A gyerek minden lépését követhetjük okosórával

kid
2015.12.09. 17:18

Szinte havonta bemutatnak egy-egy új okosórát a gyártók, de mindegyik a felhasználóknak azt a szűk rétegét célozza meg, akik hajlandóak tízezreket költeni egy kiegészítő kütyüre, amelynek az értelmét még nem nagyon találták ki. Hiába gyártanak ilyeneket a legnagyobb cégek, az okosnak nevezett órák még túl sokat akarnak, de túl kevés dologra jók.

Egy magyar cég éppen ezért másfelé kezdett el tapogatózni, kifejezetten gyerekeknek gyártott órákkal próbálkoznak, amelyek egy dolgot tudnak, de azt viszonylag jól. A KidFit névre keresztelt óra azokat célozza meg, akik még nem adnának mobilt gyereküknek (mert még kicsi, elveszítené, iskolában nem engedik), de szeretnék tudni, hogy minden pillanatban jól van. Az órával jellemzően egyirányú a kommunikáció, de igény esetén kétirányú is lehet.

Mindent lát a szülő

A rendszer a következőképpen működik: a gyerek felveszi az órát, a szülő beállítja mobilon, hogy az alkalmazás GPS-en kövesse az óra, vagyis a gyerek mozgását. A gyerek elindul az iskolába, a szülő pedig látja, hogy biztonságosan odaért, nem fordult le a helyi cukrászdánál, nem ment át a haverjához játszani. Iskola végén aztán rendben odaért a különórára is, majd szépen hazasétált.

Az óra folyamatosan követi a mozgást, bizonyos időközönként jelentéseket ad, szól, ha merül az elem vagy ha a gyerek elhagyja a biztonságosnak jelölt zónát. Mert biztonságos zónákat is be lehet állítani, amely lehet az iskola épülete, a szülők, nagyszülők háza.

Az órában hangszóró és mikrofon is van, tehát a gyerek fel tudja hívni a szülőket a két előre beprogramozható számon, ehhez csak hosszabban kell megnyomni az oldalán lévő gombok egyikét. Csak ezt a két számot tudja a gyerek hívni, így nem kell attól tartani, hogy idegeneket tárcsáz véletlenül. Az órát sem hívhatja fel akárki, csak az előre beprogramozott számokról fogad hívásokat. Legfeljebb húsz ilyen számot állíthatunk be rá.

A mobilra telepíthető Wherecom alkalmazásban bármikor lekérhető, hol van épp a gyerek. Ideális körülmények között ez néhány méteres pontossággal meg is mondja, de ha épületben van az óra, vagy nagyon felhős az ég, akkor ez a néhány méter, néhány tíz méterre nő. Így nagy tömegben, a bevásárlóközpont karácsonyi forgatagában nem biztos, hogy segít megtalálni az elkeveredett gyereket.

Nem a legkisebbeknek való

A karórán van egy SOS gomb is, amelyet megnyomva azonnal riasztást küld a szülő mobiljára és automatikusan elkezdi felvenni a környező zajokat. A 15 másodperces felvételt aztán meg is tudja hallgatni a szülő. Ha a jelzés után öt percen belül az óra automatikusan fogadj a a hívást, a gyereknek semmit nem kell tennie, azonnal tud beszélni.

Az eddigiekből talán kiderül, hogy az órához kell egy olyan SIM-kártya, amelyen adatforgalom is van. A magyarországi forgalmazók szerint átlagos használattal havi 50 megabájt elég, de a hazai szolgáltatók árazásait figyelembe véve, ez akár havi néhány ezer forint lehet. A SIM-kártyát hozzárendelhetjük az órához, így hiába lopják el az órát és cserélik ki a SIM-et, az eredeti tulajdonosának továbbítja a jeleket.

A célközönség a 3-10 éves korosztály, de inkább a nagyobb gyerekek tudják tényleg használni az órát. Négyéves fiamnak próbáltam elmagyarázni, hogy a teszt miatt egy-két napra vegye fel. Eleinte lelkes is volt, de nagyon hamar elvesztette az érdeklődését, és kérte, hogy inkább vegyem le az órát, zavarja a játékban. Nagyobbaknál azonban megnyugtató lehet a szülőknek, hogy mindig tudják, jól van a gyerek. Ennek ára 30 ezer forint körül mozog.