A koronavírus a focinak is alaposan betett

2020.12.28. 10:07
Az utóbbi években megszokott tendenciává vált, hogy Európa öt legerősebb bajnokságában december végére az aktuális listavezető már tetemes előnyre tett szert a riválisok előtt, amelyet tavasszal legtöbbször meg is tartott, így a statisztika a karácsonykor éllovas csapatok mellett szól. Ebben az évben viszont rég nem látott izgalmak jellemzik a top ligákat, az ötből háromban sem a címvédő telel az élen, ráadásul az élmezőny szinte mindenhol rendkívül szoros. Helyzetjelentés az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia fociligából.

A leglogikusabb magyarázat az izgalmakra a koronavírus-járvány. Ahogyan a világot, úgy a sportéletet is alapjaiban rázta meg a pandémia és az ezzel járó következmények: félbeszakított, majd augusztusban újraindított kupák és bajnokságok, minimális pihenés és nyári szünet, valamint  szurkolók nélküli, zárt kapus mérkőzések. Külön-külön sem ideális tényezők ezek, hát még így, egyszerre, épp ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy ezúttal sehol nem tapasztalható a korábban látott dominancia.

Olyannyira nem, hogy szinte minden pontvadászatban a karácsony előtti utolsó fordulóban dőlt el, melyik együttes tanyázik majd a tabella élén újévkor, lássuk a részleteket!

Premier League

Tavaly ilyenkor a története első PL-címére pályázó Liverpool veretlenül, 17 győzelemmel és egy döntetlennel, 13 (!) pontos előnnyel állt a tabella élén.

Ennél most sokkal kiélezettebb a helyzet Angliában, és bár a címvédő Vörösök ezúttal is vezetik a bajnokságot, ezúttal csak három egységgel előzik meg a második Evertont,

ráadásul az Aston Villa otthonában egy arcpirító, 7–2-es vereségbe is beleszaladtak. Carlo Ancelotti együttese egyébként nagyszerűen teljesít a mostani idényben, a liverpooliak többek között a Chelsea-t, az Arsenalt és a Tottenhamet is legyőzték.

Ha már a többi topcsapat szóba került, bár a Spurs sokáig tartotta a lépést Jürgen Klopp alakulatával, decemberben hullámvölgybe került, és sorozatban négy meccsen maradt nyeretlen (2 döntetlen 2 vereség), 

így távolodni látszik annak lehetősége, hogy az 1960/61-es szezon után végre újra bajnoki címet ünnepelhessen az egyesület.

A legnagyobb rivális Arsenal ennél is tragikusabb évet produkált. A Boxing Dayen aratott Chelsea elleni győzelemmel egy hétmeccses nyeretlenségi sorozatot zártak le Mikel Artetáék, ám az „ágyúsok” 

így is csak 15. helyen állnak a tabellán, és közelebb vannak a kieső zónához, mint az európai kupaindulást érő helyekhez.

A Chelsea biztató kezdése ellenére szintén megtorpant az év végére, és bár a nyáron alaposan megerősített londoniak három pontra vannak a dobogótól, ugyanannyi pontjuk van, mint a kilencedik Southamptonnak.

Ami a manchesteri csapatokat illeti, a City sorra hullajtotta a pontokat a bajnokság elején, és bár úgy néz ki, decemberre visszataláltak a helyes ösvényre Pep Guardiola tanítványai, hét pont a hátrányuk az éllovas Liverpoolal szemben. A United viszont annak ellenére, hogy a Bajnokok Ligájából meglepetésre már a csoportkör után búcsúzott, a bajnokságban szépen menetel. 

Köszönhetően elsősorban a hónapok óta ihletett formában futballozó Bruno Fernandesnek, akinek vezérletével, ha hozza elmaradt meccsét, akár a második helyre is feljöhet Ole Gunnar Solskjaer csapata.

Ami a kiesés elleni harcot illeti, a Sheffield United és a West Bromwich Albion helyzete kilátástalannak tűnik, a harmadik búcsúzó kiléte viszont alighanem majd csak a bajnoki hajrában dől el a Fulham, a Brighton és a Burnley között.

La Liga

A spanyol futballt

Lionel Messi és a Barcelona közötti acsarkodás uralta a nyáron,

és bár az argentint végül szerződése kötelezte a maradásra, egyértelműen rányomta a bélyegét a gránátvörös-kékek szezonjára. A Barca csupán ötödik a tabellán, ráadásul úgy van nyolcpontos hátrányban a listavezető Atlético Madriddal szemben, hogy Diego Simeone alakulata egy meccsel kevesebbet játszott.

És ha már Atleti, a fővárosiak maradtak legtovább veretlenek a ligában, és

megérdemelten tölthették a karácsonyt az élen 10 győzelemmel 2 döntetlennel és 1 vereséggel.

A Matracosok 2013/14 után érhetnek fel újra a csúcsra, igaz, ehhez a rajtnál alaposan beragadó, most viszont már második helyen álló Real Madridnak is lesz egy-két szava. Zinédine Zidane együttese sorozatban öt győzelemmel zárta az évet a bajnokságban, a folytatásban viszont a címvédéshez 

aligha férnek majd bele olyan meglepő kudarcok, mint ősszel a Cádiz vagy az Alavés elleniek.

A Real Sociedad menetelését még mindenképpen érdemes megemlíteni, bár az év végét alaposan elrontotta Imanol Alguacil csapata, így is a dobogóról várhatják az új évet a San Sebastián-iak.

A kiesés ellen Spanyolországban hatalmas csata várható, a 14. Valencia és az utolsó, 20. pozíciót elfoglaló Osasuna között ugyanis mindössze három pontos a differencia. 

