Klein Everest-expedíciója nagyon pörög

2014.04.24. 14:09

A lavinabaleset és a serpák sztrájkja miatt felbolydult a Mount Everest környéke, de Klein Dávidot szerencsére ez nem akadályozta meg. Nagyon jó ütemben halad a Spar Everest Expedícióval, még tartalékidőt is nyert, ez nagyon jól jöhet a sikeres csúcstámadáshoz, írja az expedíció honlapja.

Klein az előre eltervezett időpont előtt, már az első akklimatizációs túrája során elérte az előretolt alaptáborból a 7000 méter magasan fekvő északi nyerget. Ezzel nem csak időt nyert, de ez a teljesítmény pszichésen és az akklimatizáció szempontjából is pozitív hatású. Egyedül mászott – mászótársa, Ang Mingma fáradt volt, az alaptáborban maradt –, és bár nagyon erős szél nehezítette a mozgását, elmondása szerint óriási élmény volt egy szál magában haladni felfelé a hófödte hegyoldalon.

Az előretolt alaptábort még csak félig-meddig sikerült kiépíteni, mert még mindig nem áll elég jak rendelkezésre, de Klein reményei szerint ez a probléma a napokban megoldódik.

Klein jelenleg az alaptáborban tölti pihenőidejét, de itt is állandóan van feladata. Még mindig hatalmas szél fúj, ezért folyamatosan figyelni kell a sátrak rögzítését, miközben a bőrét is próbálja rendbe hozni, az erős napsütéstől leégett, és rendszeresen inhalál, hogy óvja a torkát a kiszáradástól. A tervek szerint két nap múlva, 26-án indul a következő akklimatizációs körre, amelynek célja, hogy fent aludjon az egyes táborban, majd onnan elérje a 7800 méteren fekvő kettes tábort. Oda- és visszafelé is minden nap egy-egy tábort érint majd, így a kör öt napig fog tartani. Ezután már csak egyetlen akklimatizációs kör lesz hátra, és ha minden olyan jól megy, mint eddig, és az időjárás is úgy akarja, néhány nap pihenés után – az alaptáborban vagy még lejjebb, Tingriben – már jöhet is a csúcstámadás.