőlni, hanem akkor, ha megjelentek rájuk az igazi sikervárományosok. Már most van mindkettőre annyi játék, amennyivel kibekkelhető az idő az igazán nagy dobásokig. A Sony például csak most mutatta be az új Uncharted-játékot, aminek előző része a Playstation 3 egyik koronaékszere volt.

De markáns különbség akkor sincs a két gép között. Az áruk szinte pontosan ugyanannyi: 120-130 ezer forintba kerülnek az 500 gigabájtos alapmodellek. (Ha ügyesen keresünk, még egy játékot is kapunk hozzá ajándékba.) Szóval tényleg döntsenek a megjelenési listák, a hifi színe vagy a márkahűség alapján – vagy éppen aszerint, hogy a Sony Dualshock, vagy az Xbox One aszimmetrikus kontrollerének a fogása kényelmesebb.

  •   MEGÉRI:  annak, aki hosszú távra tervez egy konzollal, és a mainstream megjelenésekkel szeretne lépést tartani.
  • NEM ÉRI MEG:  annak, aki árérzékeny, mert még túl kevés a jó játék és túl magas a vételár ahhoz, hogy a megszállottakon kívül másnak is sürgős legyen a vásárlás.

Intermezzo: minek nekem kézikonzol?

Mivel a kézikonzolok hardvere gyengébb, a fejlesztők megengedhetik maguknak, hogy ne szép, hanem jó játékokat készítsenek rá. Ez már egy jó érv a megvásárlásuk mellett. Ha az is szempont, hogy kanapén fekve, kádban ázva vagy repülőtéren várakozva is játszhassunk, megértjük, hogy sikerült eladni a kilencvenes években azt a százmillió Game Boyt. Akit nem érdekel a nagy képernyő és a csúcstechnológia, csak a játékok, annak a kézikonzol az ideális platform. Sokkal többet ér, mint egy okostelefon: jobb a játékfelhozatal, és vannak rajta rendes gombok.

NINTENDO 3DS

A Nintendo 3DS-ből több modell is létezik, az áruk 30-60 ezer forint között mozog - ebben benne van a 2 gigabájtos memóriakártya is, amire a letölthető játékokat menthetjük el.

  • Az alapkiszerelésű 3DS, a kemény kis szappantartó egyre ritkább, viszont a kompakt mérete miatt simán hordható zakózsebben is.
  • A 3DS XL-t inkább a nappaliba tervezték; drágább az alapgépnél, de jobb a fogása, jobban bírja az akkumulátora, és a nagyobb kijelző ellensúlyozza a kevésbé éles grafikát.
  • A 2DS az összecsukhatatlan, nem 3d kijelzős modell, ez a kínálat legolcsóbbja.
  • Nemrég mutatták be a New 3DS-t és a New 3DS XL-t; ezeken egy extra analóg kar és két extra gomb is van, ráadásul erősebb processzora és jobb kijelzője is van, mint a korábbi modelleknek. Karácsonyi ajándéknak nem jó, mert a 3DS régiózáras konzol, és a New 3DS csak 2015-től lesz kapható Európában.

Mindegy is, melyiket választjuk, mert a játékkínálat szuper. Verekedős- és versenyjátékok éppúgy vannak rá, mint logikai és RPG játékok. És persze itt vannak a régi Nintendo-sikersorozatok újabb és újabb részei – beleértve az online retro-játékboltot, ahol 8-bites anyagokat éppúgy találunk, mint indie játékokat. A legjobbak:

  • The Legend of Zelda: Ocarina of Time: mert az eredeti 1998-ban jelent meg, de még mindig a világ egyik legjobb játéka;
  • The Legend of Zelda: A Link Between Worlds: mert technikailag és tartalmilag is bravúros akció-RPG;
  • Super Mario 3D Land: mert ez az egyik legjobb 3d-s ügyességi játék;
  • Luigi's Mansion 2: mert piszok jó akció-kalandjáték;
  • Kid Icarus: Uprising: mert ez a platform egyik legjobb akciójátéka;
  • Fire Emblem: Awakening: nemcsak a platform, hanem az utóbbi évek egyik legjobb stratégiai RPG-je;
  • Pokémon X/Y: mert nem igaz, hogy ezzel tizenkét évesek játszanak; ők a Call of Dutyval játszanak.

