Klein Dávidék serpái nem sztrájkolnak, nincs veszélyben az Everest-expedíció

2014.04.22. 10:35
Klein Dávid Everest-expedíciója nincs veszélyben a sztrájkra készülő serpák miatt. Az üzemanyaghiány és az amerikaiak kitiltása Tibetből viszont megnehezíti a Himalájában az expedíciók szervezését.

Pénteken a Kumbu-jégfalnál legkevesebb 13 nepáli serpa halt meg lavinában, többeket eltűntnek nyilvánítottak. A baleset miatt sokan levonultak a hegyről, visszamentek otthonaikba. Vasárnap Katmanduban már el is kezdődtek a buddhista gyászszertartások. Közben a serpák bejelentették, ha nem kapnak nagyobb részt az állami bevételekből, akkor sztrájkba lépnek, éppen az Everest főszezonjában.

Dawa Sherpa, a Spar Everest Expedíciót is szervező nepáli Asian Trekking Agency vezetője elmondta Nepálban tartózkodó tudósítónknak, hogy tucatnyi emberét érintette a tragédia, számos embere van a déli oldalon is, ahol a lavina ölt, és a tibeti oldalon is, amit csak közvetve érintett a baleset.

A serpák azért is fenyegetőznek sztrájkkal, mert összesen csak 400 dollárnyi segélyt kaptak a kormánytól. Egy buddhista halotti szertartás idő- és pénzigényes folyamat, legkevesebb 500 ezer rúpiába (1,2 millió forint) kerül, és csak az első fázisa egy hétig tart. A gyorssegély még a tizedét sem közelíti meg a hirtelen felmerült költségeknek.

A serpák április 28-ig adtak ultimátumot a kormánynak, ha addig nem teljesítik a követeléseket, akkor egy részük, akik részt vesznek a sztrájkban, levonul a hegyről. Dawa Sherpa elmondta, az ő emberei a hegyen maradnak, nem fogják félbehagyni az expedíciókat. Azok a nyugati mászók, akik serpa nélkül maradnak, a pénzüket is elbukják, mert az expedíciószervező cégek nagy részét már elköltötték a csúcsengedélyekre, felszerelésekre, élelemre és bérekre. A serpák már egész szezonra előre megkapták a pénzüket az ügynökségektől.

A dalai láma közbeszólt

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az amerikai hegymászókat a kínai kormány kitiltotta Tibetből, mert Barack Obama fogadta a dalai lámát. Ez most az expedíciószervezőknek is sok munkát ad. A már Tibetben tartózkodó amerikaiak maradhatnak, mint a Klein csoportjába is tartozó Bill Burke, de az ugyanehhez az expedícióhoz később csatlakozni kívánó amerikai nő, aki előbb a déli oldalról, majd rögtön utána az északiról szerette volna megmászni az Everestet, már nem fog tudni belépni Tibetbe. A Spar Everest Expedíciót is szervező cég egy másik - nagyrészt amerikai mászókból és a magyar Szlankó Zoltánból álló - expedíciót is kénytelen volt a Sisapangma helyett a Lhocére irányítani, pont amiatt, hogy a Sisapangmát csak Tibetből lehet mászni.

Közben az összes nepáli életét nehezít az egész országot érintő üzemanyaghiány. Nepál teljes üzemanyagimportja Indiából származik, de a két ország között nemrég megromlott a viszony, és akadozni kezdett az ellátás. Tudósítónk is tapasztalta, hogy amikor Katmandu felé tartott, csak a negyedik-ötödik benzinkútnál tudtak tankolni.