Kleinnel bevállalós amerikai nő és 64 éves hegymászósztár is megy az Everest felé

2014.04.09. 17:05

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid, április 7-én reggel érkezett meg Nepál fővárosába, Katmanduba. A Spar Everest Expedíció egyik fontos állomása ez, két-három nap szervezéssel és hiányzó felszerelés beszerzésével telik.

Ahogy Klein korábban is elmondta, egy kereskedelmi expedícióval indul el, de tőlük függetlenül fog mozogni a hegyen. Az Asian Trekking Agency azt vállalta, hogy  elviszi Kleint és az expedícióvezető Török Edinát az alaptáborba, beszerzi az engedélyeket, és elintézi a teherszállítást, ami jobbára jakkaravánokra bíznak.

Klein azonban csak részben veszi igénybe az ügynökség szolgáltatásait, a közösségi szolgáltatások (pl. konyhasátor, szakács) neki is járnak, de saját technikát és sátrakat használ majd. A mászását és az akklimatizációját is magának ütemezi, már csak azért is, mert az ügynökség oxigénpalackos mászókat próbál majd a csúcsra juttatni.

Kleinen kívül egy bolgár mászó is pluszoxigén nélkül szeretne fel jutni az Everestre, de a biztonság kedvéért azért visz magával három palackot is. Túl sok esélyt nem adnak neki a sikerre, legmagasabb hegye csak hétezer méteres volt. Az expedícióval tart egy ismert lengyel mászó, Ryszard Pawłowski is. Ő már négyszer volt az Everesten, a 64 éves hegyivezető a világ 14 nyolcezreséből már tízet teljesített.  Az expedícióval indult egy mexikói mászó is, de nemrég kapta a hírt, hogy meghalt a testévre, ezért lehet, hogy visszafordul. Egy amerikai nő pedig azt tervezi, hogy előbb a déli, nepáli oldalról mássza meg az Everestet, majd még ebben a szezonban északról is feljut a csúcsra. A túratársak egy az ügynökség által szervezett katmandui díszvacsorán ismerkedtek össze.

A Spar Everest Expedíció helyi idő szerint csütörtök reggel indul el a Nepálból Kínába, a határ átlépése órákig is eltarthat. A tervek szerint este már a kínai Zangmuban alszik a csapat. Pénteken a Barátság főúton Nyalam városába mennek, ahol két napot töltenek el. Ezután Tingribe utaznak itt is két napig maradnak, csak ezután indulnak el Kleinék az alaptáborba. Nyalamban és Tingriben is akklimatizációs túrákat tesznek a hegymászók.