Szóval a 3DS jó vétel: olcsó, remek a játékkínálata, és éppúgy van belőle olcsó alapgép, mint drága, nagy képernyős high end modell.

  • MEGÉRI: gyakorlatilag mindenkinek, 0-99 éves korig, aki még nem unja a Nintendo játékait, és minden játékstílust szeret.
  • NEM ÉRI MEG: annak, akinek egy Iphone játékkínálata is elég.

PS VITA

Sajnos a Sony nem támogatja annyi minőségi címmel a saját platformját, mint a Nintendo, de a független fejlesztők, a japánjáték-buzik és a retro-őrültek számára a Vita igazi aranybánya.

Az alapgépet már 40-50 ezer forintért megkaphatjuk, de jó tudni, hogy memóriakártya nélkül a Vita félkarú óriás. A mentésekhez elég egy kisebb is, de ha szeretnénk az online kínálatból is válogatni – ami egy letölthető játékokra (is) kihegyezett gépnél nyilván szempont –, akkor vennünk kell egy nagyobb, drágább, inkompatibilis modellt. 4 gigás kártyát egy ötezresért kapunk, de ha a 32 gigásra lövünk, az már 22 ezerbe kerül – majdnem feleannyiba, mint a konzol.

A Vita teljesítménye fantasztikus, alulról közelíti a PS3 színvonalát. Sőt, ha nagyon akarjuk, még többet is kihozhatunk belőle, mivel a Remote Play funkció itt is működik: ezzel a kézikonzol képernyőjére streamelhetjük a Playstation 4-en futtatott játékot.

Hogy a sima wifis, vagy a 3G-s modellt választjuk, ízlés dolga – más kérdés, hogy a 3G-t mennyire fogjuk igénybe venni. A Vitán ugyan van webböngésző, ami szükség esetén egész jól használható, de kár lenne úgy tenni, mintha egy okostelefon vagy egy húszezer forintos tablet erre nem lenne sokkal alkalmasabb. De sebaj, a lényeg úgyis a játékkínálat – és az ma már a Vitán is teljesen rendben van.

  • Tearaway: mert nemcsak kreatív, hanem igen esztétikus is;
  • Gravity Rush: mert azon túl, hogy remek erődemonstrációja a platformnak, még szórakoztató is;
  • Danganronpa 1&2: mert aki szereti a japán állatságokat, emellett nem mehet el szó nélkül;
  • Final Fantasy X / X-2: mert ezeket már az is elfelejthette, aki még PS2-n játszott velük;
  • Persona 4 Golden: mert ez a PS2 egyik legjobb szerepjátékának kibővített változata;
  • Sine Mora: mert ez volt az utóbbi évek legjobb magyar játéka;
  • Uncharted: Golden Abyss: mert nyitócím létére még mindig az egyik legszebb játék a Vitán.

Persze, a kínálat nem fullad ki ennyiben. Az olyan japán állatságok, mint a Hatsune Miku Project Diva f (ritmusjáték) éppúgy fontos részei a kínálatnak, mint az indie finomságok – például a Thomas Was Alone, az Escape Plan, a Hotline Miami vagy a Pixeljunk-széria. És ott vannak a mainstream játékok leágazásai, mint az Assassin's Creed: Liberation, a Wipeout 2048, a Mortal Kombat, vagy a Metal Gear Solid HD Collection.

És, hogy ne felejtsük el: januárban megjelenik rá a Grim Fandango újrakiadása. És amire a Grim Fandango megjelenik, az rossz platform nem lehet.

Grim Fandango újrakiadás | PS4
  • MEGÉRI: a kütyümániásoknak, akik szeretnek csúcsminőségű hordozható címekkel játszani, és bírják az indie játékokat.
  • NEM ÉRI MEG: annak, aki gyűlöli a Grim Fandangót.