Sör, süti, leves, mindenki másnak meg főzelék

MZS 1817
2015.12.21. 17:28
Nagyon régen jelent meg annyi szakácskönyv, mint idén, karácsony előtt van miből válogatni, aki szakácskönyvet ajándékozna. Végre mindenki leszámolhat a trutymós rántással, az "olasz kajával" és a margarinnal.

Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri - A zöldségeken innen és túl 

Az eredetileg agrármérnök Szatmári Feri először blogjával, majd szakácskönyvével durrantott nagyot, mert egy olyan ételt választott fő tematikájának, amitől az ember könnybe lábadt szemekkel idézi fel gyerekkorát, és a Karancs tűzhely mellett otthonkában szorgoskodó nagymamáját.  

Főzelékes Feri jóval többet tett annál, mint hogy mindenkit megcsípett, hogy felébredjen a fine dining meg street food álomból. Megmutatta, hogy lehet kreatívan is főzeléket készíteni és ügyesen kirángatta ezt az ételt csirizes takonnyá főtt kifőzdék menzaszagú poklából, és ezzel meghozta egy fiatalabb generáció kedvét is ahhoz, hogy főzeléket is főzzön otthon. Sikerült mindezt anélkül, hogy az alapkoncepció sérülne, és nem kezd el három tűzhelyen posírozni, lepirítani meg rántást készíteni, az étel puritán jellege nem sérült, csupán hozzáadott az alapokhoz egy-két dolgot és izgalmasabbá tette az ismert klasszikusokat.


Az első könyvében kizárólag főzelékek és feltétek szerepeltek. Mostani könyvében megmutatja, hogy nem csak a zöldségesekkel, hanem a hentesekkel is jóban van. A főzelékreceptek mellett szerepel rizottó, töltött paprika, csirkecomb, illetve a Feri főhadiszállásaként is ismert Borbíróság ikonikus kacsaburgerének receptje, ami innen indult városhódító útjára. A főzelékek receptjei talán egy fokkal összetettebbek, mint az első kötetben, például szerepel Bloody Mary-s babfőzelék, éppen ezért

akik Ferivel és a főzelékfőzéssel most barátkoznak, érdemesebb az első könyvvel kezdeni, mindenki másnak viszont bátran ajánljuk a frissen megjelent kötetet.

Bookline 3990 Ft

MENÜ

Tavaly jelent meg a MENÜ egy, most pedig van MENU kettő. Szinte megírni sem volt időnk tavaly decemberben, hogy megjelent az első közösségi szakácskönyv, máris elkapkodták az összes példány, és most sem árt sietni, hiszen csak ezer darabot nyomtattak belőle. Az már az első rész után is világos volt a készítőknek (Glódi Balázsnak, Mihály Kamillának és Laki Eszternek), hogy lesz folytatás, és már akkor is úgy nyilatkoztak, hogy a Budapest-centrikus kezdés után inkább vidéken folytatnák az étellel való kapcsolódás lehetőségének megismerését.

Én a MENÜ könyveket, bevallom, azért szeretem a legjobban, mert visszaadja a hitem az életben meg az országban. Ebben a könyvben mindenki vidám, mindenki szeret főzni és mindenki jó helyen lakik. A koncepció szerint egy-egy ember meséli el az ételhez és a főzéshez való viszonyát, majd ezután megosztja kedvenc, saját receptjét. Szerintem a koncepció itt a második kötetben forrt ki igazán, és eleve sokkal izgalmasabb is több ezer kilométereket ugrándozni a térben, mint csak Budapestre koncentrálni. Több vidéki helyszín mellett Barcelona, Bécs és Rotterdam is szerepel a könyvben, mind ott élő magyarokon és főztjeiken keresztül. 

A MENÜ egyszerre remek olvasmány, korrajz és receptgyűjtemény, amellett, hogy csodás ajándék bárkinek, akik egy kicsit is érdekelnek az emberek, a szép dolgok, meg az evés.

  Az ára egy kicsit magasabb a szakácskönyvektől megszokottnál, de cserében tényleg egy gyönyörűen fotózott, sorszámozott, egyedi könyvet kapunk.

Csak a honlapon feltüntetett boltokban kapható, ára 7900 Ft

Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened

„Szeretem a listákat” - valószínűleg itt tettem volna le a könyvesboltban Kárai Dávid, az Ízhuszár blog szerzőjének első könyvét. Na jó, bevallom, már a bakancslista szónál.  Na de milyen szerencse, hogy nem tettem vissza a könyvet, mert bár én nem szeretem a listákat, sőt nem is írok sohasem, milyen jó, hogy vannak emberek, akik viszont igen!

