Félelmetes, ahogy elveszíted a kontrollt

2014.04.19. 19:57

Pénteken a Mount Everesten minden idők legsúlyosabb balesete következett be, egy lavina serpákat sodort el a Kumbu-gleccsernél. Legalább tizenhárman meghaltak, sokan megsérültek, többeket eltűntként tartanak nyilván. A Spar Everest Expedíció főserpája is több rokonát veszítette el.

Mingma szirdár apja és nagybátjya is meghalt a lavinában, ezért otthagyta az alaptábort, először Nepál fővárosába, Katmanduba utazott, majd utána két nővérével együtt helikopterrel ment szülőfalujába, írta az expedícióval tartó kollégánk, Fiantok Dániel. Mingma apja utoljára akart idén munkát vállalni a hegyen, jövőre már saját üzletére akart koncentrálni. Megbecsült tábori szakács volt, akire mindig jó szívvel gondoltak az ügyfelek. Mingma a tervek szerint május 1-jén visszatér az alaptáborba, hogy folytassa a munkát.

Mingma szirdár, az Asia Trekking alaptáborának vezetője. A kép egy órával azelőtt készült, hogy Mingma megtudta, hogy apja is meghalt a lavinabalesetben.
Mingma szirdár, az Asia Trekking alaptáborának vezetője. A kép egy órával azelőtt készült, hogy Mingma megtudta, hogy apja is meghalt a lavinabalesetben.
Fotó: Fiantok Dániel

Török Edina már jól van

„Péntek este talákoztunk Török Edinával, a Spar Everest Expedíció alaptábori vezetőjével, aki elmondta, hogy már jobban van, és valószínűleg szombaton visszamegy az alaptáborba, mert folytatnia kell az akklimatizációt, mivel hamarosan indulnak az IBC-be. (Intermediate Base Camp, köztes tábor az alaptábor és az előretolt alaptábor között félúton. Innen egy éjszaka eltöltése után mennek tovább ABC-be (Advanced Base Camp, előretolt alaptábor)" – írta tudósítónk.

Fizikailag érzed, ahogy a tested feltöltődik vízzel



Török Edina elmondta, hogy mielőtt levitték volna Tingribe, már nagyon rosszul volt, a hegyibetegség klasszikus tünetei jelentkeztek nála, amire ha nem reagálnak időben és megfelelően, akkor az az életét is veszélyeztetheti. Állítása szerint már jól van, és bizakodó, hogy az expedíció hátralévő részében már nem lesz ilyen jellegű problémája.