Adventi kalendárium: indul a nagy visszaszámlálósdi

GettyImages-1067224346
2020.11.06. 07:49
Az adventi kalendárium ízelítőt ad a gyerekeknek a rájuk váró örömből és ajándéközönből, egyben türelemre tanít. Több-kevesebb sikerrel.

A karácsonyt nem csak a gyerekek várják izgalommal. Akiknek volt része apró adventi ablakokat nyitogatni kicsiként, felnőttként sem hajlandóak lemondani erről az örömről. Akad, akik készen veszik, mások maguk csinálják.

Ha ilyesmire adja a fejét, jó, ha tudja, a november a kalendárium összeállításának ideális időszaka. Az élelmiszerboltok polcain október óta kaphatók a csokimikulások és egyéb nyalánkságok, így, aki belevág, örömét is lelheti a válogatásban, a tematikus összeállítások kiagyalásában.

Ha gyerek számára készül az adventi kalendárium, az édesség a megfelelő ajándék, ha felnőtt számára, tulajdonképpen akkor is. Utóbbiak esetén érdemes összeválogatni olyan retró finomságokat, amelyek felidézik a gyermekkor ízeit: régimódi szeletes csokikat, tejkaramellát, mandarint, földimogyorót, szaloncukrot. Ez idő és ízutazásban is részesíti a megajándékozottat, egyben visszarepíti a biztonságos gyerekkorba, amikor minden egyszerűbb és kiszámíthatóbb volt.

  • Kevesen tudják, de az első adventi kalendáriumot egy festőművész készítette a 15. században. Ezen Mária szerepelt a kisdeddel és egy fával, ágain 24 aranyszínű A betű bukkant fel, utalva az Ave Maria rövidítésre.
  • A művészi kalendáriumok annak idején nem gyerekeknek készültek, az efféle drága portékát nem is engedhette meg magának mindenki, csak a jómódúak.
  • Később a kalendáriumok kartonpapírból készültek, kinyitható ablakai mögött színes képek mesélték el a karácsony történetét, középpontban Jézus születésével.
  • Az első nyomtatott adventi naptár 1903-ban jelent meg. Itt a 24 ablak mögött egy kis történet volt látható arról, hogy a Jézuskának, Mikulásnak, és az angyaloknak mi mindent kell még elvégezniük karácsonyig.

Ma a vallási jelentőség mellőzött szerepet kap, a kalendáriumok feladata az, hogy a karácsonyig hátralévő időt feldobja és valamelyest megkönnyítse a várakozást, egyben türelemre neveljen, ami egy kisgyerek esetén nem is olyan egyszerű. Idézzük csak fel saját magunkat és szüleinket, akiknek komoly megpróbáltatások árán sikerült megakadályozni, hogy december elsején ki ne nyíljon az összes ablak...

A türelmetlenségben és az árukapcsolásban a világcégek is meglátták a lehetőséget, így ma már fáradni sem kell annak, aki ilyesmit ajándékozna. A gyártók persze nem csak csokoládéval tömik az ablakokat, hanem sörrel, illatgyertyával, teával, legóval, így a lusták is megmenekülnek. Akinek nincs kedve ablakokat pakolni, agyalni és készülődni, egy huszárvágással megoldhatja a dolgot, méghozzá a kereskedelem készre jelentett megoldásaival.

(Borítókép: Getty Images Hungary)