Serie A

Az utóbbi években Olaszországban nem az volt a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz a bajnok, hanem, hogy a Juventus mögött hogy végeznek majd a riválisok. 

Ehhez képest a torinóiak a hatodik (!) helyről várhatják a 2021-es folytatást, és sorozatban kilenc megnyert Scudetto után könnyen elképzelhető, hogy új bajnokot avatnak majd.

Erre legnagyobb esélye a két milánói alakulatnak van, az AC Milan és az Inter ugyanis fordulók óta kibérelte magának a Serie A első két helyét. 

Végül a Lazio elleni rangadót az utolsó idei játéknapon a 92. percben megnyerő (3–2) Rossoneri zárta az élen az évet 34 ponttal

a 33 egységet bezsebelő városi rivális előtt. Zlatan Ibrahimovic sokadvirágzását éli Stefano Pioli csapatában, ha a 39 éves támadó lendülete tavaszra is kitart, igazán izgalmas és kiélezett bajnoki hajrá várható a Romelu Lukaku vezérelte kék-feketék ellen.

A még dobogós AS Roma már tisztes távolságból követi a milánóiakat 27 ponttal, tőlük viszont csak eggyel van elmaradva a szezon eddigi meglepetéscsapata, a Sassuolo. Spanyolországhoz hasonlóan a kiesés ellen is nagy csata várható, de 

vélhetően a Torino–Crotone–Genoa–Spezia–Parma hatosból száll majd alá a Serie B-be három együttes a szezon végén.

Bundesliga

Hasonlóan az olasz bajnoksághoz, a németeknél is általában az ezüstérmes kiléte a legnagyobb kérdés, a Bayernnel évek óta nem tudnak mit kezdeni a riválisok. Ezúttal viszont nyoma sincs a bajor dominanciának és ez még akkor is igaz, ha az utolsó 2020-ban rendezett fordulóban 

a müncheniek Robert Lewandowski 93. percben szerzett góljával legyőzték a Leverkusent (1–2),

így végül csak az ő nevükkel kezdődik majd a tabella a következő évben. A Bayer,

valamint az immáron háromfős magyar kontingenst – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik – magáénak tudó RB Leipzig

azonban bőven lőtávon belül van, két ponttal követik a bajorokat.

A Borussia Dortmund csalódást keltő szereplése (ötödik hely és nyolcpontos hátrány a Bayernnel szemben) edzőváltásba torkollott az év végén, 

Lucien Favre-t Edin Terzic másodedző váltotta a kispadon, de második meccsét már az új szakemberrel is elveszítette a Ruhr-vidéki alakulat.

A Wolfsburg negyedik helye mindenképpen figyelemre méltó, ahogyan a Schalke vergődése is.

A gelsenkircheniek 29 bajnoki óta nyeretlenek a Bundesligában,

már csak két mérkőzésre vannak a negatív csúcsot tartó Tasmania Berlin 31 találkozós sikertelenségétől, és szélsebesen száguldanak a másodosztály felé. A Mainz helyzete is kilátástalannak tűnik, az osztályozót jelentő 16. hely pedig alighanem a Bielefeld, a Köln, a Hertha és a Werder Bremen között fog eldőlni.

Ligue 1

Ami az olaszoknál a Juventus, a németeknél pedig a Bayern München, az a franciáknál a Paris Saint-Germain. Minden szezonban a párizsiak a bajnoki cím toronymagas esélyesei, a BL-döntőt játszó kirakatcsapat gépezete azonban egyelőre alaposan csikorog. 

Olyannyira, hogy nemhogy tetemes előnyt nem alakított ki december végére a PSG, de a Lyon és a Lille is megelőzi az együttest,

igaz, csak minimális, egypontos különbséggel. Hogy nincs minden rendben a klub háza táján, azt a karácsonykor napvilágot látott sajtóhír is megerősíti, bennfentes információk szerint ugyanis elválnak a vezetőedző Thomas Tuchel és a klub útjai, januártól pedig minden bizonnyal Mauricio Pochettino felel majd a szakmai munkáért.

Könnyen lehet, hogy hamarosan Pochettino és Messi közösen dolgoznak majd a PSG sikeréért
Könnyen lehet, hogy hamarosan Pochettino és Messi közösen dolgoznak majd a PSG sikeréért
Fotó: tribuna.com

A Lille és a Lyon menetelése mindenképpen pozitív csalódás, főleg, hogy mindkét gárda csupán egy vereséget számlál – szemben a párizsiak négy kudarcával. Ettől függetlenül nagy meglepetést jelentene, ha szezon végén nem a PSG ünnepelhetne majd, amelynél a még ki sem nevezett Pochettino már le is dobta a bombát, mi szerint 

nyáron megpróbálják a csapathoz csábítani a Barcelonából elvágyódó Messit is...

Az első osztályú tagság megőrzéséért Franciaországban is több alakulatnak lesz aggódnivalója, jelenleg a Nimes, a Dijon és a Lorient van a veszélyzónában egyaránt 12 ponttal, de a 14-gyel álló Strasbourgtól és a 15-öt gyűjtő Nantes-tól is sokkal többre lesz szükség, ha meg akarnak nyugodni.

Természetesen a mostani okfejtések a jelenlegi állapotokat tükrözik,

és mivel a bajnokságok nagyjából kétharmada még hátravan, könnyen elképzelhető, hogy az év végi összegzésekben és bajnokokat bemutató cikkünkben majd szabadkoznunk kell a most leírtak miatt.

Az elején leírt tézisünk azonban aligha dől majd meg: a koronavírus nem csak a világra, a sportéletre is súlyos csapást mért!

(Borítókép: Peter Powell/AFP)