Öt magyar startup, ami meghódíthatja a világot

brewer.png
2016.09.01. 08:58
Prezi, Pocket Guide, Youtube, Facebook. Ezek csak a legismertebb példák sikeres hazai és külföldi startupokra, tudják, mi a közös bennük? Mind egy kis csapat innovatív ötlete volt, de bíztak önmagukban és bíztak a termékükben, így mára milliók ismerik a nevüket. Most sorra veszünk öt érdekes magyar vállalkozást, amelyekre talán ugyanez a sors vár.

Rendi

A legjobb vállalkozások alapvető emberi igényekre apellálnak, márpedig takarítani senki sem szeret. A Rendi – a 2015-ös induláskor még Helpy néven futott – erre kínál megoldást, takarítókat közvetítenek ki, 48 órán belül, magánszemélyeknek és háztartásoknak. Takarítószolgálat persze évek óta létezik, aki megengedhette magának, alkalmazta is, de a mindig ugyanakkor érkező taki néni nem mindenkinek fér bele a napirendjébe, hiszen nem túl rugalmas.

Erre ment rá a Rendi, vagyis amikor a házibuli után kéne egy gyors kármentés, őket kell hívni. A cég az Uberhez hasonlóan működik, vagyis takarítókkal áll szerződésben, akiket összekapcsol a megrendelőkkel, ezért jutalékot kap a takarítások után. Az ügyfél nem közvetlen a takarítókkal szerződik, hanem a rendi felhasználási feltételeit fogadja el, vagyis közvetve bízza meg a szakembert. Két hónappal az indulás után, 2015 októberében napi 4-5 megrendelés futott be, de 2016 áprilisára ez a szám már elérte a heti 150-200-at. Így lehet koszból pénzt csinálni.

Feel Flux

Ügyességi játékkal könnyedén lehet komoly hírnévre szert tenni, gondoljanak csak a Rubik kockára. A Feel Flux ráadásul egy igazán érdekes fizikai jelenségre, Lenz törvényére épít, vagyis, ha egy vezető anyag közelében egy erős mágnes mozgatásával indukálunk áramot, akkor az indukált örvényáramoknak is létrejön egy saját mágneses tere, ami mindig olyan irányú, hogy gátolni igyekszik az őt kiváltó hatást: jelen esetben a mágnesgolyó mozgását.

Lányi Ádám és Somlyó Tamás találmánya egy üreges rézhengerből és egy ritka földfém – neodímium – mágnes golyóból áll. Amikor az üreges rézhengert függőlegesen tartjuk, majd a golyót átejtjük rajta, a fent vázolt törvényszerűség miatt lassított felvételként esik át rajta. És hol a játék? Miközben lassan átesik a golyó a hengeren, meg kell emelni, és amikor alul kibukkan, újra alá kell tenni a hengert, hogy ismét lelassuljon, ezt minél többször megismételve, de hengerrel akár ketten egyszerre játszhatunk, mellesleg maga a termék is igazán gusztusosan néz ki. A feltalálók egy közösségi finanszírozással foglalkozó oldalra, az Indigogóra töltötték fel az ötletüket, és az induláshoz szüksés 25 ezer dollár hetek alatt összejött. Játszva tanulni, és a motorikus készségeket egyszerre fejleszteni, erre jó a Feel Flux, nézzék:

Egy új magyar találmány, ami külföldön sikeres

Neatly

A Rendinél már szó volt azokról a bizonyos igényekről, és a Neatly is megtalálta, hogy mire vágyunk legkevésbé egy átdolgozott nap után: a mosásra és vasalásra. Arra persze senki nem kapná fel a fejét, ha egyszer csak megjelenne valaki és megcsinálná ezt a lakásunkban, ezért a Neatly inkább egy futárt küld, majd úgy másfél nappal később megérkezik a tiszta, vasalt ruha. A szolgáltatást természetesen a neten keresztül lehet megrendelni, legyen szó vasalásról, mosásról, vegytisztításról, illetve ezek kombinációjáról.

Király Máté, a Neatly vezetője szerint fele-fele arányban oszlanak meg a lakossági és a vállalati megrendelések, de az látszik, hogy az emberek vasalni utálnak a legjobban, tízből hét megrendelés erre fut be. A szolgáltatás itt is az Uberhez hasonló modellt valósít meg, vagyis a Neatly tulajdonképpen jutalékért köti össze a vele szerződött szakembereket a megrendelőkkel. A vállalkozás 2015 novemberében startolt, és természetesen azonnal jöttek a megrendelések, de a Neatly tisztában volt vele, hogy csak lakossági ügyfelekből nem tudnak megélni, ezért megállapodtak az Airbnb-vel, az online szálláspiaccal, hiszen ez a legkézenfekvőbb felhasználó. A lendület töretlen, a vállalkozás 2017-ben már Bécs és Prága bevételére készül.

