Judit
3 °C
7 °C

Deluxe változatban támadt fel Az Ezüst-tó kincse

MZS 1567
2015.12.02. 00:49 Módosítva: 2015-12-11 00:58:14
0 hozzászólás
Régi hagyomány már, hogy karácsony előtt társasjátékokkal játszunk az Index-szerkesztőségben. Idén az év végi teszteket a Kádár-korszak legendás Monopoly-klónjával, Az Ezüst-tó kincsével kezdtük. Ami ráadásul 27 évvel a megjelenése után végre ismét kapható, nem kell vagyonokat fizetni a Vaterán a szakadt dobozos, dohszagú példányaiért. De vajon az új verzió képes visszahozni a gyerekkorunkat, amikor a panellakás padlószőnyegén kalandoztunk a vadnyugaton?
Az Ezüst-tó kincse

Police 07, Csillagok háborúja, Ide a szfinxet, Macskafogó, Holiday, Skála Rally, Az Ezüst-tó kincse. Aki a '80-as és a '90-es években volt gyerek, biztosan játszott a kultikus Novoplast-játékokkal, ha otthon nem is, akkor vendégségben valamelyik gazdagabb rokonnál vagy osztálytársnál. A jellegzetes, szalagos-pecsétes Novoplast-termékek ugyanis elég drágák voltak, hiszen ekkoriban a hazai játékipar csúcsát jelentették. Még úgy is, hogy a dizájnos dobozokban valójában a legnépszerűbb nyugati Hasbro-társasjátékokat csomagolta újra néhány élelmes üzletember és grafikus. A Budapest térképén nyomozós Police 07 például bevallottanScotland Yardot másolta, a Skála Rally a Hare&Tortoise nevű nyulas-teknőcös autóversenyt (de a Kádár-korszak ügyeskedő kisiparosai a Novoplast árnyékában a Rizikót is kiadták Bumeráng-sziget címen, a Cluedót pedig Nyomozz velünk! néven).

Fotó: Molnár Zsolt / Index

A Novoplast persze ügyelt arra, hogy ne derüljön ki a turpisság, mivel 1986-ban a Police 07 miatt már elővette a céget a Scotland Yardot kiadó Ravensburger (erről a történetről itt írtunk részletesen). Így a Monopoly jól ismert nagyvárosi ingatlanbizniszeit inkább óvatosságból Karl May, vagyis ahogy akkoriban ismertük: May Károly idealizált vadnyugati világára cserélték le. Itt a játékosok

 • nem jó fekvésű telkeket, hanem bányászati, vadászati és halászati engedélyeket vehettek,
 • a vasúttársaságok egy kézbe összpontosítása helyett aranyrögök megszerzésével szerezhettek plusz bevételt,
 • börtön mező helyett a seriff és az indiánok fogságába kerülhettek,
 • a szerencsekártyákon is vadnyugati kalandokba keveredtek, és kártyán nyertek vagy épp rablótámadásban veszítettek százdollárosokat.

A játéktábla ráadásul sokkal menőbb lett, mint az eredeti Monopoly-é. Felvidéki András aprólékosan kidolgozott festményén lapátkerekes gőzhajók úsztak a Mississippin, vasút és kompjárat kötötte össze a jellegzetes vadnyugati városokat, a vadonban pedig aranyra éhes banditák és vérszomjas indiánok lestek ránk. A szocializmus egyik legelismertebb plakátfestő művésze emellett arra is ügyelt, hogy. Például ha előre kell mennünk Carson sírjához, akkor ott tényleg láthatunk egy lovast, amint egy titkos ösvényen vágtat a kőkereszt felé, vagy ahol Denverbe kell visszamenni, ott egy postakocsi küzd az elemekkel a hegyi úton.

A többi játék közül egyértelműen kiemelkedő dizájnra tudatosan költött többet a Novoplast Szövetkezet. A cégnek külön művészeti igazgatója is volt: Kerényi János Vilmos, aki saját maga tervezte Az Ezüst-tó kincse játék logóját és a vadnyugati dollárokat. A művész egy korábbi interjúban elárulta:

60 ezer példányban fogyott el Az Ezüst-tó kincse, miközben a Ki nevet a végén?-ből csak 5000-et tudott eladni a Skála és a Triál.

A Novoplast játékai a művészeti igazgató szerint direkt úgy készültek, hogy a gyerekek mellett a szülők is többször leüljenek velük társasozni. A '80-as évek végi aranykorban annyira jól ment a cégnek, hogy a marketingre is óriási összegeket fordíthattak: gyereknapon a Fővárosi Nagycirkuszba szerveztek termékbemutató show-t, karácsonykor pedig az esti híradó előtti legdrágább műsorsávban vettek reklámidőt.

