Művészek karácsonyi köszöntői a Műpától a Strandig

2020.12.24. 13:54
Nem volt igazán szerethető év 2020. Járvány, bezárt a színházak, mozik, koncerttermek, kávézók és kocsmák. Sokan ünnepelnek magányosan. Jövőre jobb lesz, és köszönjük, ami az idén se volt rossz. A zenés üzenetek zenészek, színészek karácsonyi ajándékai.

A művészet felemel – Műpa

Ezzel a karácsonyi kisfilmmel biztatja közönségét és minden művészetszerető embert a Művészetek Palotája. A film három főszereplője: egy kislány, egy zongora és a zene.

Ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból. Ez az esztendő a digitális platformokon elérhető művészeti élményekről kellett hogy szóljon. Addig is, míg eljön a várva várt pillanat, amikor újra személyesen is találkozhatunk a Műpa tereiben, szeretnénk ezzel a rövidfilmmel megköszönni hűséges közönségünknek és fantasztikus művészeinknek az elmúlt időszakban tanúsított végtelen támogatást, szeretetet, biztatást.

(Káel Csaba, a Műpa vezérigazatója )

Karácsony felé – Vígszínház

,Juhász Gyula versét énekelve kíván békés, boldog karácsonyi ünnepeket mindenkinek a Vígszínház társulata. A költeményhez Mester Dávid írt zenét, amit a társulat 43 művésze ad elő nagyzenekari kísérettel.

Ehhez a különleges karácsonyi ajándékhoz olyan művet választottam a magyar szépirodalom csodálatos ünnepi versei közül, aminek pozitív üzenete, hite reményt adhat mindenkinek a jelenlegi időszakban is.

(Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója)

Csillagszórás

A Vígszínházhoz is köthető Dés László és Geszti Péter legújabb közös dala, a Csillagszórás, amelyen Lengyel Johanna énekesnő és Wunderlich József, a Vígszínház színművésze énekel.

A bevált szerzőpáros karácsonyi dala a szomorkás idei év furcsa ünnepéről szól, vagy ahogy Geszti Péter fogalmazott:

A Csillagszórás című dal alapvetően arról szól, hogy ezt az időszakot együtt kell átvészelnünk.

Strand-karácsony Piramissal

A Piramis együttes Kívánj igazi ünnepet című dalát énekli el Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Horváth Tamás és Járai Márk, közös nevükön a STRAND AllStars.

Sokakkal együtt én is azt gondolom, hogy a Piramis több mint négy évtizeddel ezelőtt született alkotása minden idők egyik legszebb, legmélyebb karácsonyi dala. 2020-ban különösen szüksége van mindenkinek szívmelengető pillanatokra, ezért gondoltuk azt, hogy a már bevált csapattal, a STRAND AllStars tagjaival közösen kívánunk igazi ünnepet.

(Lobenwein Norberta, STRAND fesztivál és a Mol Nagyon Balaton alapítója).

Szvingkarácsony

A legkedveltebb, tradicionális karácsonyi dalokat értelmezte újra az OliverFromEarth, vagyis Patocska Olivér énekes-dalszerző és állandó zenésztársa, Barabás Dávid, valamint Kovács Gyopár színésznő.

Ezek a közkedvelt szerzemények sokféle változatban meghallgathatók az interneten, de tapasztalataim szerint sokszor rossz minőségben vagy nem éppen ünnepi hangszerelésben. Mi a szving stílust éreztük a karácsonyi hangulathoz méltónak, ezért big band hangszereléssel, kreatív módon gondoltuk újra a dalokat. Akkor lennénk boldogok, ha az újraértelmezett dalok is helyet kaphatnának az emberek otthonaiban a karácsonyi ráhangolódás, készülődés közben.

(Patocska Olivér)

24 színész, egy versfüzér

Jézus születésének ünnepe alkalmából a jezsuiták Párbeszéd Házának égisze alatt 24, a világnézeti paletta legkülönfélébb árnyalatait képviselő színművész fogott össze és ad elő karácsonyi versfüzért 2020. december 23-a délután 5 óra és 2020. december 30-a éjfél között. A videók a szervezet YouTube-csatornáján elérhetők.

József Attila, Juhász Gyula, Babits Mihály, Ady Endre és Kosztolányi Dezső verseit Bánsági Ildikó, Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Cseke Péter, Eperjes Károly, Koltai Róbert, Kubik Anna, Lukács Sándor, Mécs Károly, Molnár Piroska, Nagy-Kálózy Eszter, Pokorny Lia, Puskás Tamás, Ráckevei Anna, Rudolf Péter, Sára Bernadett, Stohl András, Szabó Győző, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Udvaros Dorottya és Vecsei H. Miklós szólaltatja meg.

Pilinszky és a betlehemesek

A várakozás megszentelése Pilinszky Jánostól Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze tolmácsolásában és A kis Jézus aranyalma dal feldolgozása Novák Péter rendezésében a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő produkciójában.

A betlehemest Annus Réka népi énekes, Fehér Elemér klarinétművész, Fischl Mónika operaénekesnő, Fürjes Anna Csenge operaénekesnő, Gubik Petra színművész, és Herczku Ági, Lakatos Mónika, Nagy Bogi és Zséda énekes adja elő. A produkcióban részt veszt a Szent Efrém férfikar is.

Cseh Tamás karácsonya

Egy ünnepi ének Cseh Tamás Fel nagy örömre! című 2008-as karácsonyi dalokat feldolgozó lemezéről. 

Istenanya-himnusz az Operától

Az Opera egy rendhagyó, 26 ablakos adventi kalendáriummal kedveskedett rajongóinak. Az utolsó „ablak” Eiffel Műhelyházban forgatott videójával (John Tavener: Himnusz az Istenanyához) kívánunk mi is a Magyar Állami Operaházzal karöltve áldott karácsonyt minden művészetrajongónak!