Okosajándékok nem annyira geekeknek

shutterstock 528848509
2017.12.10. 10:49
Mindent átalakított a modern technológia, de nem mindenki rajong érte, és sokan zavarba jönnek a bonyolult leírások láttán. Ha karácsonykor mégis valamilyen hightech dolgot akarunk becsempészni a rokonok életébe, ügyesnek kell lenni. Íme a válogatásunk.

Zsebfénykép

Az Instagram meghódította a világot, de azért még előfordul, hogy nagyobb hatást tudunk elérni egy nyomtatott képpel. Bolondság lenne csak ezért egy mikrósütő méretű nyomtatót tartani, ezért is izgalmas a mobillal működő zsebnyomtató. A HP Sprocket nem sokkal nagyobb egy okostelefonnál, és 5×7,6 centiméteres képeket vagy matricákat nyomtat. 

ZINK technológiát használ, ami olyan, mint amivel a Polaroid fényképezők is dolgoztak. Persze a telefonnal való használatnak számos előnye van a fényképezőgéphez képest. Nyomtatás előtt a HP alkalmazásában (vagy bármilyen más mobilos képszerkesztőben) feltuningolhatjuk a képet, adhatunk hozzá színes keretet, emojikat és matricákat, módosíthatujk a kinézetet szűrőkkel, és rajzolhatunk is a képre.

A hangsúly azonban nem a tökéletes minőségen van, hanem a szórakozáson és az instant nyomtatáson. Érdemes a papírköltséggel is számolni, a sima papír nagyobb mennyiségben véve 150-160 forint közé esik laponként, az öntapadós darabja 250 forint.

HP Sprocket nyomtató: körülbelül 40-45 ezer forint

Szelfibajnokság

Okostelefon nélkül is tudunk instant képeket nyomtatni Fujifilm Instax Mini 9 zsebmakera segítségével. Így nem kell attól tartani, hogy lemerül a mobilunk, és az energiát egy pár AA ceruzaelemmel pótolhatjuk. A lencse fölött van egy picike tükör, hogy egyszerűbb legyen szelfizni, és nagy szükség lesz a beépített vakura is, mert a rekeszérték elég magas (f/12,7 a maximum). Ezzel sokkal kisebb fotókat tudunk készíteni, mint a HP különálló nyomtatójával: a film 8,6×5,4 centiométeres, de a kötelező keret miatt a kép csak 6,2×4,6 centiméteres lesz. A papír ára 250-300 forint képenként.

Fujifilm Instax Mini 9: 24-28 ezer forint.  

Kutyamacskafitnesz

Elvileg kutyás nemzet a magyar, mégsem találtunk a hazai boltok kínálatában háziállatoknak szánt aktivitásmérőt. A nyakörvre akasztható Poof Pea nem olyan drága, mint a GPS-es nyomkövetők, és nem is az a célja, hogy megtaláljuk az elkóborolt ebet. Ezzel a színes vízálló koronggal a nap 24 órájában mérhetjük az állat aktivitását, alvási szokásait, és az eredményeket átszinkronizálhatjuk a telefonunkon futó alkalmazásra. Bluetooth kapcsolaton kommunikál, és félévente kell benne elemet cserélni. Azt mondtuk már, hogy macskára is jó?

Képernyőfotó 2017-12-05 - 11.30.37.png

Poof Pea: körülbelül 10 ezer forint (39 dollár)

Telefonvédőtöltő

Kész horror, amikor az ismerőseinket eleinte csupasz telefonnal rohangálnak. Bár azt mondják, hogy vigyáznak a készülékre, hamarosan úgyis rommá törött kijelzővel látjuk őket viszont. A védőtok mindig jó ajándék, ha jól ismerjük az ajéndékozott telefontípusát, és van olyan téma, film vagy együttes, amiért rajong. Sportos rokonoknak a telefontartó karpánt jó lehetőség, mondjuk az iCentre kínálatában kapható vadító piros Tucano karpánt. Aki pedig folyamatosan elérhetetlen, mert lemerül, annak a tokkal egybeépített akku lehet jó opció.

Képernyőfotó 2017-12-05 - 11.26.59.png

Tok, akkus tok: 2000-40000 forint

Szőrszálhasogató

Videón bizonyítottuk be, hogy a borotvának jobban vág az esze, mint az iPhone X képfelismerőjének, amit csupasz arccal sikerült teljesen összezavarni.

Persze egészen más miatt érdekes a Braun Series 9 borotva. A csúcskategóriás gép nem úgy okos, hogy telefonon dirigál nekünk, merre kell még nyírni, hanem a legkellemetlenebb feladatot végzi el helyettünk, a tisztítást. Magától érzékeli, hogy elkoszolódott, és a dokkolója elvégzi ezt a feladatot. Emellett még dögösen is néz ki.

Képernyőfotó 2017-12-05 - 11.38.56.png

Braun Series 9 villanyborotva: 90-120 ezer forint

Fogpolírozó

Svájci luxustöltőtollakat szokás olyan tokban tárolni, amilyenben a Philips Sonicare DiamondClean Smart fogkefét tárolhatjuk. Az elektromos fogápoló eszközt a berlini IFA-n is kipróbáltuk, és megállapítottuk, hogy többféle program van rajta, mint egy falusi búcsúban.

A fogkefe a tokjába helyezve usb-n tölthető, Androidra és iOS-re appot is kiadtak hozzá, hogy pontos mozdulatokkal dolgozzunk, a kefét ne nyomjuk rá túl erősen a fogainkra.

Egészen vad ötlet a Philipstől az indukciós töltővel felszerelt poháralátét: elég beleállítani a fogkefét a hozzá adott üvegpohába, hogy feltöltsük az aksiját. Egyébként 2-3 héten át bírja a fogkefe konnektortól távol.

diamondc

Philips Sonicare DiamondClean (HX9352): 50-60 ezer forint 

Tömegvonzás

Az internetre és/vagy telefonhoz kapcsolódó egészségügyi termékek közül az okosmérlegeket tudják a legtöbben napi szinten használni, hiszen a fogyás és a súlygyarapodás szinte mindenkit érdekel. A Nokiának (korábban: Withings) elég jó a kínálata, van csupán súlyt mérő alapváltozat, míg a legprofibb a test összetételét és pulzust is vizsgálja.

Képernyőfotó 2017-12-05 - 13.08.12.png

Nokia Body mérlegek: 19-60 ezer forint

Energiamegmaradás

A telefonok lemerülnek. Mindig. De a külső akkunak sem kell unalmas téglatestnek lennie. Ha alaposabban körülnézünk, olyan gyöngyszemek is találunk, mint a Hyper Pearl Battery, beépített zsebtükörrel. Amíg elég energia kerül a telefonba, megnézhetjük, hogy egyáltalán érdemes-e szelfizni.

Aki pedig inkább biztosra akar menni, hogy be tudja majd bikázni a telefonját, annak érdemes a Macally aksiját választania, ez ugyanis számmal jelzi a töltöttségi szintjét.

macally

Hyper Pearl Battery: 15 ezer forint

Macally 5200 mAh: 13 ezer forint