Zacher Gábor: ez a karácsony most a túlélésről szól

HUS 9275
2020.11.17. 06:09 Módosítva: 2020.11.17. 21:11
A doktor úr manókkal készül az ünnepre, és egy pipával is meglepi magát.

Magyarország kedvenc orvosa szokatlan dolgokat gyűjt, több tucat karácsonyi manója van. Az érdekes figurák nemcsak átmeneti bérlők nála.

Ezek a manók mindig itt vannak. Most a nappalimban van körülbelül 50 darab belőlük, az egészen kicsitől a másfél méteresig

– mondja az Indexnek Zacher Gábor. Ahogy sokan, úgy ő is karácsonyi fényekkel készül a legjobban az ünnepre. A lakást is mindig kidekorálja, mert szereti a fényeket. Már az ablakában ott pompázik egy fényjáték, amit Amerikából rendelt. 

Nagyon jópofa. A standard fény azt most piros-fehér-zöld, de állítható. Már a járvány második hulláma óta égetem

– meséli. De nem elégszik meg ennyivel, később még a lakásba is feltesz néhányat, amit sok-sok karácsonyi dísszel egészít ki. 

A karácsonyfa-állítás nem rendhagyó nála. A toxikológus ugyanis allergiás a fenyőre.

Klasszikus karácsonyfánk nincs, van egy dizájnos fém fánk, azt díszítjük és az ajándékok is az alá kerülnek

– mondja. 

Az ajándékozás szerinte manapság túlmisztifikált. Szomorúan konstatálja, hogy mennyire boltkórosakká váltak az emberek. Úgy véli, a karácsonynak nem az ajándékvásárlásról kellene szólnia, pláne most a járvány alatt.

Reméli, hogy osztrák mintára szigorítanak, és itthon bezárják a plázákat is, mivel nem tartja jó ötletnek, hogy az emberek a veszélyhelyzet alatt is folyamatosan az akciókra vadászva járják a bevásárlóközpontokat.

A drága ajándékok helyett azt tanácsolja, készítsünk valamit saját kezűleg. Ő is apróságokkal lepi majd meg szeretteit. Természetesen magáról sem feledkezik meg:

amivel magamat meg szoktam lepni, az a pipa

– árulja el lapunknak, mit hoz neki a Jézuska. Zacher Gábor régóta szenvedélyesen pipázik, gyűjteménye többszáz darabos.

A toxikológus egyébként nem szokott nagy családi hacacárét csapni, és most a járvány miatt sincsenek nagy tervei. Az előző években a családdal inkább étterembe mentek karácsonyi menüt enni. Idén előreláthatólag erre nem lesz lehetőségük, ha zárva maradnak a vendéglátóhelyek.

Az anyósom szokott időnként nagyokat főzőcskézni, de idén ugye őt se látogatjuk. Amúgy a mákosgubát szeretem, de azt ünneptől függetlenül is szívesen fogyasztom

– hangsúlyozza. 

Zacher egyébként az ünnep nagy részét is munkával tölti majd. Úgy saccolja, talán egy napja lesz arra, hogy pihenjen kicsit. Az idei karácsonyról amúgy vészjóslóan beszél: szerinte ez most nem a családról, hanem a túlélésről fog szólni.

Maradjunk otthon, tartsuk be a szabályokat, hogy jövőre a szeretteinkkel közösen tudjunk ünnepelni

– üzeni az Index olvasóinak Zacher Gábor.

(Borítókép: Zacher Gábor. Fotó: Huszti István / Index)