Ingyen is korizhat a belvárosban

2015.12.16. 12:36

Budapesten korcsolyázni már nem számít úri murinak, karácsony közeledtével úgy bukkannak fel a jégpályák a város különböző pontjain, mintha muszáj lenne eltapsolni valami sportra adott EU-s támogatást az önkormányzatoknak. Ebben a cikkben ez most nem érdekel minket, csak az, hogy hol, hogyan és mennyiért lehet korizni a belvárosban. Körképünkből kiderült, hogy elég sok helyen, és majdnem mindenhol ingyen.

Jó, a körkép kicsit fellengzős. Valójában megnéztünk a városban néhány, egymástól elég távol eső koripályát, hogy mik a lehetőségek, milyen szolgáltatásokat nyújtanak, és egyáltalán megéri-e kicaplatni a családdal, akár korival, akár kori nélkül. Élezésre váró korival például egyáltalán ne vágjunk neki, mert ezeket a helyeken nincs élezés, általában csak egy fedett öltöző, mosdók, és egy bódé, ahol bérelni lehet. És tökre megéri, úgyhogy ez egy képes, informatív, szolgáltató cikk, mert ha nem az lenne, itt be is lehetne csukni. Nézzük meg, hogy merre jártunk a fotós kollégával Budapesten:

Óbuda, Fő tér

Természetesen rögtön azzal kezdtük, ami a lehető legközelebb van a szerkesztőséghez: az óbudai Fő téren. A jégpálya ingyenes, tehát simán be lehet sétálni a fedett öltözőbe (vannak értékmegőrzők is), és már lehet is menni a jégre, nem kell helyi lakosnak lenni. Van korcsolyakölcsönző és bódébüfé is, de a legnagyobb előnye inkább az, hogy a Fő tér vesz körbe minket, ahol akár egy tisztességes ebédre, kávéra vagy önkormányzati ügyintézésre is lehet találni egy ideális helyet.

A pálya reggel 8-tól egészen este 10-ig nyitva van, szerdán és szombaton ingyenes oktatást tartanak gyerekeknek, az előbbi alkalommal 9 és 11 között, az utóbbinál 8 és 10 között. A korcsolyabérlés felnőtteknek 600 forint, gyerekeknek 400 forint. Amikor mi mentünk oda ebéd után, akkor a pici terület majdnem tele volt gyerekekkel, szóval ez nem az önfeledt piruettezés helyszíne. Helyi iskoláknak olcsóbb a koribérlés, szóval ez megmagyarázza, hogy miért lesz ott mindig feltehetőleg egy komplett osztály.

(Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a Csobánka térre is telepített egy pályát, azt nem néztük meg, de hasonló feltételekkel működik, azzal a különbséggel, hogy csak 8-ig van nyitva este.)

Zugló, Bosnyák tér

A Bosnyák téri templom mellé telepített bódévárosban szintén ott egy ingyenes műjégpálya, itt úgy kell csak tervezni, hogy ne 8 és 15 óra között menjünk, kivéve, ha teljesen véletlenül egy zuglói iskolai csoport tagjai vagyunk, a lakosság ugyanis csak 15 és 19 óra között használhatja.

Itt is van egy pici bódé öltözésre, illetve a mosdókat a fesztiválszezon kedvenceivel, toi-toi vécékkel oldották meg. Kedvenc kiírásom a pályát hirdető óriásplakáton, hogy december 20-án lézershow lesz, akármit is jelentsen ez, de ezt még meg fogja előzni egy műsor, amiben közreműködnek az MTK korcsolyázói, illetve – nem viccelek – a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói Tolsztojt fognak előadni. Ahogy említettem, van pár bódé a jégpálya felé, sajnos egyik sem volt nyitva, amikor arra jártunk, szóval nem tudom, hogy mi a választék. Az biztos, hogy a jég már egy kicsit le volt harcolva délután, nyilván az éppen azon hepajkodó tinik nem segítettek az ügyön.

Csepel, Szent Imre tér

A budapesti jégkorizás egyik legbizarrabb látványa fogadott minket a Szent Imre tér kieső részén, ahol az ember megteheti, hogy kisétál a Csepel Művek kapuján, átmegy az út túloldalára, rálép a murvaösvényre, átmegy a tuják között, lefordul balra a hütteszerű padok mellett, és belép a tökéletes állapotban lévő, tükörsima jégre.

