Kipróbáltuk a világ legvékonyabb laptopját

2016.12.14. 13:28

A világ legvékonyabb laptopjának címéért hosszú évek óta versenyeznek a gyártók, minden évben jön egy az előzőeknél is vékonyabb. Az Acer régóta tagja a versenyzőknek, most ők voltak azok, akik egy centiméter alá vitték a gép vastagságát, egészen pontosan 9,8 milliméteresre tervezték az új, 13,3 colos Swift 7-et.

Mi ezt próbáltuk:

7. generációs Intel Core i5, 256 GB SSD, 8 GB RAM

13 hüvelykes kijelző, 1920×1080 felbontással

Ez talán a leglátványosabb jellemzője az Acer új gépének, de azért ennél többet is el lehet mondani róla. Egy felsőkategóriás és ennek megfelelően drága gépet gyártottak, de kategóriájában a hardver szinte csak a minimumkövetelményeknek felel meg. Processzora egy hetedik generációs Intel Core i5-7Y54 (Kaby Lake), 256 GB SSD került bele és 8 gigabájt RAM. Kijelzője 13,3 hüvelykes, de csak 1920*1080 pixel felbontású. De legalább könnyű, alig több, mint egy kilogramm.

Nem könnyű kitűnni a laptop-piacon, nagyon sok variálási lehetősége nincs a gyártóknak, ha a maximumot akarják kihozni a gépeikből. Nem is ebben a kategóriában van a legnagyobb verseny, hanem a középmezőnyben. De ahhoz, hogy a középmezőnyben kitűnjön valaki, valami emlékezeteset kell alkotnia a felső kategóriában.

Ha az Acer eladásait nézzük, akkor az elmúlt években lassú elmozdulást láthatunk a középkategória felé. Lassan nőnek az eladási átlagárak, ami azt jelenti, hogy a felhasználók már nemcsak a legalsó kategóriában keresik a cég laptopjait, hanem a 140 ezres kategóriában is.  A cég az IFA-n jelentette be az idei modelljeit, de ezek közül sok csak most került piacra. A legjobbnak tartott Swift 7-et is most hozták be Magyarországra, néhány napja tartotta a bemutatóját az Acer.

A Swift 7 egy hagyományos laptop, vagyis nem érintős a kijelzője és nem alakítható tabletté. Ezt azért manapság nem árt megemlíteni. Persze az Acer legyártotta ennek a kifordítható billentyűs modelljét is, amely néhány milliméterrel vastagabb, de amúgy ugyanazt tudja, mint a Swift 7.

Ennél a kategóriánál elvárjuk, hogy nagyon gyors legyen és nagyon sokáig bírja az akkumulátora. Ezeknek meg is felel, átlagos használatnál gyors, de mint írtam, ez elvárás.  Az is igaz, hogy alig egy hétig használtam, ennyi idő alatt nem jönnek ki az egy-két éves laptopokra jellemző hibalehetőségek.

Az akkumulátora is jónak mondható, egy teljes munkanapot kibír és még otthon sem kell azonnal töltőre dugni. Videóstreameléssel állítólag majdnem hét óráig bírja egy töltéssel, ami nem rossz, de nem is emelkedik ki a mezőnyből.

Érdekes, hogy nem tettek bele hagyományos usb-portot. Csak usb-c port került a laptopba, ebből is két darab, mindkettő ugyanarra az oldalra. Az egyik töltőként is funkciónál, de máshoz is használható. A dobozban van is két átalakító, egy usb és egy hdmi. Ha ennél több kell, akkor átalakítókat kell venni azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék régebbi eszközeiket a laptophoz csatlakoztatni. Lehet, hogy aki ilyen gépet vesz, annak már nem fáj néhány átalakító megvétele, de azért nem kellene ilyen léptékkel szaladni előre, a legtöbben azért még használnak pendrive-okat.

A nagy touchpadje viszont tetszett, 5,5 hüvelykes átmérőjével elég széles és magas ahhoz, hogy kényelmesen tudjam használni. A billentyűzet nekem túl szellős volt, de kollégámnak bejött, hogy olyan, mint egy Macbooké.

Az Acer Swift 7 egy jól összerakott, szuperkönnyű laptop, amely vékonyságával tűnik ki a versenytársak közül. És az árával, ugyanis 400 ezer forintba kerül.