Természetes módszerek allergia ellen

shutterstock 105046061
2016.08.29. 10:06
A WHO legutolsó allergiával foglalkozó tanulmánya szerint 2025-re az emberiség fele valamilyen allergiával küzd majd, közülük a legtöbben szénanáthával. Hiába van rengeteg gyógyszer a piacon, a legtöbbjüknek kellemetlen mellékhatásai lehetnek, vagy egyáltalán nem is használnak. Mégis milyen lehetőségei vannak azoknak, akik tényleg mindent megadnának egy tüsszögés- és szemviszketésmentes pollenidőszakért?

Csak nálunk 2 millió magyar küzd jelenleg ezzel a betegséggel, ebben a saccolt mennyiségbe csak azokat vették bele, akik már valamilyen allergiás panasszal fordultak is orvoshoz, de rajtuk kívül vannak még rengetegen, akik csendben remélik, hogy a visszatérő orrfolyásuk, köhögésük egyszer csak elmúlik magától. Az allergia kialakulásának folyamatáról keveset tudunk, de néhány hajlamosító tényezőről már bebizonyították, hogy szerepük van a betegség kialakulásában. Ilyen például a genetikai hajlam, a súlyos légszennyezettség, dohányfüst akár passzívan is, vagy, ha poros, nedves, levegőtlen helyiségben tartózkodunk időnk nagy részében.

Meglepő módon az allergia azt üzeni, hogy az immunrendszerünk maximumra kapcsol. Ez egy túlzott reakció az olyan anyagokra (allergénekre), amikre egy egészséges szervezet egyáltalán nem is reagálna. Mivel a betegség kialakulását még kutatják, leginkább a tünetek kezelését, enyhítését tűzik ki célul a gyógyszergyártók. Ezeknek a szereknek azonban rengeteg mellékhatása lehet: szteroidoktól még rövid ideig tartó kezelés mellett is hízhatunk, kialakulhat magas vérnyomás, cukorbetegség és még számos kellemetlenség. Az antihisztaminok erős nyugtató hatásúak, dekoncentrálttá és álmossá tesznek, ráadásul az orvosok azt javasolják, hogy a pollenszezon előtti hetekben már kezdjük el a szedését, így akár hónapokat kellene félálomhoz hasonló állapotban töltenünk.

Dávid, aki négyéves kora óta (azaz 33 éve) súlyos pollenallergiás, már mindent kipróbált, és összességében két csoportra osztaná az élete során alkalmazott szereket: amik sosem voltak hatásosak, és amelyek egy ideig hatnak. „Gyerekkoromban szedtem az akkor legnépszerűbb antihisztamin-tartalmú gyógyszert, de annyi erővel ehettem volna mentolos cukorkát is – meséli Dávid. – Jellemző volt, hogy az egyre erősebb szerek eleinte hatottak, majd egyre kevésbé. Egyszer az egyik kolléganőm hozott valami homeopátiás löttyöt, attól annyira rosszul lettem, hogy majdnem mentőt kellett hívni, mert felerősítette a tüneteket. Az orrspray-ket szeretem, mert gyorsan hatnak, de amikben nyálkahártyalohasztó, szárító anyag van, azok idővel függőséget okoznak, elvileg tíz napnál tovább nem is lehetne használni.” Dávid egyébként nem zárkózik el a természetes gyógymódoktól, mindent hajlandó kipróbálni, csak enyhítse végre az erős allergiája tüneteit.

Következő program: piaci bevásárlás

Van jó pár természetes módszer, amiről már bebizonyították, hogy jótékonyan hat. Általánosan elmondható, hogy az antioxidánsok felveszik a harcot az allergénekkel szemben:

  • A csalántea napi fogyasztása (kb. 300 mg szárított levél) annyira képes enyhíteni a pollenallergia tüneteit, mint egy szteroid.
  • A kvercetin egy flavonoid fajta, ami a hisztamin és egyéb allergiáért felelős vegyi anyagok felszabadulását kontrollálja. Csökkenti az orrban a nyálkatermelődést, ezáltal elkerülhető például az arcüreggyulladás is. Kvercetinben gazdag a zöld és fekete tea, zöld alma, szilva, sárga húsú paprika, hagyma, kakaó, kapribogyó, sóska, fekete áfonya.
  • A halolajban található omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő, és nyugtatja az irritált nyálkahártyát, de akkor érhetünk el ezzel jobb eredmény, ha kombináljuk más természetes szerrel is.
  • Hatásos teakeveréket készíthetsz ánizsból, borsmentából és gyömbérből, ezek mind enyhítik a náthás tüneteket, baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatásuk van.
  • A legismertebb antioxidánst sem érdemes elfelejteni, a bőséges gyümölcsfogyasztás mellett 2000 mg C-vitamin bevétele javasolt allergiaszezonban.

