Puncs nélkül is túl lehet élni a telet, de minek?

GettyImages-629288736
2016.12.14. 13:29
A puncsról még mindig nem a forró, alkoholos italra asszociálunk elsősorban, mi eleve nem vagyunk az a télen is mulatozós nemzet, de ha már igen, akkor is főleg forralt borral. Pedig kár a puncsot kihagyni.

Idehaza a puncs szó hallatán a legtöbbünknek még mindig valami mesterségesen színezett, rózsaszínű cukrásztermék jut az eszünkbe, mellesleg évtizedekig alapíznek számított minden fagyizóban a csokoládé és a vanília melletti biztos bronzérmesként.

Német nyelvterületen viszont a puncs elsősorban azt a forró, alkoholos italt jelenti, melynek a leggyakoribb alkotóelemei rum (vagy az eredeti, indiai recept szerint az arrak nevű kelet-ázsiai pálinka), citrom, fűszerek, cukor és víz, de ettől el lehet és el is szoktak térni.

Ezzel a fajta punccsal helyenként magyar kávéházakban is lehet ugyan találkozni, de nálunk korántsem terjedt el annyira, mint az első számú téli, forró, alkoholos italnak számító forralt bor. Nem túlzás ezért az sem, hogy a honfitársaink többsége leginkább akkor kerül kapcsolatba vele, ha Bécsben meglátogatja a számos helyi karácsonyi vásár egyikét.

Bár az utóbbi években már Budapest is igyekszik felzárkózni a karácsonyi vásárok terén, hiszen már jó ideje fabódék foglalják el a belváros néhány frekventált terét, ezek inkább csak turistacsapdák, és közel sem tartoznak olyan szervesen a városiak életéhez, mint Bécsben. Ott ugyanis azt tapasztalhatjuk, hogy - kivéve a legnagyobb tömegvásárokat, mint a városháza előtti - maguk a bécsiek jelentik ezen vásárok legnagyobb közönségét (néhány ilyen vásár példaként: Altes AKH, Freyung, Spittelberg, de talán még a MuseumsQuartier is).

Nálunk egyszerűen nincs ilyen komoly hagyománya annak, hogy akkor most kimegyünk péntek délután/este valamelyik bódésorra a haverokkal forraltborozni, neadjisten puncsozni. Nemcsak azért, mert a budapesti karácsonyi vásárok baromi drágák (a Vörösmarty téren például bécsi áron, 1350 forintért kapható a rumpuncs, és majdnem egy ezres 3 deci forralt bor), hanem mert egyszerűen történelmileg nem így alakult, és kész. És még puncs se nagyon van.

A bécsi puncskínálat viszont tényleg döbbenetes: egy rövid, félnapos vásári körút alatt is húsz-harmincféle ízesítésű puncsba futhat az ember, és a legtöbb tényleg jobb is, mint a hagyományos forralt bor. Amellyel egyébként alapból szintén nincs semmi baj, de itthon túl sokszor kapott már az ember túlédesített vagy éppen túl savas, ízetlen löttyöt, amiből mellesleg kispórolták az alkoholt is. Vagy éppen nem is a Bécsben letéti díj ellenében kapható bögrében adták, hanem műanyag pohárban.

De mindenekelőtt tisztázni is kéne, mi az a puncs pontosan? Az már fentebb kiderült, hogy indiai eredetű, de amit ma osztrák és német városok karácsonyi piacain kapható, az általában tea, rum, némi vörösbor, cukor és fűszerek (elsősorban fahéj és szegfűszeg), melyekhez aztán pluszban jöhet még valami ízesítés. És a lehetőségek száma végtelen.

A leggyakoribb talán a narancs- (Orangenpunsch), a vörösbogyós (Beerenpunsch) és az almapuncs (Apfelpunsch): ezeknél a fenti alaphoz pluszban narancslevet és narancsszeleteket , illetve áfonyalevet és áfonyát/málnát, vagy almalevet tesznek. De ez tényleg csak a legalapabb választék, melyekben a fenti gyümölcsízesítést más sziruppal vagy likőrrel helyettesítik. Például az alábbiakkal:

Különféle bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, málna - Erdbeerenpunsch, Heidelbeerpunsch, Himbeer Brombeer punsch stb.)
Tojáslikőrpuncs (ezt ráadásul tejszínhabbal szokták adni)
Gyömbérpuncs
Csilis puncs
Ibolyapuncs
Caipirinhapuncs
Hugopuncs (a Hugo divatos, bécsi, pezsgőalapú, nyári koktél, bodzaszörppel és mentalevéllel ízesítve)
Aperolpuncs (az Aperolspritzet már itthon se kell bemutatni, van belőle puncs is)
Amaretto puncs 
Sárgabarackpuncs
Cseresznyepuncs
Almás-szilvás puncs (ha utóbbi háromból turbóverziót kérünk, akkor barack-, cseresznye- illetve szilvapálinkával ütik fel)
Mentás-lime-os puncs
Medveölő puncs (azaz Bärentöter punsch, ebben nincs ízesítés, csak pálinka az erőseknek)
Kókuszlikőrös puncs
Almás-malibupuncs
Körtepuncs
Karácsonyi puncs (Weinachtspunsch, hagyományosan a szokásos alapanyagokon felül vanília, mazsola, mandula, ánizs és narancs ízesítéssel)
Mangópuncs

IMG 20161210 134726
Fotó: Inkei Bence

Továbbá mindenütt kapható az átlagosnál több alkohollal járó "turbó" verzió (Turbopunsch), illetve az alkoholmentes puncs gyerekeknek és autóvezetőknek (Kinderpunsch ill. Autofahrerpunsch).

Nem puncs ugyan, de gyakran kapható a Lumumba nevű ital is, ami nem más, mint forró csoki és rum. És persze mindenütt van forralt bor is, ha valaki ilyen puncsválaszték mellett is kitartana mellette.