A gyászoló serpák levonulnak az Everestről

photo6
2014.04.22. 14:25
A lavinában érintett nepáli serpa hegyi vezetők lemondtak minden mászást és vezetést a most kezdődött évadra a Mount Everesten. Pénteken bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhagyják az alaptábort, így adózva a pénteki jéglavinában meghalt társaik emlékének. Klein Dávidék ügynöksége egyelőre marad a hegyen. Klein már 7000 méter magasan is járt.

Tiszteletből nem másznak

„Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén" – mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. Egy másik serpa és egy amerikai hegymászó a táborból szintén megerősítette a hírt.

Legkevesebb 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki pénteken a lezúduló lavina, hármat még keresnek, de minden bizonnyal ők is halottak. Az egyik vezető, Paszang Serpa is úgy fogalmazott, hogy „16 ember halt meg a hegyen a mászás első napján".

Az Indexnek nyilatkozó Dawa Sherpa, aki a Spar Expedíciót vezető serpacsoportot is biztosítja, kedden reggel még úgy nyilatkozott, hogy az ő alkalmazottai minden körülmények között a hegyen maradnak. Sherpa azt mondta, a hegy északi oldaláról továbbra is biztosítják majd a csúcstámadást, így Klein Dávidnak továbbra is lesz majd esélye oxigénpalack nélkül feljutni. A déli, nepáli oldalról majd szerdán döntik el, hogy törlik-e a mászásokat. Ha igen, akkor is megpróbálnak más lehetőségeket biztosítani az expedícióra befizető mászóknak, például északi csúcstámadást.

Klein már 7000 méteren is járt

Keddi akklimatizációs túráján Klein elérte a hétezer méteres magasságot. A hegymászó két nappal ezelőtt elindult az alaptáborból az előretolt alaptáborba. Útközben a köztes táborban aludt egyet, majd hétfőn napközben feljutott 6400 méterre, ahol ismét eltöltött egy éjszakát.

Kora délután elérte a 7020 méter magasan fekvő északi nyerget, majd visszaindult az alaptáborba, követve a „mássz magasra, aludj mélyen" szabályt. Tervei szerint két napig pihen majd az alaptáborban, mielőtt újra elindul, hogy azután már az egyes táborban is eltöltsön egy éjszakát 7000 méteren.

Kleint a serpák levonulása azért sem érinti, mert a hegymászó már saját maga teherhordója lesz, hiszen a fenti táborokba nem kell nagy mennyiségű holmit magával vinnie. És bár egy nepáli serpával fog együtt mászni, Ang Mingma nem serpa-, hanem mászótárs-minőségben kíséri el, egyenlően osztoznak meg a terheken és a munkán is.

photo2
Fotó: Fiantok Dániel

Korábban még arról szóltak a hírek, hogy a serpák figyelmeztető sztrájkot tartanak. Azt szeretnék, hogy a Himalája-turizmus bevételeiből a kormány nagyobb részt osszon meg velük, ezenkívül biztosítást és a pénteken meghalt serpák családjainak is kértek segélyeket. A mostani levonulásuk azért is indokolt, mert a következő hónapban Katmanduba szerveznek tüntetéseket.

Egy amerikai hegymászó arról számolt be, hogy nagyon feszültté vált a hangulat az alaptáborban, több befizetett hegymászó nyomás alá próbálta helyezni a serpákat, hogy teljesítsék azt, amit vállaltak a szerződésben. Ahogy korábban is megírtuk, a nepáli ügynökségek nem adják vissza a mászók által befizetett összegeket, mert azok nagy részét már elköltötték engedélyekre, felszerelésekre és bérekre.