Láthatólag a csepeli önkormányzat beleadott mindent, hogy egy élhető pálya legyen itt, ugyanúgy vannak bódébüfék, illetve itt a vécé már konténeres. Ez sajnos azzal jár, hogy van beugró, 140 centi alatt 400 forint, afölött pedig 600 forint a belépő. Hétvégén már 8-tól nyitva, hét közben csak 12-kor, viszont mindennap egészen 22 óráig tart nyitva. Amikor ott voltunk, akkor pont Boney M. szólt, de ebből nem akarok messzemenő következtetéseket levonni.

Bálna

Ha most egy ranglistát kellene felállítanom, akkor akármennyire is nem állna rá a gépelő kezem, azt kellene leírnom, hogy a Bálna teraszára felállított jégpálya a legnyerőbb a belvárosban. Először is, ingyenes.

Másodszor, rendes büféautókat hoztak ide (Meat & Sauce, Kolbice), úgyhogy muszáj leírnom azt a kifejezést megint, hogy street food fesztivál. Harmadszor pedig a kilátás: nagyon vagány érzés úgy bénázni a már első délutánján összevissza karistolt jégen, hogy közben a pesti rakpartot és a Gellérthegyet nézzük. Tényleg ennek a pályának van a legnagyobb hangulata, és ha éppen nem randi miatt megyünk a Városligetbe, vagy egyszerűen nincs kedvünk nagy köröket korizni, akkor ez az ideális választás. A pálya mindennap 10-kor nyit, pénteken és szombaton este 22 óráig, a többi napon 20 óráig van nyitva. Korcsolyát 1000 forintért lehet kölcsönözni, maximum három órára.

Horváth Mihály tér

Tökegyedül jártuk körül a Horváth Mihály téri pályát délután 3 óra tájban, pedig a kerületi lakosoknak ez is ingyenes, a belépéshez kell vinni személyit, lakcímkártyát, gyereknek pedig diákigazolványt, és már lehet is menni a pályára.

Másoknak a következő szerint kell fizetniük: 140 centi alatt 400 forint, 140 centi felett 600 forint. Teljesen véletlenül ugyanilyen árazással és kategóriákkal működik az, ha korcsolyát akarunk bérelni, vagy csak valaki figyelmetlenül kopizta oda az árakat a hirdetőtáblára. A Horváth Mihály téri remek cukrászda kivételével nem túl izgalmas a környezet, a pálya mellett egy egészen bizarr, modern szobornak beillő önkormányzati adventi koszorú található. A jégpálya reggel 8-kor nyit és este 20 órakor zár.

Bazilika

Azt már korábban is megírtuk, hogy egy problémás műfajban elég jól teljesít a Szent István téri adventi vásár, azaz a karácsonyi bódévárosokhoz képest meglepően jó dolgokat lehet találni. A koripálya is jó a kellős közepén, csak annyi vele a probléma, hogy kizárólag 4 és 14 közötti gyerekek használhatják, szóval az itt ki van lőve, hogy a kölkökkel megyünk egy kört.

Ők viszont ingyen használhatják, sőt pénteken 14 és 20 óra, szombaton 10 és 18 óra, valamint vasárnap 10 és 13 óra között ingyenes korioktatást is kaphatnak. A vásár hétfő és csütörtök között 20 órakor, pénteken és szombaton 22 órakor, vasárnap pedig szintén 20 órakor zár, és ugyanilyen fura rendszerben nyit, úgyhogy egyszerűbb belinkelnem a honlapjukat (le kell görgetni az aljára írni), mint mondatokba önteni.

Városliget

Mit lehet még elmondani a Városligetről – azon kívül, hogy reméljük, idén nem olvad le? Budapest klasszikus koripályája randikhoz ideális, meg azoknak is, akik szeretnek sok ember előtt felvágni a koritudásukkal, azoknak viszont nem, akik egy pályán megkövetelik a palánkot. A belépés hétfőn-kedden olcsóbb (1000 forint), szerda, csütörtök és péntek délelőtt egy kicsit drágább (1500 forint), a maradék csúcsidőben pedig 2000 forint, a diák/nyugdíjas jegyek olcsóbbak.

Lehet korcsolyát élezni 1500 forintért, bérelni használati időtől függő árért lehet. Itt is van oktatás, délelőtt és délután háromszor, sőt, még külön oktatás is van 3 és 5 év közötti gyerekeknek. Mindegyik 600 forint.

Vannak még olyan tipikusan karácsonyi jégpályák, ahova érdemes elmenni? Ne habozzon, írja meg!