Három babakék Akela-felső rendel!

berki ramones-1
2016.12.17. 07:33

A zenei merchandising a lemezeladások kiesésével már jó ideje egyre fontosabb az iparágnak, ráadásul már a mezei megélhetési celebek is eljutottak arra a szintre, hogy menőnek számít olyan együttesek pólóit hordani, amikről igazából semmit sem tudnak. Itthon is van már egy csomó ehhez hasonló bolt, ami megkönnyíti a karácsonyi vásárlás nehézségeit, ha olyanoknak akarunk ajándékozni, akik a ruhájukon viselik a saját zenei ízlésüket.

USA Póló

hol: 1073 Budapest, Erzsébet Krt. 37.
honlap: usapolo.hu

Az itthoni piacon kifejezetten nagy választék közül lehet válogatni, ráadásul nem csak metál/punk vonalon, mint a legtöbb helyen, hanem akadnak egészen meglepő előadóktól is termékek (Shania Twain-poszter valakinek?), illetve a zenei választékon túl rengeteg popkult-dolog is a Marvel-szuperhősöktől Spongyabobon át az amerikai focis felsőkig. A név mondjuk figyelmeztet rá, de magyar vonatkozású pólókat, ajándéktárgyakat nem igazán lehet találni, cserébe minden termék rendesen licencelt, tehát nem csak úgy rányomtak egy filmes vagy zenekari logót, hanem hivatalos merchandise-t árulnak, ami minőség szempontjából egyáltalán nem mellékes.

kedvenc termék: ez a Jimi Hendrix-uzsonnás táska

Popshop

hol: 1114 Budapest, Ulászló u. 8.
honlap: popshop.hu

Ugyan popkult és egyéb más témában itt is találni különböző termékeket, a Popshop inkább magyar, illetve külföldi zenekaros ajándéktárgyakban tűnik erősnek. Itthonról inkább pop és rock vonalon van bővebb magyar választék, a régebbi közül akad Kispál és a Borz, LGT és Ganxsta Zolee és a Kartell is, az újabbak közül meg van Irie Maffia, Punnany Massif és Wellhello, de bőven találni jó pár kevésbé ismert hazai előadótól is pólókat, cédéket, hasonlókat. Ami a többi bolthoz képest erősségnek tűnik, hogy egész szép kis zenekaros kollekció van italokra az AC/DC-sörtől a Motörhead-viszkin át egy üveg Péterfy Bori-borig. Viszont tök érdekes, hogy a szokásos külföldi rock/metál előadók mellett lehet venni Kanye West-, Katy Perry-, sőt, Kanye West-pólót is!

kedvenc termék: a Reign in Blood nevű Slayer-borszett és a Motörhead-vodka

BP Shop

hol: 1077 Budapest, Wesselényi utca 24., illetve Westend
honlap: bpshop.hu

Az utóbbi évek legsikeresebb magyar utcai ruházati márkája alapvetően zenei cuccok nélkül is vígan eléldegélne a piacon, de évről-évre egyre több zenei és popkult termék kerül hozzájuk, ráadásul a legtöbb saját, egyedi tervezésben. A szokásos BUDA FCKN PEST cuccokon túl mindig is voltak a magyar hiphophoz köthető ruháik (talán legemlékezetesebb a Radnóti By Nature), de így végigpörgetve a választékot a honlapjukon jóval kevesebb lokális ruhát látni, a pár Wellhellós sapkán, pólón és kiegészítőn, illetve egy megdöbbentően tájidegennek ható babakék (!) Akela-felsőn (!!!) kívül. Szóval kifejezetten zenei merch szempontjából most jóval szűkebb a választék, cserébe rengeteg amerikai sportos vagy éppen Star Wars-tematikájú cucc található, ha valaki mást akar.

kedvenc termék: A babakék Akela-felső, nyilván.