Allergiagyilkos kolóniák

Vannak módszerek, amelyekkel kombinálva talán még hatásosabb lesz a gyógynövényes próbálkozásunk. Az akupunktúra az allergiások egyharmadánál eredményes, de a mechanizmusát csak sejtik a kutatók: valószínűleg a pici tűk szúrása erős immunválaszt váltanak ki a náthás tünetek ellen, tehát nem a pollen negatív hatását gátolják. A természetes probiotikumok is az orrfolyást, orrdugulást szüntetik meg. Egy kutatásban kimchi és kombucha (mindkettő erjesztéssel készül) kivonatot használtak, az ebből kivont lactobacillusból elég nagy mennyiséget vettek be naponta (40-90 milliárd CFU kólóniaképző egységnyit), amit orvosi felügyelet nélkül nem is lehetne fogyasztani, tehát nem okos otthon egyedül kísérletezgetni ezzel a módszerrel. A spirulina algát por formájában sok betegségre ajánlják, pollenallergia esetén 2000 mg a tanácsos, ettől elvileg sokkal enyhébb lesz az orrfolyás, kevesebb a tüsszögés.

Orrspray-skála

Rengetegen esküsznek a legegyszerűbb tengervizes orrcseppre, használata gyors, egyszerű és hatásos – legalábbis egy rövid ideig, de ezt sem szabad naponta 4-5 alkalomnál többször használni. A sós víz a polleneket és a baktériumokat is alaposan kimossa a járatokból, viszont ahogy újra kimegyünk a szabadba, elmúlik a hatása. Dorka kamasz kora óta harcol a parlagfűpollennel, nem hajlandó már semmilyen gyógyszert beszedni, mert egyik sem jött be, ami pedig kicsit is hatott, annak rettenetes mellékhatásai voltak. Ellenben minden szezonban van egy orrspray-gyűjteménye, amit állandóan magánál hord: „A sós vizes verzióval kihúzom az időt, a következő rendes orrcseppig, amit csak naponta háromszor lehet használni, mert nagyon szárítja a nyálkahártyát. Ez utóbbi azért veszélyes, mert a kiszáradt nyálkahártya a vírusok, bacilusok táptalaja. Ki akarna a parlagfűszezon közben még valami más légúti betegséget is összeszedni?”

Az allergiaellenes orrspray-k között van már olyan is, ami más módszerrel szünteti meg az orrfolyást: lokálisan veszi fel a harcot az allergénekkel szemben, azaz nem engedi megtapadni a polleneket, bevonatot képez a nyálkahártyán.

Immunterápia – Aki mer, az nyer?

Erről a módszerről azt állítják, 3-5 éves kezelés után tünetmentessé válhat tőle a beteg. Injekcióban vagy szájon át bevehető formában elkezdik adagolni az allergén anyagot a beteg szervezetébe, minimális mennyiség után viszont egyre jobban emelik az adagot. Ezáltal megedzik a szervezetet, és a szervezetnek gyerekjáték lesz átvészelni a pollenidőszakot. Az ígéret szerint megváltozik az immunreakció lefolyása, enyhülnek a tünetek. Ön merné vállalni, hogy extra dózisban kapja azt az anyagot, ami kis mennyiségben is kikészíti?

Ép testben, ép légutak

Igen, igen a testedzés előnyeiről nem lehet eleget szólni, de tényleg érdemes tüsszögve, könnyezve, köhögve még ezzel is terhelni a szervezetet? Határozottan jót tesz a náthás tünetekre – persze, nem a legideálisabb erre az időszakra időzíteni egy maratonfutást vagy hegyi biciklitúrát, de napi fél óra közepesen intenzív mozgás gyulladáscsökkentő hatású lehet. A megduzzadt orrnyálkahártya végre átengedi a levegőt, és nem csak az edzés ideje alatt, órákon át tart ez a pozitív hatás.

Pollenallergia esetén sokat segíthet a napi hajmosás is, mert ha zárt helyen is maradunk, a hajunkból folyamatos virágporutánpótlás szálldos a légutakba és a szembe.

Akármilyen új módszerrel, természetes anyagokkal kísérletezünk, jobb a szezon előtt belefogni a kúrába, mert sokkal nehezebb az erős tüneteket enyhíteni. Ha bekerülnek a szervezetbe a pollenek, és elindul a hisztamin kiválasztása vagy eredménytelenül próbálkozunk vagy gyenge hatásfokkal. A náthás tünetekből heteken belül olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint az arcüreggyulladás, nehéz légzés, asztma, amiket már komoly gyógyszeres kezeléssel lehet csak helyrehozni. A hörgőtágítók például hosszú távon magas vérnyomást okozhatnak, orrmelléküreg gyulladásánál pedig olyan nyálhártyalohasztó készítményeket (ezzel segítik elő, hogy a váladék kiürüljön, és ne pangjon tovább bent) ír fel az orvos, amelyek álmatlanságot, zavartságot okozhatnak. Ezen felül figyelembe kell venni a keresztallergiák lehetőségét, ami elég gyakori a parlagfű- és a nyírfaallergiánál, úgyhogy az újabb csodaszer kipróbálása előtt ellenőrizzük, nem okozhat-e egy hatásosnak ígért gyógynövény még nagyobb problémát.

A cikket a Brand & Content készítette a Prevalin megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.