Vegyen konzolt karácsonyra!

188054162
2016.12.12. 16:58
A konzol mindig tökéletes karácsonyi ajándék, és idén nem is kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, hogy csúcsminőségű videojátékot tehessünk a karácsonyfa alá. A mostani kínálat kicsit foghíjasabb, mint jövő karácsonykor lesz – addigra megjelenik a Microsoft és a Nintendo új konzolja is –, de idén sem tragikus a helyzet: a retrócsodától a virtuális valóságig mindenből válogathatunk.

Nintendo | NES Classic Edition

Ár: 20 000 Ft

A Nintendo első saját konzolja, az NES kultikus eszköz: a megjelenése idején felrázta az egész haldokló videojáték-ipart. Klasszikus címek százait köszönhetjük neki; egyes, innen startolt sorozatok a mai napig futnak. A NES Classic Edition a harminc évvel ezelőtti élményt kínálja, újradobozolt formában.

A kínálat korlátozottnak tűnik, ha azt vesszük, hogy nem bővíthetjük a fix játékkínálatot: csak az eredeti hardver kicsinyített mását kapjuk, korszerű csatlakozókkal, és a harminc évvel ezelőtti gamepad tökéletes másolatát. De a NES Classic ennek ellenére is bomba vétel. A Nintendo a mai napig pénzt keres a 8 bites játékain a Virtual Console online piacterén. Ha a NES Classichez csomagolt harminc játékot külön-külön akarnánk megvenni, többet fizethetnénk érte, mint ezért a csomagért. A hardvert, ha úgy tetszik, ajándékba kapjuk.

Hogy ez mennyire jó ötlet, azt a platform sikeressége is bizonyítja. A NES Classic szinte már előrendelésben elfogyott. Nem csoda: a retrófaktor óriási, a konzol viszont aprócska. Akár egy külső USB-forrásból is tölthetjük – ha kell, a Playstation 4 USB csatlakozójáról.

nes-classic-edition.png

Mind a harminc játék fantasztikus szórakozást kínál. A kínálatban megtalálható az első három Super Mario Bros., a Legend of Zelda első két része, a Metroid, a Donkey Kong és a Pac-Man. Van bődületesen nehéz Ninja Gaiden és Contra, itt van az első Castlevania és az első Contra, a shoot 'em up rajongók pedig megkapják a Gradiust és a Galagát. 

A NES Classic igazi retrómennyország. Aki bírja a pixeleket, nem riad vissza a nehézségtől, vagy csak egy Nintendo-kultobjektumot szeretne birtokolni, annak tökéletes választás. Főleg ennyi pénzért – már ha sikerül elcsípni egyet belőle.

Nintendo | 3DS / New 3DS / 2DS

Ár: 35 000 Ft – 70 000 Ft (modelltől és játékoktól függően)

A kézikonzol mindig remek vétel, ez idén sincs másként – még akkor sem, ha a most futó hardverek már négy-öt évesek. Egy játékgép ereje nem a hardveréből, hanem a játékkínálatából ered, és ezen a téren a Nintendo 3DS verhetetlennek tűnik. Szerep- és akciójátékok, ügyességi és platformjátékok, retró klasszikusok és felújított régiségek, patinás sorozatok vadonatúj köntösben; és persze Mariók, Zeldák és Pokémonok rogyásig, ahogy azt kell.

A legjobb játékok: The Legend of Zelda: Ocarina of Time / The Legend of Zelda: Majora's Mask; Pokémon X & Y / Pokémon Sun & Moon; Luigi's Mansion: Dark Moon; Fire Emblem Fates: Revelation; Rhythm Heaven Megamix; Shin Megami Tensei IV; Dragon Quest VII; Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice; Mario Kart 7; Super Mario 3D Land / New Super Mario Bros. 2. És a letölthető klasszikusok és indie játékok még szóba sem kerültek.

A 3DS-t többféle verzióban is megvásárolhatjuk. Az alapmodellt szinte már sehol sem találjuk meg, de az újabbakat nagyon is. A 2DS-nek – ahogy a neve is mutatja – nincs térhatású kijelzője, de ha a legolcsóbban szeretnénk szórakozni a játékkínálat legjobb darabjaival, akkor ez is megteszi.