Garage Live

hol: Budapest, III. kerület, Fényes Adolf utca 28. IV. emelet / 1-es ajtó
honlap: shop.garagelive.com

A legtöbb bolttal ellentétben a Garage Live nem csak zenei merch-ben, hanem egyéb más szolgáltatásokban is otthon van, többek között zenék jogosításával is foglalkoznak különböző streamingoldalakra, mint a Spotify vagy a Deezer. Főleg inkább metál és hardcore vonalon lehet találni inkább magyar zenei pólókat és lemezeket, de a Garage Live egyedi online shopok fenntartásával is foglalkozik. Vagyis külön-külön üzemeltetik a Mayhem vagy éppen a Sunn O))) boltját, ahol eredeti zenekaros termékeket lehet venni, de hasonlóan működnek együtt olyan magyar előadókkal is, mint a Quimby, Useme, Fish vagy a PASO.

kedvenc termék: A mindössze 1800 forintba kerülő Ghostchant-bakelitek

Rockstore

hol: csak online
honlap: rockstore.hu

Nyilván egy igazi acélszívű magyar megvet minden cukiságot, és csak a trve metálban és rokkban hisz igazán. Egy Ossian- vagy Kalapács-póló a posztirónia korában kifejezetten divatos, indokolt viselet, a Rockstore honlapja pedig némileg kielégíti ezt az igény az Ossiánnal, Pokolgéppel, Roaddal és Tankcsapdával. Hazai szinten meglepően kicsi a választék, ellenben külföldi zenekaros cuccokból rengeteg van, de főleg heavy metal, hard rock és punkrock vonalon, de azért akadnak olyan klasszikusok is, mint a T. Rex, a Beatles vagy éppen a Talking Heads. Az egyetlen baj, hogy a honlap nagyon nem felhasználóbarát, nem lehet használni a jobb egérgombot (miért?!), és egy sima ábécé helyett sokkal jobb lenne előre látni egy listát, hogy milyen előadókra érdemes rákeresni. Ami viszont különlegesség, hogy lehet például zenekaros műfajban ujjatlan inget vagy éppen ujjatlan kesztyűt venni. De persze a kedvencünk a termékek között a lakásdekor-kategória, ahol halálfejes órával vagy csontvázas hamutartóval lehet kicsit felmelegíteni a fagyásnak indult acélszívet.

kedvenc termék: Zombikezű rövid pohár

Headbanger

hol: 1053 Budapest, Múzeum körút 17.
honlap: headbanger.hu

Valószínűleg minden egykor magát lázadónak gondoló budapesti kiskamasz megfordult legalább egyszer (tisztán emlékszem, hogy a Határ úti boltban vettem egy kenderleveles pólót 14 évesen!)   a Headbanger nevű boltban, ami a maga idejében maga volt a vicces és zenekaros pólók Kánaánja még bőven azelőtt, hogy a zenei merchandising ennyire kiemelt szerepet kapott volna az albumokhoz képest. Szóval kvázi az internet elterjedése előtt. Nem kis meglepetésünkre, a honlap szinte tök ugyanúgy néz ki, mint 2003-ban (van hatalmas BELÉPÉS gomb a nyitóoldalon!), teljesen átláthatatlan, kényelmetlen, csak úgy nézelődésre full alkalmatlan. De még mindig alig 3000 forint környékén vehetünk Alvin és a Mókusok-pólót, -tangát vagy az 1999-es Emberek és állatok cédét potom 1700 forintért. Valószínűleg minden itt felsorolt boltnál nagyobb a Headbanger választéka, de egyszerűen annyira kezelhetetlen, ósdi és elavult a honlap, hogy online vásárlásra a Headbanger nem alkalmas. Pedig ha csak a baloldali menüt nézzük van itt minden szoknyától, bébi ruhán át a jó öreg darabos szegecsekig.

kedvenc termék: maga a honlap, illetve a 2017-es Rocknaptár

Ne maradjon le semmiről!