Klein Dávid maga viszi a holmiját a hegyen

2014.04.06. 14:54 Módosítva: 2014.04.06. 14:54

Óvatos mászónak tartja magát Klein Dávid, de nagyon szeretne feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára oxigénpalack nélkül. Ezt vasárnap a ferihegyi repülőtéren, a SPAR Everest Expedíció indulása előtt nyilatkozta az MTI-nek.

Korábban hétszer próbálta így elérni a Föld legmagasabb pontját, a legközelebb 2007-ben járt a sikerhez, akkor kétszáz méterrel a cél előtt kellett visszafordulnia. Ha az idén feljut, akkor ő lesz az első magyar hegymászó, aki ezt oxigénpalack nélkül eléri. Ez a világon eddig összesen csak 200 embernek sikerült.

Elmondta, hogy rajta kívül még egy magyar mászó, korábbi mászótársa, a 2010-ben közös expedíciójukon elhunyt Várkonyi László (Konyi) próbált meg ennyiszer feljutni oxigénpalack nélkül a Mount Everestre. "Konyi erősen jelen lesz most is, ahogy mindig, ha ott vagyok a hegyen. Sokat tanultam tőle, a közös expedíciók beépültek a hegymászásomba" - mondta. Klein nagyon szeretné elérni a csúcsot, ennek esélyét azzal akarja maximalizálni, hogy alaposan felkészült, akklimatizálódik, tanult a korábbi hibáiból, nem pedig azzal, hogy növeli a kockázatot.

Mennyi cucc kell egy Everest-mászáshoz?

Az expedíció menetéről elmondta, hogy hétfőn reggel érkezik meg Katmanduba, ahonnan a különböző engedélyek megszerzése után indul tovább Tibetbe. A felszerelése már az előző napokban odaért, a 6-8 darab, hatvan literes műanyaghordóba csomagolt holmit egy héttel ezelőtt adta fel a bécsi repülőtéren. 

A SPAR Everest Expedíció a tervek szerint néhány nap múlva indul útnak az 5200 méteres magasságban lévő alaptáborba, ahová április 15-én vagy 16-án érkezik meg. Klein Dávid ezután néhány nappal feljebb költözik a 6400 méter magasan található előretolt alaptáborba. A magashegyi táborokat április közepétől május közepéig építi ki - 7050, 7800 és 8300 méteren -, a csúcstámadás május végén, legkésőbb június elején várható.

Klein Dávid szerint útja nem nevezhető szóló mászásnak, a köteleket ugyanis kínai hegymászók rögzítették és valószínűleg együtt fog dolgozni egy nepáli mászóval. Vele az úton megosztják majd a terheket, de mindenki a maga holmiját viszi. "Minden segítséget örömmel veszek majd igénybe, csak az oxigénpalackot nem".

Az Index Klein Dávid expedíciójának médiapartnere, bejelentkezéseit lapunk fogja közölni.