Mit tegyek a fa alá 2017 legjobb telefonjaiból?

000 TZ1CT
2017.12.07. 19:07

Elkészült az Index toplistája az idei legjobb mobilokról, és frissítettük tudnivalókat a vásárláshoz. A listát úgy állítottuk össze, hogy a legnagyobb tudású eszközök legyenek elöl, szóval nem ár, hanem minőség alapján haladunk lefelé, egészen a középkategóriáig.

Első, első

Botorság lenne összehasonlítani az almát a körtével, ezért két győztest választottunk, egyet az iOS, egyet pedig Android rendszerrel. Az abszolút csúcsra mégis az iPhone X kerülne, de csak egy hajszálnyi előnnyel, a kiváló kamerák, az arcfelismerés és az extravagáns, újító formája miatt.

iPhone X

Kétség nem fér hozzá, idén az iPhone X az Apple egyetlen izgalmas telefonja a csúcskategóriában, a 8-as széria unalmasan hétköznapinak tűnik mellette. A peremtől peremig érő 5,8 colos AMOLED kijelző gyönyörű látvány, még a tetejéről belógó kis fekete trapézzal együtt is, ami egyedi, jól felismerhető kinézetet ad az X-nek, és csöppet sem zavaró, hamar hozzá lehet szokni.

A mobilban egy nagyon erős A11 Bionic processzor dolgozik, amivel gyorsan futtathatók a kiterjesztett valóságot kezelő appok, és besegít a dupla kamerával készülő lenyűgöző portrék feldolgozásában. A legizgalmasabb új funkciókat a szemközti infravörös kamerával valósították meg, ide tartozik például a gyors és viszonylag biztonságos arcfelismerés. Kis időt vesz igénybe, amíg megszokjuk a gesztusokat, amiket a gomb hiánya miatt vezettek be.

Előnye:

  • Gyönyörű
  • Az infrakamera hightech appoknak készíti elő a terepet

Hátránya:

  • Üvegből készült, érdemes vastag tokkal védeni
  • Őrülten drága, mint egy luxustermék

Ára: 379–436 ezer forint

Az iPhone X-tesztünk itt olvasható.

Samsung Galaxy Note 8

Egészen más szempontok alapján került a csúcsra a Galaxy Note 8, mint az iPhone X. A Samsung csúcsmobilja lenyűgözően szép az oldalt enyhén hátrahajló, szinte az egész előlapot befedő és óriási felbontású kijelzőjével. Nagyon bika Snapdragon 835-ös csip dolgozik benne, és nagy szükség van az erejére, mert ez a telefon kiváló munkaerő. A speciális S Toll segítségével pillanatok alatt feljegyezhetünk hosszú mondatokat, mintha csak papírra írnánk, és ha úgy alakul, akár asztali pc helyett is használhatjuk a Dex dokkolóval. A számítógépes élményen még van mit csiszolni, de a Samsung megoldása kiváló.

Az ujjlenyomat-olvasót kicsi bénán helyezték el a hátlapon, mert könnyű összemaszatolni a mellette lévő – kiválóan fotózó – dupla kamera védőüvegét. A Bixby hangvezérelt asszisztense pedig egyelőre nem tud magyarul, és érdemes a Google asszisztensével vegyesen használni, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a telefonból.

Előnye:

  • Támogatja a munkát
  • Kiváló a fényképezője

Hátránya:

  • Hatalmas a mérete
  • Őrülten drága, mint egy luxustermék

Ára: 240–290 ezer forint

A Samsung Galaxy Note 8-tesztünk itt olvasható.

OnePlus 5T

Hamar elvetettük azt a gondolatot, hogy a OnePlus 5T-t áttoljuk a középkategóriába, mert ha az ára alapján nem is, a felszereltsége alapján mindenképpen a csúcson van a helye. A kicsit drágábbik modellben a Snapdragon 835 mellett 8 GB RAM és 128 GB tárhely van, ezen MINDEN elfér, amit valaha telefonon akartunk tárolni. Letisztult Android-élményt ad, amit úgy hangolunk be magunknak, ahogy csak akarunk.

A november végén megjelent T-jelű frissítéssel lenyűgöző 6 colos kijelzőt kapott, ám ezzel a hátlapra került az ujjlenyomat-leolvasó. A bátrak használhatják helyette az arcfelismerést, ám arról tudni kell, hogy nem olyan biztonságos, mint az ujjlenyomatunk. Elég pöpec a dupla kamerája is.

Előnye:

  • Megfizethető csúcshardver
  • Brutálisan erős

Hátránya:

  • Nem vízálló
  • Csak full HD a kijelző

Ára: 155–172 ezer forint

A OnePlus 5T-tesztünk itt olvasható.

HTC U11

A HTC mobilos részlege idén fel tudott villantani egy-két kiváló telefont, és mivel az általuk gyártott Google Pixel 2 idehaza nem kapható, a rokon U11-et ajánljuk helyette. Nagyszerű a kamerája, és egészen remek a hangrendszere.

Kevésbé hasznos, hogy a telefon összepréseléssel is vezérelhető, mintha egy láthatatlan gombot nyomtunk volna meg a telefonnal együtt ökölbe szoruló kezünkkel, de előfordulhat, amikor ez jól jön, például amikor a víz alatt fotózunk. Persze ebbe is a legerősebb hardver került, 835-ös csippel, akár 6 GB RAM-mal és gigabites mobilnettel.

Előnye:

  • Gyors fényképező
  • Kiváló hangrendszer

Hátránya:

  • Nagy méretű a káva
  • Lehetne nagyobb az aksi kapacitása

Ára: 160–220 ezer forint

A HTC U11-tesztünk itt olvasható.

