Hasznos tippek onlilne vásárláshoz

GettyImages-483641448
2016.12.02. 09:28

Egyre többen vásárolják meg a karácsonyi ajándékokat online. És nemcsak azért, mert nem szeretik a tömeget, ami ilyenkor az üzletekben fogadja őket, hanem mert szinte mindent megvásárolhatunk a számítógépünk (vagy mobilunk) előtt ülve.

A GKI legfrissebb kutatása szerint idén 12 százalékkal fognak több ajándékot venni webáruházakból karácsonyra. Egész évben jelentős a növekedés, az év első felében például 18 százalékos volt az online kiskereskedelem bővülése, 131 milliárd forint forgalmat ért el.

Éppen ezért nem árt tisztába tenni, hogy mire figyeljünk, milyen jogaink vannak online vásárláskor.

Azzal a közhellyel indítunk, hogy csak megbízható oldalról vásároljon. Olyanról, amelyet már ismer, hallott róla. Ne kattintson ismeretlen kuponoldalakra vagy gyanús hirdetésekre. Mindenképpen legyen érvényes titkosítási tanúsítványa, erről úgy tud meggyőződni, hogy megnézi az url bal oldalán, van-e kis zöld lakat. Ha van, akkor minden rendben. Az sem árt, ha böngészője legfrissebb változatát használja.

Ha van hitelkártyája, mindenképpen azt használja, ne azt, amelyik a bankszámlájához kapcsolódik. Ennek számos oka van, de a legkézenfekvőbb, ha véletlenül mégis ellopják az adatait, akkor nem a készpénzét veszik el (olyan helyzetbe hozva önt, hogy ne tudja kifizetni a villanyszámlát), hanem a hitelkeretét csapolják meg. De ezt később úgyis visszafizeti a bank.

Még jobb, ha valamilyen biztonságos fizetési módszert választ, mint a PayPal. Itt a kártyaszámot nem a webáruháznak adja meg, hanem a PayPalnek, a továbbiakat az intézi.

Soha ne adjon meg semmilyen személyes adatot a nevén, címén és telefonszámán kívül. Ilyeneket nem is szoktak kérni, ezért ha valaki más adatot is kér, akkor meneküljön onnan. Vagy vásároljon vendégként és ne regisztráljon. Erre is elég sok weboldalnál van lehetőség.

Mivel egyre többen vásárolnak mobilról, itt sem árt néhány dolgot tisztázni. Csak olyan alkalmazást töltsön be, amely megtalálható a hivatalos alkalmazásboltokban, a Google Playen vagy az Apple App Store-ban. Azonnal fogjon gyanút, ha az alkalmazás olyan engedélyeket kér, amelyekre nincs szüksége, például a kapcsolati listához, szöveges üzenetekhez, mentett jelszavakhoz vagy hitelkártya-információhoz.

Ha már túlvagyunk a biztonsági kérdéseken, következnek a fogyasztói jogok. Alapszabály, hogy online vásárolt termékeknél Magyarországon 14 nap elállási joga van a vevőnek. Naptári napról van szó és csak magyar webáruházakra vonatkozik ez. Tehát ha az Amazontól veszünk valamit, akkor nem jár ez a 14 napos elállási jog.

A termék visszaküldéséről az áruháznak egyértelműen kell nyilatkoznia, ha ezt nem teszi meg, akkor őt terheli a költség. A webáruházak ezért általában a szerződési feltételeknél kiírják, hogy kit terhel a postaköltség elállásnál. Ha a vevő visszaküldi a terméket, az áruház visszafizeti a vételárat. Ez nem érvényes a megrendelése készült termékeknél, higiéniai termékeknél, folyóiratoknál és még néhány speciális terméknél.

Az üzletek tisztában vannak azzal, hogy karácsonykor sok mindent ajándékba veszünk, így néha meghosszabbítják azt az időszakot, amikor vissza lehet vinni, vissza lehet cserélni a terméket. De ezt érdemes előre tisztázni.