Ha elül a szél, Klein mehet az Everestre

2014.05.12. 15:21

Klein Dávid sikeresen teljesítette az akklimatizációs köröket és már csak arra vár, hogy megfelelő legyen az időjárás a Mount Everest-csúcstámadáshoz. Most az alaptábor alatt, a 4200 méteren fekvő Tingriben pihen.

A Spar Everest Expedíció honlapján megjelent interjúban Klein elmondta, hogy legszívesebben már indulna, ám a hegyen most erős szél fúj. Azt várja, hogy a szél  ereje 30-40 kilométer/órára csökkenjen. A meteorológiai előrejelzések szerint azonban erre legalább egy hetet kell várni, és pontos dátum még nincs - tette hozzá a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását célul kitűző hegymászó.

Amikor megtudja, melyik nap lesz a legmegfelelőbb a csúcstámadásra, vissza kell számolnia 5 napot, amikor is visszamennek Tingriből az alaptáborba. Ott még egy napot pakolással tölt, majd elindul felfelé, és négy nap alatt jut a hármas táborig. Ott délután vagy kora este elkezd öltözködni, és este 9 körül elindul a csúcs felé - ismertette a terveket a hegymászó, megjegyezve, hogy az oxigénes csapatok általában 11-12 körül indulnak, de mivel ő palack nélkül megy,  lassabban halad. „Az éjszakát végigmászom, és optimális esetben reggel 9-10-kor, de legkésőbb délben feljutok a csúcsra" – mondta Klein Dávid.

Klein azzal is számol, hogy elsőre nem sikerül feljutnia a csúcsra,  de mivel pszichésen és fizikailag is óriási megterhelést jelentene, úgy kell csinálnia, mintha az első próbálkozás lenne az egyetlen, aminek muszáj sikerülnie.