A dalai lámával nem mehetsz az Everestre

2014.04.11. 07:28

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid és csapata Nepálból Kínába, az alaptáborba tart. A Spar Everest Expedíció magyar mászója megismerkedett azzal a serpával is, aki segíteni fogja, hogy összejöjjön neki a csúcstámadás.

Csütörtök reggel Katmanduból indult el a nemzetközi csapat, Klein már a buszon megismerkedett Ang Mingma serpával. Együtt fognak majd mászni. „Őt az expedíciós ügynökség vezetője ajánlotta Kleinnek,  akinek nem teherhordóra van szüksége, hanem megbízható mászópartnere. Ang Mingma az Everest déli régiójából, a Khumbu-völgyből származik. Nyolcszor volt fenn a csúcson, háromszor a déli oldalról, ötször az északiról mászta meg" – írta az expedícióval tartó kollégánk, Fiantok Dániel.

Ang Mingma mellett több serpa is csatlakozott az expedícióhoz, de nekik más feladatuk van. A többi befizetett mászót segítik vezetőként, de ők felelnek a táborépítésért is. Többségük fel is megy majd a csúcsra.

Azt Kleinék is sejtették, hogy hosszú és lassú lesz az út Kínába, ahol mindig sokat kell várakozni a határon, de már az induláskor kiderült, hogy a szokottnál is lassabb lehet a határátlépés. Egy baleset miatt feltorlódott a forgalom. Háromórányi zötykölődés után érkezett meg a csapat Kodariba, ahol biztatóan haladt a sor. Kétórányi várakozás után azonban úgy döntöttek, hogy csak másnap mennek a kínai Zangmuba. Az éjszakát egy helyi szálláshelyen töltötték.

„Bár nem jutottunk át a határon, a terv szerint Zangmuban aludtunk volna, de ez egyáltalán nem szokatlan, ennyi bőven belefér” – mondta Klein.

A szirdár

A serpák csapatának mindig két főnöke van: az alaptáborban a főszakács a főnök, a hegyen pedig a szirdár. Ők  ketten alkotják egy expedíció vezetőségét. A szirdár azonban nem szólhat bele abba, hogy Klein mikor és hogyan mászik, ő saját maga tervezheti meg a mászását, azért is, mert ő függetlenül fog mászni az expedíció többi tagjától.

Azért az este sem telt tétlenül, a serpák és a mászók bemutatkoztak egymásnak, majd a serpák főnőke, Mingma szirdár (nem Kleing Mingmája, hanem egy másik) készítette fel a csapatot, hogyan tudnak simán átmenni a határon. Kína még mindig nem tud, mit kezdeni Tibettel és a buddhizmussal, ahol tudják, le is törik a dalai láma kultuszát. Mingma elmondta: senkinél ne legyen fotó a dalai lámáról, még a kamerájában vagy a számítógépén sem, és Free Tibet zászló sem lehet senkinél. Akinél megtalálják, azt a kínai határőrök kiszedik a csapatból, és jó eséllyel be sem engedik az országba" – tudósított Fiantok.