Klein Dávid már a halálzónában is járt

2014.05.06. 09:50

Klein Dávid sikeresen teljesítette harmadik akklimatizációs körét is, 7800 méter feletti magasságon aludt, majd 8000 méter fölé (az oxigénhiány miatt halálzónának nevezik az ilyen magasságot) is felmászott a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő alpinista.

Klein szombaton indult el az alaptáborból a Spar Everest Expedíció harmadik, utolsó akklimatizációs körére, amelyet ismét jobban teljesített a vártnál. Nemcsak, hogy sikerült a 7800 méteren fekvő kettes táborban töltenie egy éjszakát, de onnan feljebb jutott, mint remélte. Valahol 8000 és 8150 méter között fordult meg, és jelenleg már az előretolt alaptábor felé tart, 6400 méterre, írja az expedíció honlapja.

Nem volt könnyű menet: már két nappal ezelőtt nagyon rossz éjszakája volt Kleinnek az egyes táborban, ráadásul a kettes táborba érkezve hatalmas vihar fogadta őket. Az itt eltöltött oxigénhiányos éjszaka során sem tudott túl sokat pihenni, de szerencsére ez nem rontott a teljesítményén. Az alaptáborba szerdán tér vissza, itt ismét néhány nap pihenés következik, várva a megfelelő időjárási viszonyokra, hogy megkezdhesse a csúcstámadást.