Mit lehet venni egy filmrajongónak?

2017.12.07. 07:07

Persze, mindenki azt hiszi, hogy egy filmőrültet annyival el lehet intézni karácsonykor, hogy bemegy az ember egy Media Marktba, felmarkol egy csomó akciós DVD-t, aztán szevasz. Meg persze elő lehet fizetni Amazonra, Netflixre, HBO GO-ra is, de néha jó valami kézzelfoghatót adni, amit az ember kitesz a polcra, és nem csak halmozza, hanem mondjuk használja is őket. Egy párat összegyűjtöttünk az ilyen karácsonyi ajándékokból. (Az árak postaköltség nélkül szerepelnek.)

Főzze meg, amit néz (kb 5800 forint)

Én már rengetegszer néztem úgy filmet, hogy legszívesebben azonnal leállítottam volna és megfőztem volna, amit ott csinálnak (extreme hardcore nightmare fokozat: az Étel, ital, férfi, nő kezdőjelenete), most Andrew Rea szakácskönyve segít is ebben. Az Eat What You Watch lényege az, hogy ha egy ismert filmben főznek, vagy legalábbis valami jellegzetes dolgot esznek, vagy jó, utalnak valami ételre, akkor Rea összerittyentett hozzá egy receptet. Elélvezős pastrami a Harry és Sallyből? Ott a recept, nem kell elmenni New Yorkba a Katz's Delicatessenbe. A nagy börtönbeli kajálás a Nagymenőkből? Ez is megvan, nem kell a kóterbe menni szervezett bűnözés miatt.

Nézegesse az idei Szárnyas fejvadászt (kb 11000 forint)

Igen, még egy könyv. Sok mindent lehet mondani az idei Szárnyas fejvadászról (például azt, hogy nem túlságosan fogja meg az embert), de azt nehéz tagadni, hogy rosszul nézne ki. Sőt! Nagyon jól néz ki! Már ha az ember hatalmas, brutalista betonépítményeket és pusztaságokat akar nézni. Amit teljesen megértek, az ilyen dolgok nézegetésének a legjobb formája pedig egy könyv. Denis Villeneuve rendező két éves melóját dokumentálja ez a könyv, van benne egy csomó színfalak mögötti fotó, meg mindenféle tervek. Majd harminc év után büszkén lehet lóbálni, amikor ez a Szárnyas fejvadász is úgy be fog érni, mint az első.

4052227 zYpwq0P.jpg.size-600 maxheight-600 square-true

Star Wars-lámpák (kb 5600 forint)

Ez egy lámpa, ami úgy néz ki, mint Boba Fett. Van olyan is, ami úgy néz ki, mint egy rohamosztagos, sőt, van kis kupakfejű Darth Vader is, szerintem nem kell ezt túlspilázni, mindenki ismer legalább egy ilyen embert, aki nagyon örülne egy ilyesminek.

És ismét Star Wars, de most egy kávéfőző (kb 8000 forint)

Valami miatt Magyarországon inkább a kotyogó terjedt el nagy számban, pedig az úgy nevezett french press (vagy nevezzük a nevén: lenyomós) kávéfőző legalább annyira hasznos, még ha nem is  olyan kávét lehet vele csinálni, amiben keverés közben megáll a kanál. De lehet benne könnyen hideg kávét csinálni (beáztatjuk a cuccot egy napra a hűtőbe, és tessék: gazdaságos cold brew), meg teát is, ráadásul van itt egy változat, ami úgy néz ki, mint R2-D2. És a legendás robotnak azért ez messze jobb kinézet, mint a szemeteskuka.

x

Wes Anderson harcikártyák (kb 2500 forint)

Nyilván nincs olyan rendes filmbolond karácsony, ahol ne merülne fel legalább egyszer Wes Anderson neve. Bár a rendezőnek semmi köze nincs ehhez a pakli kártyához, azért mégis csak a munkásságából készült. Ja, a lényeget nem is mondom, nem egyszerű kártyák, hanem autóskártyák! Azaz egymásnak lehet ereszteni Steve Zissout és M. Gustave-ot, olyan adatok mentén, mint befolyás, és családi problémák.

Vegyen oktatást karácsonyra! (kb 24000 forint)

Én mondjuk nem tudom mit szólnának, ha kibontanám az ajándékomat, és ott lenne egy cetli, hogy „gratulálok, idén TUDÁST kapsz”, de végül is egy Masterclass-szal nem lehet mellélőni. A honlap lényege az, hogy 90 dollárért be lehet fizetni egy kurzusra, ami lehet színészet, filmkészítés, írás, főzés, és akkor egy szakember videósorozatát megnézhetjük a témában. És amikor szakembert mondok, akkor olyanokra gondolok, mint Hellen Mirren, Martin Scorsese, vagy Werner Herzog. Ki nem szeretne 90 dollárt költeni arra, hogy Herzog beszéljen hozzá a képernyőn keresztül?

x

Na, még egy utolsó Star Wars! (kb 18000 forint)

Én már rég beláttam, hogy ha maradok ennél a munkánál, akkor valószínűleg életem végéig a Star Wars-univerzummal kell foglalkozni, vagy legalábbis olvasni róla, mert az egy dolog, hogy 2019-ig biztosan be vagyunk táblázva filmekkel, de mivel Rian Johnsont felkérték egy újabb trilógiára, valószínűleg utána sem fogunk hiányt szenvedni bennük. Be kell hódolni ezeknek, más lehetőség nincsen, és jobb lehetőség sincsen erre, mint megvásárolni egy ilyen elektronikus plüssállatot, ami Az utolsó Jedikben fog feltűnni majd, porgnak hívják, és hűha, de cuki lesz.