Nem tudja, kinek adományozzon?

2014.12.12. 18:48

Ünnepeink látványos amerikanizálódásának van egy olyan pozitív hozadéka is, hogy az amerikai adományozási kultúra is beszivárog lassan-lassan az országba, és talán nem sokára mi is jótékonyra célra ajánljuk majd a jövedelmünk 3 százalékát. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a statisztikák szerint jelentősen nő az adakozó kedv decemberben, a jótékony szervezetek fele például október és december között kapja az összes felajánlás 30-60 százalékát. Hasonló magyar adatok még nincsenek, de az adományozott cipősdobozok meredeken emelkedő száma azért arra utal, hogy nekünk sincs kőből a szívünk.

Adakozni azonban nem csak cipősdobozt lehet, rengeteg szervezet készül külön karácsonyi adomány gyűjtő programmal, amelynek a kedvezményezettjei a legkülönbözőtt hátrányos helyzetű ember-és élőlénycsoportok. Bár még távolról sincsenek olyan remek  toplistáink  a szervezetek átláthatóságáról, hatékonyságáról, gazdálkodásáról, mint az Egyesült Államokban, az Adjukossze.hu és az Adhat.hu elég jól összeszedi és a lehetőségekhez képest átláthatóvá teszi az adományozást, azaz gondoskodik arról, hogy az ember nyomon követhesse, hová kerül a pénze.

Az Adjukossze.hu az amerikai GoFundMe-hez hasonlóan működik, de azért kevésbé szenzációhajhász. Ha nincs ideje átnézni a közel hetven jelenleg futó gyűjtést, itt egy pár tipp, hogy kiknek adományozzon:

Persze ha kevésbé - illetve kicsit máshogy - humanista beállítottságú, akkor adakozhat például a Wikipédiának is, ahogy ez egyik kollégánk is szokta tenni karácsonykor, arra gondolva, hogy mi lenne a világgal Wikipedia nélkül.