Az 50 édesség, amit el kell készítened ugyanis egy nagyon alapos könyv lett, aminek nem is csak a receptek képezik a fő értékét, hanem a magyarázatok is, amiket Kárai a sütéshez fűz. Nem csak az alapanyagok fontosságáról és milyenségéről ír részletesen, de végre teljesen érthetően elmagyarázza valaki, hogy mitől is lesz jó a kelt tészta, a linzertészta vagy a piskótatészta. És nem azzal a mentalitással, hogy ezt így kell és kész, hanem logikusan elmondva, mit miért kell csinálni.

A receptek is fontosan persze, bár a fotók olyannyira precízre sikerültek, hogy engem például néhol el is bátortalanít. A képekben semmi esetlegesség nincs, és a receptek egy részéhez hozzá sem mernék állni. Éppen ezért ez a könyv

olyanoknak lehet jó ajándék, akik már nem teljesen kezdők a sütésben, vagy komolyabban érdekli őket a cukrászat.

Ilyen fronton  a könyv hiánypótló, hiszen egyre több ilyen ember van. Szuper, hogy olyan alapreceptek is benne vannak, mint a Rákóczi túrós, a szilvás gombóc vagy az ischler. Kárai egyébként nem csak sütni szeret, a süteményes könyve egy sorozat első része, több 50 étel-receptes könyvet is tervez még. 

Bookline, 4990 Ft

Fűszeres Eszter: Leves minden napra

A karácsonyi időszak általában kedvez a süteményes könyveknek, amiből ráadásul jó sok van most a piacon, ezért is nagy öröm Fűszeres Eszter új könyve, ami kizárólag a levesre koncentrál. Ez egy kifejezetten házias szakácskönyv, amiből komolyan mondom, hogy minden egyes receptet el lehet otthon készíteni, ami szerintem a legnagyobb dicséret, amit egy szakácskönyv kaphat. Én imádom a szakácskönyveket, általában mindegyikben van 3-4 bejáratott receptem, de egyikből sem készítek el sokkal többet.

A Leveses könyv esetében azonban máris érzem, hogy ez másként lesz! A könyv évszakok szerint szedi össze a leveseket, kedvencem a nyár, tele csupa friss ötlettel: hideg zöldbableves, szegfűgombaleves füstölt libamellel, kecskesajtos kukoricaleves, sült kajszileves, babos cukkinileves. A könyv remekül sikerült, szép, nem próbálja külön olvasmányként eladni magát, csak a képek és receptek. Bodrogi Eszter nem tolja magát előtérbe, nem szerepel a borítón sem.

Mindenkinek ajánlható szakácskönyv, aki szokott otthon főzni, gyors vacsorát kedvelő fiatalabbaknak éppúgy, mint a hagyományos receptekkel szívesen szakító idősebbeknek.

Libri Kiadó, 3990 Ft

Vétek György - Rosenstein Róbert: Sörkönyv  

Tömegek lélegezhetnek fel, ugyanis megszületett a tökéletes karácsonyi ajándék a sörösöknek,

 a Vétek György és Rosenstein Robi által jegyzett Sörkönyv. Vétek György nevéhez eddig is vagy féltucatnyi sörrel kapcsolatos könyv kötődik, javarészt környező fővárosok sörkalauzai. Ebben a kötetben viszont az elmúlt években Magyarországot is felforgató sörforradalom a fő tematika, ami így nem is tipikus szakácskönyv, hanem egy jóval komplexebb mű. A sörtörténeten kívül a könyv közel egyharmadát Rosenstein Robi ételei uralják, aki az receptjeit úgy állította össze, hogy a sör a fogásban nem tolakodó, hiánya viszont érezhető lenne. A könyv receptjei azoknak ajánlott, akiket taszít a bor körüli sznobéria, és akik unják azokat a recepteket, amiket azzal próbálnak izgalmassá tenni, hogy az ételt nyakon öntik a főzés végén egy deci savanyú borral.   