Huawei Mate 10 Pro

Tavaly bebizonyította a Huawei, hogy a Mate sorozat remekül bírja az idő próbáját, idén pedig még több okosság került a telefonba: egy mesterséges intelligenciát támogató csip, amely segít a fotózásban, a képek feldolgozásában és a rendszer gyorsításában, karbantartásában.

A Mate 10 Pro alkalmazkodott az idei trendekhez, és az előlapot szinte teljesen befedi a kijelzője, ennek hála kicsit kezelhetőbb lett a mérete. A Huawei is lehetővé teszi a Mate 10 Pro pc-szerű működését, ám ez még kevésbé kiforrott, mint a Samsung megoldása.

Előnye:

  • Stabil rendszer
  • Elképesztően jó aksi

Hátránya

  • Drága
  • Kevésbé kifinomult kezelőfelület

Ára: 250–260 ezer forint

A Huawei Mate 10-tesztünk itt olvasható.

Innentől középkategóriás mobilok következnek, nagyjából százezer forint körüli áron, de azért itt is akadnak kirívó kivételek. Nem mindegyikről volt időnk külön tesztet írni, még ha jártak is nálunk. 

LG Q6

maxresdefault
Fotó: youtube

Nem hivatalosan az LG G6 kistestvérének mondható, és a kategóriájában elég jó dolgokat tud felmutatni. Az 5,5 colos és full hd felbontású lcd érintőkijelző szinte teljesen befedi az előlapot, és elég fényes, kiváló a Youtube és a Netflix videóinak habzsolásához. Ehhez kapunk egy a kategóriához mérten elég jó kamerát, könnyen kezelhető interfésszel. Szelfiben azonban nem olyan erős, csak 5 megapixeles, amíg a hátlapi kamera 13 mp-es képeket lő.

Előnye:

  • Nagy kijelző, mégis kezelhető méret

Hátránya:

  • Nincs ujjlenyomat-olvasó

Ára: 65–95 ezer forint

iPhone SE

Kártyafüggetlen iPhone 130 ezer forintért. iOS fut rajta. Van még kérdés? Oké, efölött már igencsak eljárt az idő. Többéves technikát, a 2015-ben bemutatott iPhone 6s csipjeit kapjuk meg nagyon apró méretben, és a belépő árú modellnek csak 32 GB-os, nem bővíthető tárhelye van. A szelfikamera is károsan gyatra felbontású, 1,2 megapixeles. A hátsó viszont 12 megapixeles, és 4K videókat is rögzít.

Előnye:

  • iOS

Hátránya:

  • 4 colos kijelző
  • Nem vízálló

Ára: 130 ezer forint

Blackberry KeyOne

Árban az egeket veri, mi mégis inkább a középkategóriába tettük ezt a fontos telefont. Legalábbis azoknak fontos, akik szeretik a Blackberry valódi gombokból álló billentyűzetét. Megtaláljuk rajta a Blackberry összes biztonsági és produktív szoftverét.

Előnye:

  • Két napra elegendő akku
  • Masszív kialakítású
  • Billentyűzet

Hátránya:

  • Szokatlan felbontású kijelző
  • Kevésbé erős hardver

Ára: 200–210 ezer forint

A Blackberry KeyOne-tesztünk itt olvasható.

És a maradék...

Az alsóbb kategóriában képtelenség lenne toplistát állítani, annyira hasonló képességűek a telefonok. Vannak jó ajánlatok Xiaomitól, a kínai gyártók különösen erősek a 30-50 ezer forint közötti árkategóriában, és egy-két jó modellt találunk a Lenovónál is. Persze az alacsony ár mindig valamilyen kompromisszummal jár, ezért vásárlás előtt alaposan át kell bogarászni a műszaki leírást. 

Gyakran előfordul ebben az árszegmensben:

  • nincs NFC
  • a wifi csak 802.11b/g/n szabványú
  • lassú, elavult LTE
  • a kijelző 720p hd felbontású
  • középkategóriás vagy gyengébb processzorok

Ugyanakkor ebben a kategóriában előfordulnak a toplistán is ritkán látott előnyös tulajdonságok, mint például a 4000 mAh vagy nagyobb kapacitású akkumulátorok, amelyeknek hála napokig a konnektor felé sem kell nézni.

Arra kell még odafigyelni, hogy a processzormagok nagy száma nem feltétlenül jelent nagy előnyt. Hiába nyolcmagos egy készülék, ha mindegyik mag ugyanolyan gyenge, 1 GHz körüli. A csúcskategóriában másfélszeres magasabb órajel sem ritka. Érdemes előnyben részesíteni a 4G LTE típusú mobilokat, a 3G korszaka leáldozóban van, a szolgáltatók a hálózat fejlesztésekor ma már a 4G-re fókuszálnak.

Tárhelyből érdemes 32 GB-ra vagy még inkább fölé lőni. Lehetséges, hogy az a pár fontos app elfér ennél jóval kisebb tárterületen, de a használat során keletkező adatok gyorsan megtölthetik a szabad helyet. Örülhetünk annak, hogy egyre jobbak a telefonok kamerái, ám ez is azzal jár, hogy a képek és videók nagyobb helyet igényelnek. 

Népszerűek a dual SIM-kártyás telefonok is, ám ezekről tudni kell, hogy a párhuzamos hálózati kapcsolat jobban meríti az aksit, és a két kártya egyidejű használata is korlátozott. 

(Borítókép: AFP / Elijah Nouvelage)