A legtöbben portól és pollentől prüszkölünk

GettyImages-540115603
2016.09.09. 09:08
Az allergia mára népbetegség lett, pár éven belül az emberiség felét érinti. A kutatások ellenére azonban még mindig nem nagyon lehet tudni, hogyan előzhető meg, vagy hogyan gyógyítható hatékonyan. Kíváncsiak voltunk, az olvasóink között milyen allergiák fordulnak elő, ki mivel enyhíti a betegség tüneteit.

„Ó, csak egy kis nátha vagy gyomorfertőzés” – mondjuk sokan, pedig az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlérzékenységét jelenti. Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk, rohamosan növekszik az allergiások száma, és mivel eléggé keveset tudunk a gyógyításáról, az allergiásoknak egyelőre tüneti kezeléssel kell beérniük. Az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki a betegség, testünk olyan anyagok (allergének) ellen is támadást indít, amelyek amúgy nem is ártalmasak a szervezetre, mint például az állatszőr, por, pollen, tejcukor, mogyoró, rovarcsípés. Készítettünk egy online felmérést, amelyre több mint négyezren válaszoltak, mutatjuk az eredményeket!

Nők és férfiak

Egy 2011-es felmérésből (sokkal több, 14 millió fő megkérdezése alapján) kiderült, hogy a férfiak hajlamosabbak az allergiára. Ezt a mi statisztikánk is alátámasztani látszik, hiszen a válaszadók kétharmada férfi. Ami az allergiák típusát illeti, a többség (2750) csak egy-két dologra allergiás, a szerencsétlenebb egyötöd része viszont több dologra egyszerre. 450 válaszadó nem tud róla, hogy allergiás lenne, mivel azonban kitöltötte az egész tesztet és az adatok alapján mégis lehet valami tünete, azt feltételezhetjük, hogy nem véletlenül tüsszögi végig az augusztust, vagy rossz a közérzete bizonyos ételek után.

A kérdőív kitöltői között sokan egyszerre több mindenre is allergiások. A legtöbben porra (2331-en) és pollenre (2072-en), minden másra jóval kevesebben. Az étel 82, az állatszőr 51, a fém 47, a rovarcsípés 33 válaszoló testéből vált ki az indokoltnál hevesebb reakciót. Az egyéb választ 130-an jelölték meg, ez is bizonyítja, hogy mennyi minden válthat ki belőlünk allergiás reakciót.

Ami szem-szájnak ingere

Mivel a por- és a pollenallergia is főleg a légutakban okoz problémát, ezért a tüneteknél az orrfolyás-orrdugulás-tüsszögés a leggyakoribb, viszont jó hír, hogy arányaiban kevés betegnél (kb. 280) súlyosbodik annyira, hogy abból nehézlégzés, asztma, fulladás alakuljon ki. A második és harmadik leggyakoribb tünet a szemirritáció és a bőrkiütés. A válaszadók kicsit több, mint felénél pár hétig tartanak a tünetek, 10%-nál egész évben, 8%-nál néhány napig, kb. 11%-uk változó ideig szenved a panaszoktól. Kevés, 10% alatti beteg pár percig vagy óráig érzi rosszul magát az allergiától. Ezek az adatok is azt mutatják, hogy a legtöbben pollentől szenvednek az évnek egy bizonyos szakaszában, utána pedig a por-, szőr-, étel-, fém- és csípésallergia jön, ugyanis utóbbiak rövidebb ideig okoznak kellemetlenséget.

GettyImages-81109170
Fotó: Fpg / Getty Images Hungary

A pollen a felnőtteknéI igaz, hogy a gyerekek között egyre több az allergiás, de ez inkább ételallergiára vonatkozik. A pollen- és porallergia főleg kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik először. A mi statisztikánk szerint ugyanannyian lesznek allergiásak gyerekkorukban és tinédzserként, és sokkal többen felnőttként. Végzettségtől és keresettől függetlenül mellékes a megkérdezetteknek, hogy mennyibe kerül az allergiaellenes szer, csak szabadítsa meg őket az orrdugulástól, köhögéstől és a többi tünettől minél gyorsabban, de semmiképp ne álmosítson.

A válaszokból az is kiderül, hogy az allergiások egyharmada soha nem szed gyógyszert, azaz természetes módszerekkel küzd a tünetek ellen. Ilyen természetes gyógymód például az akupunktúra, antioxidánsok szedése, fényterápia, a környezet allergén-mentesítése, immunterápia. Negyedük csak allergiaszezonban használ gyógyszert (szteroid- vagy antihisztamin-tartalmú cseppek, tabletták, krémek) a tünetek enyhítésére, a többiek alkalmanként használnak valamit, vagy csak orrspray-t alkalmaznak. Sokan egyébként nem tudják, de az utóbbiak között is van olyan, amiben csak természetes anyagok vannak (sós tengeri víz), más a nyálkahártyán hoz létre védőréteget, ezzel akadályozza a tünetek megjelenését. A gyulladásgátló, nyálkahártyát apasztó anyagokat tartalmazó szerek (téli nátha esetén is ezt ajánlja az orvos) attól még, hogy nem szájon át vesszük be, gyógyszernek minősülnek.

Parlagfű pollen mikroszkóp alatt
Parlagfű pollen mikroszkóp alatt
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Van, amikor mentőt kell hívni

Nem kérdeztünk rá, mennyien kapnak anafilaxiás rohamot, ami az allergiatünetek közül a legsúlyosabb. Nagyon ritka, általában ételallergia, vagy rovarcsípés okozza, de egy pollenes keresztallergiája is kihozhatja: például egy parlagfűallergiás eszik pár szem cseresznyét és kész a baj. A tünetek lehetnek végtagdagadás, kapkodó légzés, szédülés, verejtékezés, az ajkak vagy az egész fej duzzanata. A roham kezdetekor azonnal adrenalininjekcióra és sürgős orvosi segítségre szorul a beteg, különben akár meg is fulladhat az ödémától, keringési rendellenesség léphet fel. Gyógyszerek hatására viszonylag gyorsan, akár percről percre is megszűnhetnek a tünetek.

Friss levegő, friss pollenek

Régi tévhit, hogy a légszennyezés miatt a nagyvárosokban több az asztmás, ekcémás, allergiás beteg. Az aktuális felmérésünk is azt igazolja, hogy arányaiban nem gyakoribb a budapestieknél az allergia, hiszen kisebb vidéki városokban, községekben is legalább ugyanannyian szenvednek a pollentől és a portól. A betegség megjelenésével kapcsolatban egy ma már biztos: az allergiára való hajlam örökletes, többek között ezért is van egyre több allergiás, a környezeti hatások kisebb arányban felelősek a kialakulásáért. A jelenlegi orvosi, gyógyszerészeti kutatások inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy az örökítésért felelős géneket megtalálják, hogy megelőzhető vagy gyógyítható legyen ez a gyakori, egyre jobban terjedő betegség.

A cikket a Brand & Content készítette a Prevalin megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.