Erős szél fúj az Everesten, Klein még vár

2014.05.23. 15:28

Klein Dávid elérte a 8300 méteren fekvő hármas tábort, de a Mount Everesten fújó erős szél miatt egyelőre nem tudni, mikor lesz a csúcstámadás.

Klein nepáli idő szerint péntek reggel 7-kor elindult 7800 méterről a 8300 méteren fekvő hármas táborba, írja a Spar Everest Expedíció honlapja. Bár az erős szél miatt lassúnak érezte a tempóját, a tervezett időben, délután négy óra körül megérkezett. Mivel a kínai kötélrögzítő csapat az ígértnél korábban elkészült a hármas tábor fölötti kötelek rögzítésével, Klein kihagyta az eltervezett pihenőnapot az előretolt alaptáborban, így egy nappal hamarabb ért fel a hármas táborba.

Bár az időjárás szép napos, a szél jóval erősebb, mint azt remélte: az ideális 30 km/óra helyett az 50-60 km/óra erősséget is eléri. Emiatt a szintén az északi oldalon mászó román-szlovák duó 7600 méterről vissza is fordult, és ezzel lezárta az expedíciót. Az Everest meteorológiájáról itt olvashatnak bővebben.

A szél elsősorban nem a mozgásban akadályozza a hegymászókat, hanem az úgy nevezett „wind chill” jelent nehézséget számukra fizikailag. Az erős szél hatványozottan megnöveli a hegyen az amúgy is erős hidegérzetet.  Mivel Klein palack nélkül mászik, a kevés oxigén mellett a teste eleve nem képes elég hőt termelni. A fagyásveszélynek is jobban ki van téve, mint oxigénpalackkal mászó társai. Ezen kívül a szél pszichológiailag is nehezíti a mászást, hiszen 8000 méter fölött egyébként is elég barátságtalan a környezet – nem véletlenül hívják halálzónának –, az erős, süvítő szél pedig még kíméletlenebbé teszi azt.