A könyv szintén nem elhanyagolható része a sörkoktélokat bemutató fejezet. Ha az ember meghallja, hogy sörkoktél, először arra asszociál, hogy biztos valamelyik ismert koktélreceptet optimalizálják sörökre. Ennél messzebb nem is lehetnénk azonban az igazságtól, mert Németh Gábor receptjeinél a sörök szolgálják teljes mértékben az alapot, a többi hozzávaló a sör alap ízét emeli ki, Az egyetlen probléma, hogy egy egyszerű fogyasztónak ezeket nem annyira egyszerű elkészíteni otthoni környezetben a különféle szirupok és egyéb olyan hozzávalók miatt, ami nem biztos, hogy minden háztartás szerves része. Így valószínűleg jobban járunk, ha lesétálunk valamelyik intézménybe, ahol Németh Gábor praktizál. 

Azonban ezzel a fejezettel együtt is a sörkönyv egy alapos mű, tipikusan olyan könyv, ami az idő előrehaladtával a karácsonyra piacra dobott könyveket maga mögött hagyva, meghatározó tényezővé válik.

Corvina 5990 Ft

Váncsa István: Lakoma - Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből

Nincs pótolhatatlan ember, szokták mondani. Ezzel egy pillanatra azért mégis vitatkoznék, mert Váncsa István külön intézmény Magyarországon, aki nem tud semmihez úgy hozzányúlni, hogy ne alkosson valami maradandót ráadásul olyan alapossággal, humorral és szakértelemmel, aminek a kombinációja tényleg csak rá jellemző. Egy ilyen kötetre ordító szükség volt a kétszáz forintos Piedone pizzaszeletek országában. 

A Lakoma első fejezete a görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhákról szólt, addig a második rész az itáliai konyhákat  vizsgálja. A könyv segít megértetni az emberekkel, hogy olyan, hogy olasz konyha, kategorikusan nincs. A bizonyos területekre jellemző receptek is annyi változatban találhatóak meg, hogy egy pár kilométerre található faluban már nem biztos, hogy tudják, hogy kell készíteni egy adott ételt. Már csak az is a sokszínűségét és a konyha fragmentáltságát bizonyítja, hogy a Lakoma olasz konyháival foglalkozó könyve olyan vastag, mint az első kötet, ami több területet és konyhát is lefed. A könyv egyik jó tulajdonsága, hogy minden receptnél szerepel, hogy melyik tartományból származik az adott étel, így tájegységenként is megismerkedhetünk az olasz konyhával. Míg más szakácskönyvek hemzsegnek a beállított díszes fotóktól, addig Váncsára jellemző módon a helyet nem pazarolja el beállított képekre (ami amúgy is elveszi az önbizalmát az könyvből főzőknek), hanem anekdotákkal segít az adott receptet kontextusba helyezni. 

Ahogy a sörkönyvnél, itt is ki kell emelni, hogy Váncsa István újabb remekműve több mint szakácskönyv.

Pont annyira alkalmas arra, hogy az ember egy szabad óráját feldobja vele, mint hogy elkészítsen belőle egy vasárnapi ebédet és azon ritka könyvek egyike, amit kortól, nemtől és mindentől függetlenül bárkinek szívesen ajánlunk.

Libri 4990 Ft

Álom sütikivitelben – 1 év Sallay Fannival

Amit Sallay Fanni 30 éves korára letett az asztalra, az megkerülhetetlen, teljes létjogosultsága van annak, hogy könyvet írjon. Így az Egy év Sallay Fannival a receptek mellett főleg róla szól. Én egy icipicit voltam csak csalódott: Fanni története ugyanis elég érdekes, brandépítésben, kitartásban sokat tanulhat tőle mindenki, írtunk róla és a cukrászdájáról, a Cake Shopról is. Mégis a könyvben mintha ez kevésbé jelenne meg, inkább egyféle naplóként minden hónapban leírja a gondolatait, receptekkel társítva, az ő története azonban kevésbé rajzolódik ki, és így olvasmánynak is kevésbé érdekes.

120 recept van a könyvben és elég hangsúlyos benne a gyerekvonal, hiszen Sallay Fanninak 3 gyereke van.

Igazi főnyeremény ajándék ez a könyv sütni szerető anyáknak, apáknak, csupa olyan recepttel, amivel azonnal le lehet venni a lábukról a gyerekeket, de persze bárki mást is.

Bár Sallay maga vérbeli profi, könyvében megvan az a lazaság, ami elhiteti az olvasóval, hogy ő is képes bármit megsütni. Kicsit talán túl rózsaszín, meg túl habos-babos, de azt biztosra veszem, hogy mindenkinek lesz olyan sütemény receptje, amit ezek után csak ebből a könyvől készít majd el. Nekem a lime pite már ilyen.

Kossuth Kiadó 4990 Ft