2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

A kütyü szól be, hogy szellőztetni kéne

Okosotthon sorozat 5.

2015.12.23. 12:09

Az intelligens otthontól elvárjuk, hogy figyelje a környezetünket, a levegő minőségét, az időjárást, esetleg magától szabályozza a fűtésrendszert az előre megadott paraméterek mentén. Ez nem egy földtől elrugaszkodott elképzelés, létező rendszerekről és kütyükről beszélünk.

Mi az Elgato Eve otthonfigyelő rendszert próbáltuk ki, egy belső és egy külső érzékelőegységet kaptunk két hétre. Ezekkel a kütyükkel bárhonnan megnézhetjük, milyen a lakásban a hőmérséklet. Illetve nem is a lakásban, hanem abban a helységben, ahová az apró fehér dobozt helyeztük. A szobai egység, az Elgato Room a hőmérsékletet, páratartalmat is figyeli, de erre képes egy nem túl bonyolult termosztát is. Ami érdekesebb, hogy figyeli a levegő minőségét, és jelez, ha szellőztetni kellene.

A kütyü az illékony szerves vegyületeket érzékeli. Az illékony szerves vegyületek (voc) olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyek a mindennapi életben használt termékek párologtatnak ki. Még szobahőmérsékleten is párolognak ilyen vegyületek, háztartási vegyszerekben, lakkokban, festékekben lehetnek ilyenek. A vegyületek befolyásolják a szoba levegőjének minőségét. Néhányan fejfájással, kimerültséggel, szédüléssel reagálnak erre, de okozhat szemirritációt, vagy akár a koncentrálóképesség csökkentését. A levegő minőségét figyelő érzékelők jeleznek, amikor ezeknek a vegyszereknek a koncentrációja eléri azt az értéket, amikor már hatással lehet az emberre. Ilyenkor érdemes szellőztetni.

eve1
Fotó: elgato.com

A kamerákról szóló cikkemben már említettem a Withings Home kamera hasonló funkcióját, amely méri a szoba levegőjének a minőségét. A kamera is  az illékony szerves vegyületeket figyeli és jelzi, ha túllépi a megfelelőnek tartott határértéket. Még grafikonon is megnézhetjük az elmúlt időszakban hogyan változott ezeknek a vegyületeknek a koncentrációja a helyiségben.

Visszatérve az Elgato Eve-re, a kültéri időjárás-figyelő egységgel bármikor megnézhetjük milyen a hőmérséklet és a páratartalom kint. Aztán le is vonhatjuk a magunk következtetését minderről. Ha profibban állunk hozzá a kérdéshez, akkor statisztikákat is nézegethetünk, napokra visszamenőleg is követhetjük az adatok alakulását, és hozzátehetjük a légnyomást is, ha éppen arra lennénk kíváncsiak. A külső érzékelőt viszonylag semleges körülmények között teszteltük, novemberben nem volt szélsőséges az időjárás, nem volt nagy eső, nagy hideg és a nap sem sütötte órákon át, így azt nem tudjuk, mennyire bírják az elemek nagy mínuszokban vagy hogyan reagál a tűző napsütésre.

eve-landing-ipadiphone 2
Fotó: elgato.com

Az Elgato Eve és a Withings kamera is működik az Apple HomeKit rendszerével, ami azt jelenti, hogy akár Sirivel is irányíthatjuk, vagyis szóban is lekérdezhetjük az időjárási adatokat.

Hasznos információt nyújtanak ezek a készülékek, de nem küldenek értesítést a mobilra, csak leolvasni lehet az adatokat. Így nem tudnak beépülni az automatikus otthon többi készüléke közé, inkább csak sima statisztikai adatsort közlő eszközökké válnak. De ha gyakran nézegetjük, hogy például az adott szobában milyen a levegő minősége és teszünk is azért, hogy jó legyen, akkor már megérheti. Főleg, ha elmúlik a gyakori fejfájás, aminek eddig nem tudtuk az okát.