Ha kínai töményet iszol, jobb az esélyed az Everesten

2014.04.15. 19:57

A Spar Everest Expedíció elérte az 5200 méter magasan található alaptábort.  Sokan légszomjjal és fejfájással küzdenek, a Mount Everest megmászására oxigénpalack nélkül készülő Klein Dávid torka megfázott. Egy lengyel hegymászó orvosságot is talált a hegyibetegségre, szerinte mindig kell inni egy kis töményet.  Az expedícióval tartó kollégánk, Fiantok Dániel beszámolója:

Klein szóhoz sem jutott, mikor elérte az alaptábort

„Négyórányi, holdbéli tájakon történő zötykölődés után, a környezethez (4200–5200 méter magasban) képest meglepően jó minőségű zúzottkő úton végül megérkeztünk az Everest északi alaptáborába, 5200 méter magasra. Egyszer csak egy kanyar mögül hirtelen előbukkant a hatalmas hegy, amelynek piramisszerű tömbje büszkén uralja a környéket.  A Rongbuk-gleccser lábánál áll most durván hat-hét expedíció alaptábora, egymástól mintegy százméternyi távolságokra szétszóródva a hatalmas hegyoldalak övezte, gleccservájta völgyben."

„A cuccok egy része már egy nappal előbb ideért, így sátraink már álltak, csak be kellett rendezkedni. Egyesével alszunk egy két-három személyes sátorban, középen áll a kommunikációs sátor, mellette pedig a konyha- és étkezősátrak. (Az alaptábort és annak mindennapjait később részletesen is bemutatjuk.)"

„Nagyrészt mindannyiunk kínzó fejfájással küzd, ami nem nagyon akar elmúlni a fájdalomcsillapítók ellenére sem, és időnként légszomjrohamok, a tapasztalatlanabbakra ebből eszkalálódó fulladásos pánikrohamok törnek rá. Ryszard Pawloski lengyel sztárhegymászó vacsora után egy üveg iszonyatos ízű kínai töményet rántott elő, mondván, hogy az ő saját tapasztalata az (sokat mászott a kommunista éra alatt oroszokkal), hogy ha valaki nem iszik a mászóexpedíció során esténként egy kicsikét, akkor annak mindig valami egészségügyi problémája lesz a végén. Ő pedig csak tudja, négyszer állt már az Everest csúcsán, és megmászta a K2-t is pluszoxigén nélkül, ami a világ egyik legnehezebb magashegyi teljesítménye."