Sokkal jobb választás a New Nintendo 3DS, amit akár nagy képernyős, XL kiadásban is megvásárolhatunk. A kisebb modell színes gombokat és cserélhető elő- és hátlapokat kapott. Az új hardverhez hozzácsaptak egy második analóg kart – pontosabban egy C-sticknek csúfolt kis bigyót –, ami kiválthatja az alapmodellhez kínált Circle Pad Pro kiegészítőt. Az új modellek jobban kezelik a szemüveg nélküli 3d-t is, hála az előlapi kamera arckövető technológiájának – így minden szögből definiált, éles, térhatású képet kapunk.

A New 3DS modellek mellett szól, hogy a Virtual Console-on letölthető formában elérhető 16 bites SNES klasszikusok csak az új modellen futnak. A New 3DS-nek csak egy exkluzív játéka van, a Wii-n debütált Xenoblade Chronicles – viszont ez az utóbbi évek egyik legjobb japán szerepjátéka is.

Sony | Playstation 4

Ár: 100 000 Ft – 140 000 Ft (modelltől és játékoktól függően)

Ez lesz a következő konzolod – hirdette a címlapján az EDGE magazin a Playstation 4-et, amikor a Microsoft bemutatta az Xbox One-t. Ez sokakat felháborított, de érthető volt: az új Xboxot másmilyennek tervezték, és a Wii U sikertelenségét sem lehetett megjósolni. A sors végül az EDGE keze alá dolgozott: mára a Playstation 4 lett a konzolgeneráció piacvezető hardvere.

Az eladott darabszám a játékok minőségét tekintve nem releváns – annyiban viszont igen, hogy a külsős fejlesztők nyilván azt a platformot fogják a legszívesebben támogatni, ahol a lehető legtöbb játékost érik el. Mostanáig 50 millióan gondolták úgy, hogy a Playstation 4 a legjobb választás – egy ekkora piacot már minden kiadónak megéri játékokkal támogatni.

Ezt a kínálat legjobb címei is mutatják. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain; The Last Guardian; Bloodborne; Witcher 3; Dark Souls 3; Inside; Doom; Uncharted 4 (és újramasterelt Naughty Dog-játékkollekció). Vannak japán ínyencségek, mint az Odin Sphere és Valkyria Chronicles Remastered – és ott vannak még az indie csemegék, mint a Swapper, a Broken Age, a Firewatch, a Transistor és az Axiom Verge.

A Playstation 4 többféle kiszerelésben is kapható: azt kell eldöntenünk, hogy a Pro vagy a Slim modellt válasszuk. Ökölszabály:

a meglévő konzolunkat nem érdemes lecserélni az erősebb hardverre,

valószínűleg az alapmodellel is kihúzhatjuk ezt a generációt. Aki még vásárlás előtt áll, inkább fizessen be az erősebb hardverre, különösen ha a VR-t is használni akarja: a virtuális szemüveg profitálhat a plusz erőforrásokból. A meglévő játékok közül sokan kapnak PRO patchet, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felturbózott verziók nem használják ki a gép erejét.

A Sony gyaníthatóan nem fogja cserben hagyni az ötvenmillió vásárlóját, szóval az új játékok is futni fognak a régi hardveren. Hosszabb távon azonban a Playstation 4 Pro tűnik a legbiztosabb befektetésnek; érdemes kifizetni érte azt a száz dollár árkülönbséget.

Sony | Playstation VR

Ár: 130 000 Ft – 140 000 Ft

Vannak jobb virtuális szemüvegek a piacon, mint a Sonyé – ez tény. De azok sokkal többe kerülnek, és bivalyerős hardvert kell alájuk pakolni, hogy autentikus élményt kapjunk. Úgy félmillió forintért már összerakhatunk egy high-end számítógépet egy virtuális szemüveggel, ami olyan élményt ad, amilyet semmi más – de érthető módon ez nem lesz a széles tömegek szórakozása.

