Betiltották a karácsonyt a tádzsikisztáni iskolákban

2015.12.22. 14:47

A Grincs kedvenc országává lépett elő Tádzsikisztán, miután az oktatási minisztérium betiltotta a karácsonyt az ország iskoláiban. Nem szabad ünnepi ételt felszolgálni, karácsonyi dekorációt használni, de tilos az ajándékozás és az adománygyűjtés is. Ezek a legszigorúbb korlátozások az ünnepléssel kapcsolatban az ország függetlenedése óta, írja a Sky News.

De a karácsonnyal nem először gyűlik meg a tádzsik állam baja: tavaly az oroszoktól átvett mikulásozást tiltották meg. A muszlim többségű országban évek óta a köztéri karácsonyfákat sem engedik elhelyezni. Az egyetlen kivételt a fővárosban, Dusanbéban néhány napra felállított fenyő jelenti.

A szekularizált országban több konfliktus alapját adták már az év végi ünnepek. 2011-ben egy Mikulásnak öltözött férfit késeltek halálra szilveszterkor. A család állítja, a támadásnak vallási töltete volt. Tavaly zombinak és szellemnek öltözött fiatalokat tartóztattak le a rendőrök egy Halloween- partin. De bírságot kapott az a férfi is, aki ír-stílusban tartotta a születésnapi buliját.

A volt-szovjet tagköztársaság alkotmányát tekintve szekularizált, de a lakosság 70 százaléka muszlimnak vallja magát. Többségük nem gyakorolja a vallását, 2009-es becslések szerint mindössze 30 százalékuk jár napi és pénteki imára, körülbelül ugyanennyien tartják a ramadámot is. Az ortodox lakosság (a népesség mindössze 5 százaléka) és a muszlimok között mégis feszült a viszony. A karácsonyt korlátozó intézkedésekkel a további konfliktusoknak akarja elejét venni az állami vezetés.