Bányák és barlangok: a Naszály

2017.05.04. 10:22

Hétvégén újabb forgatási nap volt. Az Ősagárd-Nógrád Kéktúra-szakaszt jártuk be, pár kitérővel. Benéztünk a sejcei bánya gyomrába, kiálltunk a Látó-hegy szélére, belestünk a Víznyelő-barlangba és a Násznép-barlangba, és kicsinek éreztük magunkat a felsőpetényi agyagbánya hatalmas kavernájában.

Ezzel a résszel kiértünk a Cserhátból, és mivel a Börzsönyt már szeptemberben, szarvasbőgés idején megjártuk, elmondhatjuk, hogy kipipálhatjuk a Kéktúra Hollóházától egészen a Dunáig tartó szakaszát.

Ősagárdon kezdtünk. A település Zsigmond király óta híres agarairól, jelenleg pedig agárfesztiváljáról. A startpisztoly dörrénésénél ott voltak Szanka Judit magyar agarai és whippetjei, mindegyik külön-külön – szó szerint – egy elsöprő egyéniség.

A túráról annyit, hogy a 12 éves Vili szerint ez volt eddigi legjobb kéktúrája, vagy öt kilónyi kristályt cipelt haza a petényi bányából, ahova egy liliputi bányavonaton csattogtunk be.

Vendégünk és vezetőnk ezúttal Selmeci Kovács Ádám természetfotós, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője volt, akitől megtudtuk többek között, hogy miért nem szabad játszani a nünükével. 

A túráról a fotógalériában látható több fotó, a képeket Martiskó "Amerika" Gábor készítette:

A videósorozat első tíz részét tavaly ősszel lehetett megnézni, a következő tíz rész idén szeptembertől látható majd. Az eddig elkészült videókat a poszt alján, az Aktákban lehet megtalálni.