A Novoplast sírját végül a rendszerváltással beköszönő technológiai forradalom és a nyugati szórakoztatóipar dömpingje ásta meg. Tömegesen jelentek meg az otthonokban a Commodore 64-esek és az első PC-k, a családok pedig már nem akartak Monopoly- és Scotland Yard-koppintásokat venni, mivel már a Hasbro a Ravensburger, az MB és a Parker eredeti játékaihoz is hozzájuthattak.

Az Ezüst-tó kincse (1988)

A '80-as évek kultikus Novoplast-játéka, amiről akkor még nem tudtuk, hogy valójában a Monopoly szocialista változata, a May Károly-regények alapján megálmodott Vadnyugaton.
Játékosok száma: 2-6 fő
Ajánlott életkor: 9 éves kortól is akár
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 2/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármelyik hétvégén
Magyar szabálykönyv: többnyire a dobozban, de az Index Fórumon is fenn van
 

Ára: 18-22 000 forint | Hol kapható?

Vadnyugati Kalandozások

Az ezredforduló utáni retróőrület a Novoplast-nosztalgiát is magával hozta. A frissen családot alapító harmincas korosztály tagjai lázasan keresni kezdték azokat a társasokat, amikkel a megszépült emlékeikben olyan jókat játszottak (hiszen ugye régen minden jobb volt), így a Vaterán meg a többi licitoldalon nem ritkán 20 ezer forintos horroráron cserélt gazdát egy-egy épségben maradt Police 07 vagy Ezüst-tó kincse.

A Novoplast-játékok iránti felfokozott érdeklődést ki is használta néhány élelmes és gátlástalan vállalkozó: 2005 és 2010 között a Game Global Kft. és a Kardosjáték és Dekor is csapnivaló minőségben, pofátlanul alacsony áron dobta piacra gyerekkorunk kedvenc westernjátékát, Vadnyugati kalandozások címmel. Sajnos ezekben a fapados verzióban:

 • az aranyrögöket a Malom játékokban használt fekete korongokra cserélték ki,
 • a cowboyfigurák helyett közönséges Ki nevet a végén? műanyagbábuk kerültek a dobozba,
 • a vécépapír minőségű bányakártyákon még hajszálak is látszódnak a fénymásolatokon,
 • a doboztetőn látható lovas képet lecserélték egy Paintben gányolt szörnyűségre,
 • Felvidéki András gyönyörű játéktábláját pedig olyan szinten kicsinyítették le, hogy a szerencsekártyák helyét jelölő téglalap konkrétan egy torz rombusz lett, a bábuk pedig leesnek a hajtásoknál a mezőkről - már ha egyáltalán ráférnek!

Vadnyugati Kalandozások (2005?)

A klasszikus Novoplast-játékhoz méltatlan, fapados förmedvény. Az egy dolog, hogy a kiadvány az eredeti alkotók beleegyezése nélkül megjelent hamisítvány, de még az aranyrögök helyett is csak béna korongok vannak a dobozban!
Játékosok száma: 2-6 fő
Ajánlott életkor: 9 éves kortól
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 2/5
Dizájn: 2/5
Újrajátszhatóság: soha
Magyar szabálykönyv: a dobozban
 

Ára: kb. 2500 forint|

Az Ezüst-tó kincse - felújított változat

De vajon az új változat is hozza a régi feelinget?

Gábris Eszter - szerkesztő, Index2:

Utoljára közel 30 éve játszottam Az Ezüst-tó kincsével, de nem rémlik, hogy valaha is olyan sikereket értem volna el, mint most a büdös tárgyalóban. (Bocs, Gyula.) Nem nekünk volt meg, hanem a pár évvel idősebb unokabátyáimnak, így nekem, a kislánynak nem volt sok esélye a nagyfiús játékban a nagyfiúkkal. Jobban belegondolva nem sok sikerélmény fűz hozzá, de az aranyra festett murvadarabkák látványa bőven elég volt ahhoz, hogy beszálljak a játékba. Jó hosszan lehetett játszani, közben sokat szívatni a többieket és végül bármilyen ügyes és/vagy szerencsés is voltál, simán bukhattad a teljes vagyonod a rettegett útonállós mezőn. A játék közben most azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy soha nem is birtokoltam egy aranyrögöt sem? Nem baj, pár év múlva a saját fiamnak veszek majd egy Ezüst-tó kincsét, és akkor revansot veszek a békásmegyeri panelban elszenvedett vereségeken!

