Virtuális valóság: karácsonykor bárhová, este nyolc óra után is elutazhatunk

shutterstock 750112870
2020.11.13. 07:57 Módosítva: 2020.11.13. 08:01
Átalakulnak az ünnepi szokások.

A karácsony a favásárlásról, a feldíszítéséről, az ajándékozásról, az esti mennyből az angyal éneklésről és a bejglisütésről, kell hogy szóljon? Mi van akkor, ha karácsony napján végre kikapcsolódni szeretnénk, amíg a többiek ezekkel foglalkoznak?

Nem mindenki rajong annyira Télapóért/Jézuskáért (megfelelő aláhúzandó),

az is élmény, sőt ajándék lehet, ha valahová virtuálisan elutazhatunk. Ha már a valóságban úgy sem mehetünk szinte sehová.

Talán nem meglepő azt olvasni e sorok írójától, hogy az egyik legnagyobb karácsonyi élményem az volt, még 1992-ben, amikor végigjátszottam a Civilization Amigás verzióját az esti karácsonyi ünneplés előtt, majd annak végeztével már meg is nyertem a játékot.

Később mindig, célzottan kiválasztottam egy olyan videójátékot, amely elröpített valahová messzire, egy távoli földre, korszakba, ami teljesen kikapcsolt a valós világból. Be kell vallanom: bár nem is utálom, de felnőttként nem rajongok a karácsonyért,

számomra ez a nap az eszképizmust jelenti.

Nem vagyok azért ezzel teljesen egyedül: sokan ilyenkor szeretnek elutazni valahová a párjukkal, családjukkal, vagy akár magukban – a gond csak az, hogy 2020-ban vagyunk és e sorok írásakor este nyolc után még az utcára sem mehetünk ki bevásárolni, nemhogy elutazzunk Párizsba, Írországba, vagy a Bahamákra. Ilyenkor segít a virtuális valóság.

360 fokban tényleg olyan az élmény, mintha ott lennénk

Sokan leginkább csak a virtuális valóságot nyújtó videójátékokra gondolnak amikor a VR-ról hallanak, pedig tömérdek VR alapú természet- film és turistafilm van Youtube-, ahol hihetetlen élmény, ahogy odajön hozzám egy vagy több oroszlán, vagy egy tigris, vagy körbeforgok Szent-Péterváron, vagy Isztambulban egy templom kellős közepén, vagy esetleg egy koncerten veszek részt.

Ezek a VR videók GoPro kamerával készültek, amely akár a készítők fejére, vagy mondjuk egy bot végére helyeztek. Csak a készítők fantáziája szabott határt annak, hogy hova kerül a kamera, és mit látott a befogadó.

Van karácsonyi hangulatú helyszín is

Hogy azért a karácsonyi témánál maradjunk: természetesen van olyan 360 fokos, nagy felbontású videó is, ahol valamilyen nagyvárosban, a város terén egy hatalmas, feldíszített karácsonyfát „járhatunk körbe” a hidegtől kipirosodott arcú, mosolygós, beszélgető, nevetgélő járókelők között, vagy egyszerűen csak hagyjuk, hogy a kamera körbevigyen.

Bárhol lehetünk

Vannak persze interaktív játékok is: VR-világokban Star Wars szuperpilóták, varázslók, gengszterek lehetünk – az élmény sokkal intenzívebb, mint a 2D-s világban. Ha kifejezetten karácsonyi témájú játékot akarunk, vannak olyanok is.

Film, vagy játék, végül is mindegy, az igazi ajándék, hogy virtuálisan bárhol ott lehetünk, miközben a valóságban jelenleg nagyon nem mehetünk sehová.

(Borítókép: Shutterstock)