Nem a bejglitől hízik el!

2015.12.14. 13:21

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mindössze egy-két hetes ünnepi túlevés felelős az elhízásért, és hogy pár hetes diéta képes orvosolni a bajt. A súlyfeleslegért azonban nem lehet kizárólag a karácsonyt és a szilvesztert hibáztatni.

„Ahhoz, hogy valakin megjelenjenek a plusz kilók, ami túlsúlyhoz, végül pedig elhízáshoz vezet, olyan rendszeres, rosszul rögzült napi és étkezési rutin szükséges, ami nem alakulhat ki egyetlen hét alatt” – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A túlsúlyosok és elhízottak számának növekvő tendenciája az egyes országok GDP-jére – rövid és hosszú távon – is hatással van, ugyanis az elhízás talaján kialakuló betegségek kezelésének az egészségügyi költsége nagyon magas.

Van néhány módszer, amivel segíthetünk, ezek az MDOSZ tippjei:

Vezessünk étkezési naplót 2 hétig! Előfordulhat, hogy a nap végére elfelejtünk dolgokat, amit munka közben ettünk meg. Ha viszont minden egyes falatot számon tartunk, sokkal tisztábban fogjuk látni étkezési szokásainkat.

A diétásból se együnk többet! Ha valamiről azt hisszük, hogy diétás, akár 30 százalékkal is többet eszünk belőle, mint mondjuk egy hagyományos élelmiszerből. Pedig attól, hogy valami kevesebb kalóriát, szénhidrátot vagy zsírt tartalmaz, nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyasztható.

Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni az étrendünk megváltoztatásával, forduljunk dietetikushoz, javasolják az ebből élő dietetikusok.