A Playstation VR sem olcsó, de egy Playstation Próval feleennyiből is megjárhatjuk a virtuális valóságot. A félmilliós csúcs pc-vel meghajtott Oculus Rift színvonalát ugyan a Sony hardverével nem érhetjük el, de ennyire jó minőséget semmi mással nem érhetünk el. A monumentalitás és az elképesztő élmény így is garantált, és ennél jobb ár-érték arányú VR-csomagot nem vehetünk 2016 karácsonyán.

A játékkínálat is tele van ígéretes címekkel; remélhetőleg a Playstation 4 diadalmenetéből a VR felhozatal is profitálni fog. De már most is van elképesztő Rez Infinite, pszichedelikus Thumper, Eagle Flight és Battlezone, illetve EVE: Valkyrie és Super Stardust Ultra VR. És a klasszikus akciójátékok is sokat profitálhatnak a VR élményből: a Batman: Arkham Knight és a jövőre megjelenő Resident Evil 7 szintén támogatni fogják a perifériát.

Microsoft | Xbox One

Ár: 85 000 Ft – 135 000 Ft (modelltől és játékkínálattól függően)

Már az előző konzolgenerációban is eltűnőben voltak az exkluzív játékok. Néhány kivételtől eltekintve szinte csak a platformtulajdonosok fejlesztettek játékokat kizárólag a saját konzoljukra. A multiplatform játékok között viszont elenyésző volt a különbség; inkább a márkahűség, mint az ízlésbeli különbség alapján lehetett választani a Playstation 3 és az Xbox 360 között.

Nincs ez másként most sem. A legnagyobb cégek Xbox One-on és Playstation 4-en is kiadják a játékaikat. Szinte csak az alapján dönthetünk, hogy a One aszimmetrikus kontrollerét, vagy a DualShockot tartjuk-e kényelmesebbnek, illetve a VR-t preferáljuk-e a Kinecttel szemben.

Van egy oka, hogy idén karácsonykor mégsem lehet jó szívvel ajánlani a Microsoft konzolját: az a tény, hogy ők is ráncfelvarrásra készülnek. Az Xbox One Scorpio modellje erősebb hardvert kap, ami 4K-támogatással és VR-kompatibilitással fogja felturbózni az alapmodellt. Egyelőre nem tudni, hogy a meglévő játékok milyen minőségben futnak majd az új hardveren, és hány játék lesz, ami ténylegesen kihasználja az extra erőforrásokat. Amíg a Scorpio a boltokba nem kerül, addig csak találgathatunk, de az ígéretek szerint a hardver nyers ereje még a Playstation 4 Prón is felülkerekedhet.

A meglévő játékkínálat viszont így is impozáns. A Playstation 4-nél felsorolt címek nagy része Xbox One-on is elérhető, de a Halo 5, a Gears of War 4, a Forza Motorsport 6 csak ezen a platformon – ahogy a kinectes és Xbox Live-os játékok is.

Amit nem érdemes venni

  • Sony Playstation Vita. Kevés játék, szinte nem létező first party támogatás, csúcsminőségű hardver. A Sony látszólag nem tudja vagy nem akarja eltartani a hordozható platformját, hiába tenné indokolttá ezt a hardver minősége. Vannak persze ígéretes címek: ilyen a Persona 4: Golden, a Hotline Miami, a Pixeljunk Shooter Ultimate, a Tearaway, a Gravity Rush, a Final Fantasy X/X-2 és a Rymdkapsel. De a Nintendo handheldje a szoftverfelhozatal változatosságát tekintve sokkal többet kínál.
  • Nintendo Wii U. A Nintendo már leállította a konzol gyártását, és minden erejükkel a jövő márciusban megjelenő új asztali-hordozható hibridjükre, a Switchre koncentrálnak. A Wii U játékkínálatában vannak kimondottan izgalmas címek (mint a Bayonetta 2, a Wonderful 101, Super Mario 3D World, Rayman Legends, Super Mario Maker, Xenoblade Chronicles X, Pikmin 3), de a felhozatalt tekintve labdába sem rúghat az Xbox One és a Playstation 4 mellett. A Legend of Zelda: Breath of the Wild lesz a konzol hattyúdala, de az Switchre is megjelenik; ha még egyik konzolt sem birtokoljuk, érdemes lesz megvárni az újat.