150 millió forint induló startupoknak

A Telenor Magyarország júniusban jelentette be, hogy induló startupokat támogató programot indít Telenor Accelerate néven, amely az első vállalati akcelerációs program Magyarországon. A mobilszolgáltató olyan startupok jelentkezését várja szeptember 5-ig a programra, amelyek még a fejlődés korai szakaszában járnak, de már rendelkeznek internetre csatlakozó termékük prototípusával. A legjobbnak ítélt 5 csapatot a hazai startup világ legelismertebb szakértői, valamint tapasztalt szakemberek 3 hónapon keresztül folyamatos workshopokkal támogatják majd, de a Telenor emellett pénzügyi forrásokhoz, befektetőkhöz, valamint a vállalat nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához is hozzáférést biztosít, így nyújtva lendületet a szükséges fejlődéshez.

A program 150 millió forint értékű támogatást ajánl fel magyar startupok számára alacsony százalékú kisebbségi részesedés ellenében, az alábbi lehetőségekkel:

  • hozzáférés a Telenor ügyfélköréhez és partnerhálózatához
  • személyes mentoring-foglalkozások szakértő mentorokkal és Telenor felsővezetőkkel ( Vinnai Balázs, Pistyur Veronika, Varga Zoltán, Várkonyi Balázs, Oszkó Péter)
  • workshop a service design témakörében, kommunikációs tréning
  • hozzáférés angyal befektetőkhöz, finanszírozási forrásokhoz, potenciális helyi és nemzetközi partnerekhez
  • kiváló infrastruktúra: közösségi irodák Budapesten és Törökbálinton, teszteszközök, Telenor-szolgáltatások (Hipernet és felhőmegoldások)
  • részvételi lehetőség csereprogramban a Telenor ázsiai akcelerátor kezdeményezéseinek résztvevőivel
  • akár 10 millió forint befektetés

Jelentkezni szeptember 5-ig ide kattintva lehet.

Brewie

A házi sörfőzés lassan vetekszik az otthoni pálinkafőzéssel, és a startup-szcéna ezt a tendenciát sem hagyja kihasználatlanul. A sörfőzés folyamata viszont bonyolult, időigényes folyamat, és bár léteznek automata gépek, de ezekkel az erjesztési folyamat miatt két hetet kell várni két főzés között, ráadásul az áruk milliós nagyságrendű és 100 kilósak. A Brewie csapata erre akart alternatívát kínálni egy kompakt, könnyen kezelhető géppel.

Komoly igényt fedeztek fel, ugyanis az Indiegogo közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon mindössze 10 nap alatt összejött az induláshoz szükséges 100 ezer dollár. A kész gép úgy néz ki, mint egy mikrohullámú sütő és egy modern hifi szerelemgyereke, az igazán gusztusos berendezésen a nyers fém dominál. A cég párna-szerű tárolók formájában tette elérhetővé a söralapanyagokat, ebből négyféle előre elkészített csomagot lehet megrendelni, de az ínyencek természetesen a saját receptjeiket is kipróbálhatják. Az előrekész csomagokhoz jár egy kártya is, amelyekről a gép beolvassa a receptet, majd megkezdi a főzést. A főzés állapotáról a telefonunkon lévő applikációra küld üzenetet a gép, így például akkor is, ha például áramszünet miatt megakad a főzés. A kezdőkészlet már előrendelésben 1849 dollárért elérhető.

EZ Expressz

Ismét egy olyan cégről van szó, amely az Uber-féle sharing economy modellt valósítja meg. A közösségi futárszolgálat idén májusban indult, és közösségi szolgáltatást nyújt meglehetősen kedvező áron és minden megrendelést még aznap teljesítenek. Ahogy az Uber nem rendelkezik sofőrökkel, úgy az EZ Expressz sem futárokkal, itt is arról van szó, hogy a megrendelőket jutalékért cserébe összekötik a szolgáltatókkal.

Legutóbb akkor került szóba a cég, amikor az Uber bejelentette, hogy határozatlan ideig felfüggeszti hazai szolgáltatásukat. Ekkor az EZ Expressz közel 1200 munka nélkül maradt kisvállalkozónak kínált munkát, hiszen az ő szolgáltatásukhoz ugyanazokat a kritériumokat kell teljesíteni, mint az Ubernél. Az EZ Expressz szintén nemzetközi léptékben képzeli el a terjeszkedést, legalábbis jövőre ez a tervük.



A cikket a Brand & Content készítette a Telenor megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.