Hogyan koncentrálj a gyógyulásra?

shutterstock 297366002
A cikk támogatója az NN Biztosító.
2016.08.12. 13:43
Ahogy cikkünk szereplői, úgy minden család tele van történetekkel, melynek közeli főszereplője baleset, váratlan műtét, vagy más miatt kórházba kerül. És persze szeretne minél hamarabb meggyógyulni, és visszakapni saját, hétköznapi életét. Ebben a helyzetben derül ki, hogy nem csak gyógyszer és szakértelem kell a gyógyuláshoz. A stabil anyagi háttér és a szerettek közelsége, érzelmi segítsége is fontos.

Akár hirtelen baleset ér bennünket, vagy betegségből szeretnénk kigyógyulni, minden orvos és laikus egyetért abban, hogy a gyógyszerek, terápiák mellett a felépülésben nagyon komoly szerepe van a lelkiállapotnak. Ahogy a cikkben lévő konkrét történetekből is látszik, a nyugalom és pozitív hozzáállás több minden hozadéka az anyagi biztonságtól a megbízható ellátáson át a családtagok közelségéig.

A család segít

Amikor betegek, vagy elesettek vagyunk, akkor leginkább a családunkra szoktunk támaszkodni. Akár mentális, fizikai, vagy éppen anyagi támaszról van szó, mindig a család merül fel először. Ezzel természetesen az egészségügyi dolgozók is tisztában vannak, ezért a látogatási időt a legtöbb helyen rugalmasan kezelik.

Léteznek olyan családbarát kórházak is– egyelőre főleg gyerekkórházak -, ahol a családtagok, jellemzően a szülők ott is alhatnak a beteg közelében és állandó jelenlétükkel egyfajta biztonságot, nyugalmat is sugallhatnak, ami nagyban segíti a felépülést. Ilyen ottalvós „lakosztályok” már sok gyermekkórházban megtalálhatóak – a magánintézményekben mindegyikében. A mai magánklinikákon minden további nélkül lehetőség van arra, hogy ha mondjuk egy másik városban élnénk, ne kelljen hotelszobát bérelnünk, hanem ott lehessünk lábadozó gyermekünk, párunk, szüleink mellett is.

Bárkit érhet baleset

Ádám egy motorbaleset következtében került János kórházba. Amikor kiderült, hogy a többi sérülése mellett csuklójával is súlyos problémák vannak, megpróbált átkerülni egy jó nevű magánintézménybe. Kiderült azonban, hogy a rendkívül bonyolult műtéthez csak az állami kórházban vannak meg a szükséges feltételek.

Több kiváló szakorvos és az őket segítő csapat három órás műtét keretében hozta rendbe sokszoros törését, elindulhatott a hosszú gyógyulási folyamat. Nyugodt és tiszta környezetre vágyott, ezért az osztály egyetlen, kétágyas VIP termét bérelte ki magának.

Ma már gyógytornára jár vissza, és vár még rá helyreállító műtét, de a nehezén túl van. Saját bevallása szerint szerencséje van, mert a munkába néhány hét után vissza tudott állni, de csak azért, mert azt sérült csuklóval is el tudja látni. Egyébként körülbelül fél év táppénz várt volna rá, ami családos emberként nagy problémát jelentett volna. Ráadásul hiába egyértelmű, hogy a baleset során a másik fél volt a vétkes, a vizsgálat még mindig zajlik, így nem jutott egyelőre semmilyen formában kártérítéshez.

Több tanulsággal járt számára a baleset. Megtanulta, hogy amellett, hogy tudatosan minden követ megmozgat a gyógyuláshoz, a szervezete is így tesz: mindig a legfontosabb feladatra koncentrálva lépésről - lépésre halad a teljes gyógyulás felé. Az anyagiak és esetleges rossz körülmények nem jelenthetnek akadályt.

A pénztárcánk is bánja

Egy váratlan kórházi tartózkodásnak komoly anyagi vonzata is van, ami az egész család költségvetését felboríthatja, valamint növeli a stresszfaktort, így akár a kórházban tartózkodás idejét is meghosszabbíthatja. Ha csak a magyar átlagkeresetet vesszük alapul, ami bruttó 245 000 Ft volt tavaly, akkor egy 20 napos táppénz esetén az egy napra jutó kereset összege 8 071 Ft helyett 4 843 – fekvőbetegellátás esetén 4 036 - Ft lesz, ami azt jelenti, hogy a keresetünk közel feléről le kell mondanunk minden nap, amíg nem dolgozunk. Nem is beszélve azokról, akik céget vezetnek, mert azon túl, hogy a kereset méretével egyenes arányban nő a kiesett összeg mértéke (bruttó 600 000 forintál például már több, mint 60%-kal kevesebb pénzük lesz), az ő munkájuktól több ember is függhet. Így pedig minden egyes nappal, amivel hamarabb állhatunk újra munkába, komoly összegeket takaríthatunk meg.

