Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okosajándékok nem annyira geekeknek

shutterstock 528848509
2017.12.10. 10:49
1 hozzászólás
Mindent átalakított a modern technológia, de nem mindenki rajong érte, és sokan zavarba jönnek a bonyolult leírások láttán. Ha karácsonykor mégis valamilyen hightech dolgot akarunk becsempészni a rokonok életébe, ügyesnek kell lenni. Íme a válogatásunk.

Zsebfénykép

Az Instagram meghódította a világot, de azért még előfordul, hogy nagyobb hatást tudunk elérni egy nyomtatott képpel. Bolondság lenne csak ezért egy mikrósütő méretű nyomtatót tartani, ezért is izgalmas a mobillal működő zsebnyomtató. A HP Sprocket nem sokkal nagyobb egy okostelefonnál, és 5×7,6 centiméteres képeket vagy matricákat nyomtat. 

ZINK technológiát használ, ami olyan, mint amivel a Polaroid fényképezők is dolgoztak. Persze a telefonnal való használatnak számos előnye van a fényképezőgéphez képest. Nyomtatás előtt a HP alkalmazásában (vagy bármilyen más mobilos képszerkesztőben) feltuningolhatjuk a képet, adhatunk hozzá színes keretet, emojikat és matricákat, módosíthatujk a kinézetet szűrőkkel, és rajzolhatunk is a képre.

A hangsúly azonban nem a tökéletes minőségen van, hanem a szórakozáson és az instant nyomtatáson. Érdemes a papírköltséggel is számolni, a sima papír nagyobb mennyiségben véve 150-160 forint közé esik laponként, az öntapadós darabja 250 forint.

HP Sprocket nyomtató: körülbelül 40-45 ezer forint

Szelfibajnokság

Okostelefon nélkül is tudunk instant képeket nyomtatni Fujifilm Instax Mini 9 zsebmakera segítségével. Így nem kell attól tartani, hogy lemerül a mobilunk, és az energiát egy pár AA ceruzaelemmel pótolhatjuk. A lencse fölött van egy picike tükör, hogy egyszerűbb legyen szelfizni, és nagy szükség lesz a beépített vakura is, mert a rekeszérték elég magas (f/12,7 a maximum). Ezzel sokkal kisebb fotókat tudunk készíteni, mint a HP különálló nyomtatójával: a film 8,6×5,4 centiométeres, de a kötelező keret miatt a kép csak 6,2×4,6 centiméteres lesz. A papír ára 250-300 forint képenként.

Fujifilm Instax Mini 9: 24-28 ezer forint.  

Kutyamacskafitnesz

Elvileg kutyás nemzet a magyar, mégsem találtunk a hazai boltok kínálatában háziállatoknak szánt aktivitásmérőt. A nyakörvre akasztható Poof Pea nem olyan drága, mint a GPS-es nyomkövetők, és nem is az a célja, hogy megtaláljuk az elkóborolt ebet. Ezzel a színes vízálló koronggal a nap 24 órájában mérhetjük az állat aktivitását, alvási szokásait, és az eredményeket átszinkronizálhatjuk a telefonunkon futó alkalmazásra. Bluetooth kapcsolaton kommunikál, és félévente kell benne elemet cserélni. Azt mondtuk már, hogy macskára is jó?

Képernyőfotó 2017-12-05 - 11.30.37.png

Poof Pea: körülbelül 10 ezer forint (39 dollár)

Telefonvédőtöltő

Kész horror, amikor az ismerőseinket eleinte csupasz telefonnal rohangálnak. Bár azt mondják, hogy vigyáznak a készülékre, hamarosan úgyis rommá törött kijelzővel látjuk őket viszont. A védőtok mindig jó ajándék, ha jól ismerjük az ajéndékozott telefontípusát, és van olyan téma, film vagy együttes, amiért rajong. Sportos rokonoknak a telefontartó karpánt jó lehetőség, mondjuk az iCentre kínálatában kapható vadító piros Tucano karpánt. Aki pedig folyamatosan elérhetetlen, mert lemerül, annak a tokkal egybeépített akku lehet jó opció.

Képernyőfotó 2017-12-05 - 11.26.59.png

Tok, akkus tok: 2000-40000 forint

Szőrszálhasogató

Videón bizonyítottuk be, hogy a borotvának jobban vág az esze, mint az iPhone X képfelismerőjének, amit csupasz arccal sikerült teljesen összezavarni.

Persze egészen más miatt érdekes a Braun Series 9 borotva. A csúcskategóriás gép nem úgy okos, hogy telefonon dirigál nekünk, merre kell még nyírni, hanem a legkellemetlenebb feladatot végzi el helyettünk, a tisztítást. Magától érzékeli, hogy elkoszolódott, és a dokkolója elvégzi ezt a feladatot. Emellett még dögösen is néz ki.

Képernyőfotó 2017-12-05 - 11.38.56.png

Braun Series 9 villanyborotva: 90-120 ezer forint

Fogpolírozó

Svájci luxustöltőtollakat szokás olyan tokban tárolni, amilyenben a Philips Sonicare DiamondClean Smart fogkefét tárolhatjuk. Az elektromos fogápoló eszközt a berlini IFA-n is kipróbáltuk, és megállapítottuk, hogy többféle program van rajta, mint egy falusi búcsúban.

A fogkefe a tokjába helyezve usb-n tölthető, Androidra és iOS-re appot is kiadtak hozzá, hogy pontos mozdulatokkal dolgozzunk, a kefét ne nyomjuk rá túl erősen a fogainkra.

Egészen vad ötlet a Philipstől az indukciós töltővel felszerelt poháralátét: elég beleállítani a fogkefét a hozzá adott üvegpohába, hogy feltöltsük az aksiját. Egyébként 2-3 héten át bírja a fogkefe konnektortól távol.

diamondc

Philips Sonicare DiamondClean (HX9352): 50-60 ezer forint 

Tömegvonzás

Az internetre és/vagy telefonhoz kapcsolódó egészségügyi termékek közül az okosmérlegeket tudják a legtöbben napi szinten használni, hiszen a fogyás és a súlygyarapodás szinte mindenkit érdekel. A Nokiának (korábban: Withings) elég jó a kínálata, van csupán súlyt mérő alapváltozat, míg a legprofibb a test összetételét és pulzust is vizsgálja.

Képernyőfotó 2017-12-05 - 13.08.12.png

Nokia Body mérlegek: 19-60 ezer forint

Energiamegmaradás

A telefonok lemerülnek. Mindig. De a külső akkunak sem kell unalmas téglatestnek lennie. Ha alaposabban körülnézünk, olyan gyöngyszemek is találunk, mint a Hyper Pearl Battery, beépített zsebtükörrel. Amíg elég energia kerül a telefonba, megnézhetjük, hogy egyáltalán érdemes-e szelfizni.

Aki pedig inkább biztosra akar menni, hogy be tudja majd bikázni a telefonját, annak érdemes a Macally aksiját választania, ez ugyanis számmal jelzi a töltöttségi szintjét.

macally

Hyper Pearl Battery: 15 ezer forint

Macally 5200 mAh: 13 ezer forint