Karácsony a magyar válogatott francia üdvöskéjénél

SZ2 3506
2020.12.24. 11:37 Módosítva: 2020.12.29. 10:31
Ma már a családjával ünnepel.

Bûche de Noël, zokniba rejtett ajándékok, korai karácsonyfa-állítás: a frankofón kultúrkörben másképp ünneplik a karácsonyt, mint Európa más országaiban. A francia szokásokról volt szerencsénk testközelből sztorikat hallani, nem mástól, mint a magyar válogatott újdonsült üdvöskéjétől, Nego Loïc-tól. 

A Mol Fehérvár francia születésű légiósa 2019 februárja óta magyar állampolgár, hetedik éve él Magyarországon. Egy FIFA-szabálymódosításnak hála, Marco Rossi szövetségi kapitány is be tudta hívni a magyar válogatottba, és az Izland elleni Eb-pótselejtezőn az ő góljával egyenlített a csapat. A győztest gólt szerző Szoboszlai Dominik mellett ő volt a meccs hőse.

A középpályás Párizsban született, de ahogy beszédbe elegyedtünk vele, elárulta, szülei egy paradicsomi szigetről, a Karib-tenger térségében megbújó Guadalupéról származnak, és fiatalkorukban kerültek Franciaország tengerentúli megyéjéből a fővárosba. A karácsonyi menüsorban emiatt a karibi ízvilág is mindig előkelő helyet kapott a Nego családban, de erről később.

A gyerekek nagy része hisz a Mikulásban, aki nálunk a fát hozza. Széles körben elterjedt szokás, hogy napokkal karácsony előtt megérkezik a karácsonyfa. A kicsik imádják feldíszíteni, ilyenkor megtelik a nappali gyerekzsivajjal, a mi családunkban is így történt. Mintha gyereknap lett volna minden alkalommal

– idézte fel emlékeit a futballista. Nem lehetett csekély erejű a zsivaj, mindig eljöttek hozzájuk az unokatestvérek, a nagynénje, a nagybátyja, sőt még a nagyszülők is Guadalupéról, rendre tíz és húsz között volt a létszám. December 24-én gyűltek össze a lakásukban, és együtt költötték el a karácsonyi vacsorát. A franciáknál ez is változó, valahol 24-én, máshol 25-én ülnek össze a családtagok.

Bár az édesanyja volt a konyhafőnök, nem egyedül kellett megtöltenie az asztalt, az volt a szokás, hogy minden családtag, aki eljött, sütött vagy főzött valami ínycsiklandót. Rengeteg húsfélét készítettek a rokonok, a pulyka például soha nem maradhatott el, és a Guadalupén megszokott gasztrocsodák sem. Mivel a szülei szigetről származnak, a tengeri ételek közül is lehetett választani.

A vacsora végén minden szem a francia fatörzstortára, a messze földön híres Bûche de Noëlre szegeződött.

Hú, emlékszem, a főételek végén minden gyerek, köztük én is, csak a Bûche de Noëlt várta epekedve

– emlékezett vissza Nego Loïc. Náluk nem számított hagyománynak a karácsonyi mise vagy a közös éneklés a karácsonyfánál, a gyerekek inkább játszottak a fa körül, és hallgatták a karácsonyi zenét.

A közös vacsora után a gyerkőcök izgatottan bújtak ágyba, és alig várták a reggelt. A karácsonyfa alatt ugyanis addigra már ott lapultak a névre szóló ajándékok, amelyeket lehetett vadul bontani. Náluk nem a zokniba rejtette a meglepetést a Mikulás, sok francia családban ott rejtőznek a csecsebecsék. A tűlevelek egyébként nem töltötték meg a szobát Negóéknál, a fától nagyjából karácsony után egy héttel elbúcsúztak.

A karácsony környéki időszakban a többi rokonuknál is megfordultak, viszonozták a látogatást.

Sajnos a jelenlegi helyzetben nem tudom, hogy vállaljuk-e a veszélyt, és találkozzunk-e odahaza a rokonsággal. Az idén lehet, hogy elmarad a nagy közös karácsonyozás

– mondta a játékos, akinek tényleg mindig szent dolog volt a karácsony. Játszhatott az AS Romában, a Standard Liège-nél, az Újpestben, a Charltonban vagy a Fehérvárnál, az ünnep idejére mindig hazautazott egy hétre Párizsba.

Eleinte egyedül kelt útra, ma már a feleségével és két gyermekével. Annyi bizonyos, hogy az édesanyjával és a nővérével, illetve az ő gyermekeivel együtt ünnepelnek majd a francia fővárosban, idén 3-4 napot terveznek ott eltölteni. Az ajándékbeszerző körutat már Párizsban teljesítette a játékos.

(Borítókép:  Nego Loïc , a MOL Fehérvár  játékosa. Fotó: molfehervarfc.hu / Székelyhidi Balázs)