A kezdetek

Egy gyermekszülés a maga csodája mellett komoly stresszforrás is, a környezet szerepe kiemelt fontosságú. A szülész-nőgyógyász ellátás az utóbbi időkben nagyon sokat fejlődött, az állami egészségügyben részt vállaló intézmények elsősorban a kismamákat célozzák meg a pozitív változásokkal. A szülés módjának szabad megválasztása mellett már teljesen megszokottá vált az apás szülés, valamint az emelt szintű (értsd nem nagy létszámú kórtermekben való) elhelyezés lehetősége.

Ezt a szolgáltatásszintet emelik feljebb a magánkórházak – akár a csillagos égig is.

Ezekben mindennel felszerelt, egyágyas szobák állnak a tehetősebbek rendelkezésére, külön fürdőszobával, de akár komplett „lakosztályokat” is kibérelhetünk, ha szeretnénk, hogy a kismama teljesen otthon érezze magát és például az apuka és akár a többi gyermek társaságában várja az új jövevényt. Ilyenkor akár egy pszichológus segítségét is igénybe veheti a család, aki segíthet például az idősebb gyermekeknek, hogy felkészüljenek a kistesó érkezésére is.


Családbarát tapasztalatok

István, a fiatal apuka gyermeke egy tervezett műtét miatt a Heim Pál gyermekkórházban kapott ellátást. A vizsgálatok során és a műtőhöz közeli kórteremben beteg és családbarát körülményeket tapasztalt. Az ellátással és a szakértelemmel elégedett volt. Hozzá kell tenni, hogy amelyik esetben lehetséges, egy ilyen műtét ma már az állami intézményekben is egynapos, ami azt jelenti hogy még a délután folyamán elhagyhatták a kórházat. Ez pedig jól is van így, mert egy gyermek számára mindig az otthoni környezet az igazi, jobb bármilyen luxusellátásnál.

Segítünk, hogy közel maradhass a családhoz!

Most különleges lehetőséget kínálunk arra, hogy a baleset miatt kórházba került szülő minél inkább úgy érezhesse: továbbra is részese a család mindennapjainak. Gyermekei pedig úgy érezhessék: a távol lévő szülő mégis közel van hozzájuk.

Segítünk összekötni a család egymástól távol lévő tagjait, és mind a szülők, mind a gyerekek számára feldolgozni a távolléttel járó problémákat.

Kattints, és oszd meg velünk történetedet!

 Ami kevésbé volt szerencsés, hogy hiába kaptak időpontot, a kórházban szépen ki kellett várni a sorukat, és megvárni, hogy mikor szabadul fel a műtő. A játékokkal is felszerelt közös kórterem előnyét ebben a helyzetben élvezték, mert a kisbetegek egymással is játszva elfoglalták magukat. Az altatásból visszatérő gyermekek viszont már zavarták egymást, ebben a helyzetben értéket jelent a saját helyiség.

Barbara gyermekének is műtétet javasolt az gyermekorvos és a család úgy döntött, hogy ezt a beavatkozást egy magánklinikán végeztetik el. Elmondása szerint az egész procedúra alatt maximális figyelmet élvezett a gyermek és a család is. A gyermekorvos és az egész személyzet kedves volt, az elhelyezés külön szobában történt. A műtét reggelétől itt egy gyermekággyal is ellátott szobát bocsátanak minden család rendelkezésére, ezzel is csökkentve mind a szülőkre, mind pedig a gyermekekre nehezedő stresszt.

Egy problémamentes kórházélmény nagy érték lelki szempontból is a gyermek számára. Elkerülhető a „kórházfélsz” ami a gyermekeket szinte automatikusan elfogja a kórházi ágyak, az ápolók és az orvosok láttán.

Az igazi különbség

Megkérdeztünk a témáról egy a magánegészségügyi ellátásban dolgozó szakembert is. Baráth Viktória a Szent Gellért Magánklinika üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a magánegészségügy nem egyedül a prémium szolgáltatások és a luxuskörülmények miatt olyan népszerű hazánkban és világszerte egyaránt. Az igazi ok, amiért sokan ezt az ellátási fo

Florence Nightingale definíciója szerint az ápolás önálló szakterület

„Az ápolás feladata nemcsak az orvosi elrendelések végrehajtását és a beteg ellátását jelentette, hanem a gyógyuláshoz szükséges környezet megteremtését, a betegségek megelőzését, az egészség megtartását is magában foglalta.”

rmát választják, az a kiszámíthatóság.

Amikor ugyanis egy beteg, illetve egy paciens felkeres egy ilyen intézményt, akkor ott az esetek nagy többségében az első konzultáció után tudni fogja, hogy az egész eljárás mennyibe fog kerülni a számára és mikor, milyen lépésekből áll. Nincsenek bújtatott költségek, nincs hálapénz és felesleges várakozás. Egy összeg van, amiért cserébe garantáltan magas színvonalú ellátást fog kapni és odafigyelést mindenkitől az orvostól a nővéren keresztül a recepciósig. Ez a viszonylagos biztonság az, amiért sokszor olyan paciensek is a magánklinikát választják, akik ezt anyagilag nem feltétlenül engedhetnék meg maguknak.

A cikket a Brand & Content készítette az NN Biztosító megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.