Sztrájkolnak a serpák a Mount Everesten

2014.04.22. 17:26 Módosítva: 2014.04.22. 20:03
  • A Mount Everest déli oldala nepáli területen van, innen nehezebb elérni a csúcsot a lavinaveszély miatt. Itt halt meg 13 serpa pénteken egy hóomlásban.
  • A hegy északi oldala tibeti területen van. Ez a könnyebb oldal, innen támadja meg a csúcsot a magyar Klein Dávid is.
  • A déli oldalon sztrájkot szerveznek a serpák, hogy jobb biztosítást csikarjanak ki a nepáli kormányból. A tibeti serpák ehhez vélhetően nem fognak csatlakozni.

A Mount Everest déli, nepáli oldalán lavinaveszély miatt sztrájkolnak a hegyi vezetők. A nepáli kormánynak kedden benyújtott petíciójukat nagyjából 70 százalékuk, 250 serpa írta alá. Az északi oldalon dolgozók azonban nem csatlakoztak hozzájuk, írja az MTI.

  A serpák azért sztrájkolnak, mert a hegy déli és az északi oldalán is azonos díjazást kapnak, pedig a nepáli oldal a lavinaveszély miatt lényegesen veszélyesebb - pénteken legalább 13 vezetőjük halt meg a lezúduló lavina miatt. Ebből hármat még keresnek, de valószínűleg ők is életüket vesztették.

  Az Everest déli oldalán a serpák lemondtak minden mászást és vezetést az idei évadra, és elhagyták az alaptábort, hogy így emlékezzenek társaikra. A Klein Dávid vezette magyar expedíció az északi, könnyebb oldalon mászik, ezért őket nem érinti a sztrájk.

"Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén" - mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. Egy másik serpa és egy amerikai hegymászó a táborból szintén megerősítette a hírt, később azonban kiderült, hogy egyáltalán nem ilyen egységesek a serpák, és még nem biztos, hogy elmarad az idei idény a déli oldalon.