Urbán Flóri karácsonyfát árult a foci után – ma taxizik

2020.11.10. 06:55
A negyvenszeres magyar válogatott labdarúgó Urbán Flórián most taxizik, ám volt idő, amikor karácsonyfát árult Budapesten, a XV. kerületben. Tapasztalatairól kérdeztük, és persze arról, idén milyen menüvel készül odahaza karácsonykor. Annyit elárulunk, nem fogja elaprózni.

Az újpalotai lakótelep árnyékában megbújó Barátság sporttelep parkolójában többnyire autók pihennek, a karácsonyi időszak az egyetlen kivétel. Ilyenkor előfordul, hogy zöldbe burkolózik a táj, és gazdára váró fenyőfák sorakoznak a kocsik helyén. 2018 decemberében, ha valaki alaposan végigmérte a fákat áruló brigádot, egy ismerős arc tekintett vissza rá. A negyvenszeres magyar válogatott labdarúgó Urbán Flórián segített kiválasztani az ideális karácsonyfát.

Fekete József barátom vagy húsz éve árulja a fákat minden decemberben Békásmegyeren. Akkor ismerkedtünk meg, amikor Zalaegerszegen játszottam, sűrűn jártunk hozzá Csesztregre. Az egyik cimborámmal kitaláltuk, hogy a Tesi-pályánál is kellene fákat árulni, Józsi pedig belement, így munkához láttunk

– elevenítette fel emlékeit az egykori labdarúgó. Engedélyt kértek a XV. kerületi önkormányzattól, és a Testvériség SE vezetőitől, és december 14-én „beköltöztek” a parkolóba. Reggel 7-től már ott voltak a helyszínen hárman, egy elzárt térből pakolták a fákat, melyek a zalai Csesztregről érkeztek. Urbán mindenben segédkezett: ha kellett behúzta a hálóba az eladott fákat,

de fő feladata a pénzügyek intézése volt.

Az emberek vegyesen vitték a luc-, ezüst- és nordmann fenyőket, volt, aki csak néhány ágért jött.

Józsinak volt egy profi szakembere, ő segített kiválasztani a megfelelő fát, ő faragta meg a talpukat, ha ezt kérte a vásárló, én meg bármiben segítettem, ha kellett. A végére azért már én is meg tudtam különböztetni a lucfenyőt a nordmanntól.

Bankot nem tudtak robbantani

Mivel a vásárlók érdeklődésének felkeltése egy új helyszínen több évbe is beletelik, Urbán elmondása szerint az emberek nem lógtak fürtökben, így ők sem tudtak bankot robbantani. A tíz napos munka inkább keresetkiegészítés volt, jól jött karácsony előtt.

A következő évben pedig a fát szállító kamionnak már problémás lett volna az eredeti békásmegyeri helyszín mellett a rákospalotai kitérő, így az árusítás egyszeri kalandnak bizonyult.

Remek móka volt az a tíz nap, de azért nap végére rendesen kimerültünk. Nem túl kellemes a fagypont alatti hőmérsékletben kint álldogálni egész nap, reggel meg este ki és behordani a fákat. De én mindent kipróbáltam már, a faárusítást sem bántam meg. Amikor nem tódultak a kuncsaftok, nem volt mit tenni, fűtöttük a testünket jófajta pálinkával. Amikor meg pár cimbora is benézett hozzánk, ők is csatlakoztak a fűtéshez

– mesélte az Anderlechtet is megjárt futballista, aki karácsony előtt minden évben kilátogat a barátjához Békásmegyerre.

S, hogy miképp ünnepli idén a karácsonyt a taxizásból élő Urbán Flórián?

„Ami biztos, hogy december 24-én kettesben leszünk otthon a menyasszonyommal. Másnap mindig átmentünk az édesanyámhoz, s oda jöttek a gyerekek. Ő viszont már nincs velünk. Így valószínűleg az élettársához megyünk majd látogatóba. Az idén is tuti, hogy karácsonykor én fogok főzni, mert az nagyon megy, és a gyerekeimmel is találkozunk majd”

– mondja Urbán, aki múltbeli tapasztalattal felvértezve talán az átlagosnál csendesebb csatát vív majd a karácsonyfatalppal.

urban florian karacsonyfa2
Fotó: Urbán Flórián

Akár lesz harc, akár nem, a menüt biztosan ő készíti közben – az újpesti piacon beszerzett alapanyagokból. Sült kacsamell, krokett és vörösborban párolt körte lesz az idei kínálat illetve epermártás Urbán-módra. Tartalékban pedig ott van a szintén saját gyártású töltött káposzta.

Az italválasztékot magának fogja összeválogatni, hisz odahaza más nem iszik alkoholt. Bor, sör és pálinka is jut bárkinek, ha kér belőle.