Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vegyen magának egy brandenburgi falut karácsonyra

2017.12.08. 05:04 Módosítva: 2017-12-08 09:59:29
4 hozzászólás

Szombaton árverést tartanak Berlinben, amelyen kalapács alá kerül egy régi brandenburgi falu  is, írja a német Local.

Az Alwine nevű falucskában már csak 17 ember él, főként nyugdíjasok. A falu mindösszesen hat házból áll, ha az ikerházakat külön vesszük, akkor tízből. Az árverésen az összes hozzájuk tartozó ép vagy romos fészert, garázst meg lehet venni. A kikiáltási ár: 125 ezer euró, azaz kb. 40 millió forint. 

A Berlintől 120 kilométerre lévő falu közelében a második világháború idején a Hitlerjugend tagjainak tartottak kiképzéseket és hadifoglyokat őriztek. A település az ország kettészakadása után az egykori Kelet-Németországhoz került. Addig volt itt bármi perspektíva, amíg a közelben működött Európa legrégebbi, széntüzelésű hőerőműve. Akkoriban még ötvenen laktak itt. Az erőművet 1991-ben bezárták, ez meg is pecsételte Alwine sorsát. 

A parányi település és lakói Uebigau-Wahrenbrück körjegyzőséghez tartoznak, amely 21 kisebb-nagyobb falut egyesít. A falu már most is magántulajdonban van. Az ingatlanokat már 2000-ben eladták egy testvérpárnak, ők azonban nem csináltak semmit.  A polgármester azt mondta: azért kínálják ismét eladásra Alwinét, mert azt remélik, hogy aki megveszi, az gondját is viseli a tulajdonának, és legalább lakható állapotban tartja a házakat.