Mocskos, bokáig ér a vize, de élvezik a hegymászók a tibeti falusi termálfürdőt

2014.04.15. 09:02

A Spar Everest Expedíció Tibetbe érkezett és megkezdte az akklimatizációs túrákat. Klein Dávidék még csak 4500 méteres magasságig emelkedtek, de a fokozatosságot muszáj betartani, hogy sikeresen mászhassa meg a oxigénpalack nélkül a Mount Everestet. Tudják, milyen íze van a jaknak? Elképzelték már, milyen egy hegyi falusi termálfürdő? Az expedícióval tartó kollégánk, Fiantok Dániel beszámolója Tibetből:

Nehezen indultunk el Nyalamból, mert az egyik lengyel mászó képtelen volt befejezni a netezést, majd ezen kiakadva a bolgár mászó először litániát tartott a közösségek működéséről és az egymásra figyelésről, és addig hergelte magát, hogy ő is elment internetezni, mi pedig ottmaradtunk a mikrobuszban egymásra pislogva. Végül a bolgár jobb belátásra tért és öt perc után visszaült az autóba, így csak a lengyelt hagytuk Nyalamban, aki később egy dzsippel jött utánunk.

Az út fokozatosan emelkedett a Lablung-hágóig (Nyalam-hágónak is nevezik), ami 5000 méter magasan vágja ketté a hegyvidéket. Itt megálltunk körülnézni, én pedig elcsócsáltam az itt ebédelő tibeti családtól ajándékba kapott nyers jakcomb-szeletemet, ami hideg, sótlan és ízetlen volt. Miután továbbhaladtunk, lassan kinyílt a táj előttünk, még az eddiginél is hatalmasabb terek nyíltak meg, ahogy felértünk a tibeti platóra. Ősöreg, lekerített rozsdabarna hegyformák, közöttük hatalmas, sík völgyek, hihetetlen térérzet, az ember lelke szárnyalni kezd a látványtól. Így érkeztünk meg Tingribe, ebbe a 4200 méter magasan, az isten háta mögött, és a Barátság főútvonal két oldalán elterülő hosszúkás településre, amely akár egy keleten játszódó westernfilm díszlete is lehetne.

A települést főként tibetiek lakják, de néhány betelepített kínai is éldegél köztük. Tingri fontos állomása az Everestre igyekvőknek, itt kell ugyanis elhagyni a Barátság főutat dél felé, hogy az alaptáborba jussunk. De innen indulnak a Cso Ojura és a Sishapangára is a mászók.

Fürdőzés a bokáig érő vízben

Nyalamhoz hasonlóan, itt is két napot töltenek el a hegymászók, hogy megfelelően akklimatizálódjanak. Ezért kisebb túrákat is tesznek a környéken. Klein úgy döntött, hogy az ő Spar Everest Expedíciója nem a többi mászóval fog akklimatizálódni, hanem különutas megoldást választ. Korábban már járt itt, és akkor ismerte meg a Tingritől mintegy tíz kilométerre lévő eldugott kis termálvizes fürdőt, amit elsősorban helyiek használnak. Felbéreltünk egy helyi férfit, aki elvitt minket a kisbusszal a fürdőhöz, és amíg hosszas alkudozás után elkezdték feltölteni a kis medencét meleg vízzel, ami a föld mélyéből tör elő, addig mi elmentünk megmászni egy közeli dombocskát. 4500 méterre másztunk fel, ez a fürdőtől számítva durván 270 méternyi emelkedés volt, de éppen elegendő ahhoz, hogy a napi mozgásunk. meglegyen. Otthoni körülmények között ez egy könnyed séta lenne, de ebben a magasságban pont elég volt akkor.

A hegyoldalban pásztor legeltette állatait, lelkesen mesélt nekünk bizonyos dolgokról, amelyekről nyelvi kompetencia híján halvány fogalmunk sem volt. Miután visszaértünk megfelelőbb szó híján csak fürdőnek nevezett intézményhez, belevetettük magunkat a bokáig érő meleg vízbe, ami egy olyan medencében gyűlt össze, aminek az aljából csobog fel a meleg víz és oldalt folyna ki egy lukon, ami most be volt gyömöszölve rongydarabokkal. Mivel napok óta nem tudtunk fürdeni, nagyon élveztük a vizet, az úszó hagymahéjdarabok, fekete szőrcsomók és egyéb, meghatározhatatlan eredetű lebegő dolgok ellenére.

Milyen a pulzusod négyezer méteren?

Félóra ázás után kifizettük a fejenként harminc jüant (körülbelül ezer forint), majd visszamentünk Tingribe, ahol vacsora után elkezdődött a kinek könnyebben, kinek nehezebben telő éjszaka. E sorok írójának eddig pontig nagyszerűen alakult az akklimatizációja, de este elég magas volt a pulzusa, és nehezen aludt el, viszont reggelre tökéletes értékeket mértünk. A reggeli nyugalmi pulzus 68 körül alakult, az oxigénszaturáció pedig 80, ami ebben a magasságban jónak számít.

Az akklimatizáció során reggel és este megnézzük a pulzust és az vér oxigénfelvevő képességét. Utóbbi, tengerszinten, vagy azon a környéken mért értéke minden embernél 99. Ahogy a magassággal csökken a légnyomás, és az oxigén koncentrációja, a vérbe is egyre nehezebben oldódik be az oxigén a beszívott levegőből. 4200 méteres magasságon már csak 63 százalék a levegő oxigéntartalma, ha a normál légnyomáson 100 százaléknak vesszük. Azért mérik a vér oxigénfelvevő képességét a hegymászók, hogy kiegészítő információt kapjanak testük állapotáról. Ha tartósan 55-60 alá csökken ez az érték, akkor el kell kezdeni ereszkedni, ennek elmulasztása végzetes következményekkel járhat.

A második nap hasonlóan telt, mint az előző, nagy alvás és kellemes ébredés (már akinek) után, ismét túra, majd a fürdő következett. Érdekes megfigyelni, hogy már egy az adott magasságon eltöltött éjszaka után mennyivel jobb lesz az ember közérzete: tegnap például egész nap fájt a fejem, ma viszont semmi bajom nem volt, és a túra is sokkal könnyebben ment. Holnap viszont elindulunk az alaptáborba, ami ezer méterrel feljebb lesz. Ott kínjaink előlről kezdődnek majd, és valószínűleg tovább is fognak tartani.