A padlásról előkerült, penészfoltos és hiányos társasjátékok köré szerveződött biznisznek 2012-ben üzent hadat a Retro Games, amikor kiadták a Police 07 felújított változatát Police 07 Reloaded címmel. A kiadvány sikeres volt, ezért a cég munkatársai, Orbán Ferenc és Cserna Péter idén karácsonyra leporolták Az Ezüst-tó kincsét is.

Ehhez viszont egy többéves jogi hercehurcán kellett túlesniük. A csődbe ment, majd jogutód nélkül megszűnt Novoplast Kisszövetkezet Az Ezüst-tó kincse doboztetőjét és a játéktáblát védjegyként levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál egy élelmes cég. Hogy ők maguk akarták-e később piacra dobni Az Ezüst-tó kincsét, nem tudni, a Retro Gamesnek mindenesetre velük is egyezkedni kellett.

A Retro Games sikeresen felvette a kapcsolatot a játéktábla készítőjével, Felvidéki Andrással, valamint a logót és a játékpénzeket megtervező Kerényi Jánossal. Kiderült, hogy Felvidéki és Kerényi nem a Novoplast alkalmazottaiként készítették el a játékot, hanem maszek művészekként, akik a Képzőművészeti Alaptól kaptak a munkájukért pénzt. Így régi iratokkal bizonyítva az övék lett a doboztető és a játéktábla védjegye, amit most a Retro Games licencel tőlük.

Fotó: Molnár Zsolt / Index

Elvesztette értékes amulettjét/kamuletjét!

Az 1988-as változatban az egyik szerencsekártyán ez szerepelt: "elvesztette értékes kamuletjét, menjen vissza érte 5 kockát". Ezt gyerekkorunkban senki sem értette, és a Retro Gamesnek is komoly fejtörést okozott, hogy nem amulett szerepelt-e volna eredetileg a kártyán. Kiderült, hogy a Novoplast eredeti tervei szerint ennél az eseménynél egy kalumetet, azaz békepipát veszít el a játékos - így a 2015-ös változatban már a helyes kifejezés szerepel.

Városi legendák szóltak arról, hogy a '80-as években a Novoplast igazgatójának irodafalán ott lógott Az Ezüst-tó kincse játéktáblájának használt eredeti festmény. Ennek a képnek a sorsát végül sikerült kinyomozni, de szerencsére Felvidéki a mai napig megőrizte az első nyomatot. Ez alapján már újra el lehetett készíteni nagy felbontásban a játéktáblát. Ez az eredetihez képest végül néhány árnyalatnyival sötétebb lett, mert kapott egy fényes, kopásálló fóliát - ami sajnos az 1988-as változaton nem volt, így a régi példányok közt sok a sérült. Szintén pozitív változás a régihez képest, hogy

 • a zömök mexikói banditákra hasonlító bábuk az új változatban cowboyszerűbbek lettek,
 • az új változatban már nem írógépes betűkkel, hanem a dizájnhoz sokkal jobban illeszkedő, westernfilmes ábécével kerültek a kiemelt mezők mellé az utasítások,
 • a régi változat kinyomtatásához Magyarországon nem is volt megfelelő gépsor 1988-ban, ezért a nyomdai munkálatokat Bécsben végezték el, ahol a tábla végül túl világos, a szabálykönyv lovas csoportképe pedig túl sötét lett - az új változat mindkettőt korrigálta.

Az aranyrögök ugyan kicsit más színűek lettek, de itt is ugyanúgy kézzel festett murvadarabokat fogdoshatunk, mint régen. Sőt, a Retro Games ügyvezetője személyesen pingálta ki mindegyik doboz 8 aranyrögét, összesen több, mint tízezer darabot! Az új kiadás ugyanis idén 1650 példányban jelent meg, ami mellé készült egy gyűjtőknek szánt, 50 példányos deluxe változat is, az alábbi extrákkal:

 • számozott emléklap, Felvidéki András, Kerényi János és az új kiadás alkotóinak aláírásával,
 • 6 darab fém figura (Winnetou, Old Shatterhand, Old Firehand, Droll néni, egy ló és egy fekete párduc),
 • 2 darab piros "Las Vegas-i" dobókocka,
 • és Karl May Az Ezüst-tó kincse című regénye.

Az Ezüst-tó kincse (2015)

A Novoplast-klasszikus megfizethető árú újrakiadása a Retro Gamestől, ahol a táblától az aranyrögökig minden ugyanolyan, mint régen. A hazai siker után akár a westernrajongó amerikai, német és volt jugoszláv piacot is meghódíthatják vele a készítők!
Játékosok száma: 2-6 fő
Ajánlott életkor: 9 éves kortól
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: 2/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármelyik hétvégén
Magyar szabálykönyv: a dobozhoz mellékelve
 

Ára: 10 990 forint, deluxe változat: 16 990 forint| Hol kapható?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?