Appok gyerekeknek - hasznosak vagy veszélyesek?

shutterstock 283556891
A cikket a Telenor támogatta
2016.10.08. 08:56
Rengeteg pro és kontra érv létezik azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e a gyerek kezébe táblagépet vagy okostelefont adni. Ha pedig már van mobil eszköze, a szülőnek azt is ki kell találnia, hogy egyhuzamban mennyit használhatja azt. A legtöbb szülő egytért abban, hogy egy mobil eszköz könnyebbé teszi a gyerek életét például egy hosszú autóúton, de érdemes értelmes, a képességeket fejlesztő, tanulást segítő oldalakat és alkalmazásokat telepíteni rá. Az online tér természetesen nem veszélytelen, a nemkívánatos tartalmakat szűrő eszközök bevetése mellett a „virtuális felvilágosításra” is szükség van.

Színek, számok, formák, mesék: appok a legkisebbeknek

Ha hozzájutnak egyhez, a 2-3 éves gyerekek már simán kezelnek egy tabletet. Ma már egyáltalán nem szokatlan látvány egy kütyüt nyomkodó pelenkás, így nem véletlen, hogy komoly célcsoportot jelentenek a fejlesztőknél. Számok, betűk, színek, formák és szókincsbővítés adja a legtöbb kicsiknek szóló alkalmazásnál a „tananyagot”.

A LEGO DUPLO Train a megunhatatlan vonatpakolós játék online változata, amit már másfél éves kortól ajánlanak a készítők. A játékban egy színes kisvonat állomásról állomásra halad, rakományt visz, tankol, a kicsiknek közben pályákat kell építeni, hidakat elhelyezni, stb. A PopAppFactory sokoldalú játékai között találunk memóriajátékot és az összeadást-kivonást tanító alkalmazásokat is, a játékok statisztikái segítenek nyomon követni a kicsik fejlődését.

Az ingyenes Clock Games for Kids 2 az óra leolvasásának megértésében segít, a Math Addition Game pedig nyuszikkal és majmokkal vezet be az összeadás és a kivonás rejtelmeibe. Azt pedig, hogy a gyerek iskolaérett-e, az ingyenes Sulira fel! app segít eldönteni. A kicsiknek szórakozás, a szülőknek egy kis nyugalom és fontos információforrás a fejlődésről.

Csillagászat, nyelvek, programozás

A biológiai albumokon, atlaszokon és vaskos szótárakon felnőtt generáció tagjaként gyakran gondolunk arra, milyen jól jött volna annak idején, ha még egyszer megnézhetjük 3D-ben, miről is volt szó a suliban. A The Human Body by Tinybop az emberi test működését mutatja be látványosan és interaktív módon, Ki lehet választani, hogy mely szervrendszereket szeretnénk tanulmányozni – lehet egyszerre csak egyet, vagy többet is. Az alkalmazásnak magyar nyelvű menüje is van, ám az csak iOS-en érhető el.

A "The Human Body by Tinybop" alkalmazás
A "The Human Body by Tinybop" alkalmazás
Fotó: iTunes

A ScratchJr egy sikeres Kickstarter kampányból indult. Az 5-7 éveseket vezeti be a programozás és a kódolás alapjaiba úgy, hogy  a gyerekek saját történetet kreálnak, és mozgatják a karaktereket. Hazai fejlesztés a Bookr Kids, a BOOKR és a Móra kiadó közös appja. Könyv, hangoskönyv és képességfejlesztő játék egyben, a folyamatosan bővülő Mesetárból Benedek Elektől A kis hercegig számtalan klasszikus és modern történet letölthető, közülük több angolul és németül is. Aki most tanul olvasni, annak a szövegkiemelés sokat segít a szótagolásban és a szövegkövetésben, és a mesékhez színező, kvízjáték, olvasónapló is tartozik.

A Star Walk interaktív csillagnéző alkalmazás egy másik jó példa arra, hogy egy kütyü nem feltétlenül teszi tönkre a közös családi esti programot, sőt. Ha a gyereket ezek után nagy nehezen sikerül lefektetni, lehet, hogy mi leszünk azok, akik nem bírják majd letenni a tabletet. Amíg nem biztos benne, hogy valóban érdekli-e kicsiket az éjszakai égbolt, a Google Sky Map appot ingyen is ki lehet próbálni.

A nyelvtanulás szintén egy olyan terület, ahol egy jó alkalmazással rengeteget lehet fejlődni. A Mindsnacks mesével oktat, és egyre több nyelv érhető el a kínálatában. A Busuu 150 angol szót tanít meg a gyerekeknek interaktív, játékos formában, és ki is kérdezi őket. Az első három leckét ingyen le lehet tölteni. A nagyobbak pedig a világszerte nagyon népszerű Duolingóval tanulhatnak. Az ingyenes alkalmazást rövid, akár szünetben, vagy metrózás közben is elvégezhető leckéi és játékokból ismerős jutalmazási rendszere teszi hatékonnyá.

Duolingo
Duolingo

Fizikai kísérletek és mini egyetemek

Egy komolyabb alkalmazással nemcsak a könyvtárban ücsörgést lehet megspórolni, hanem a drága tanfolyamokat, különórákat is. A Fizipédia a BME TTK Fizika Tanszék által üzemeltetett portál, ahol nemcsak a fizikus képzésekhez szükséges tananyagokat találjuk meg, hanem több mint 100 kísérletről készült videót is, ingyen. És ma már az sem számít különlegesnek, hogy a fotelból végezzük el a Stanford, a Yale vagy a Princeton kurzusait, legyen szó digitális marketingről, asztronómiáról vagy dietetikáról. A Coursera 140 egyetem kb. ezer kurzusát teszi elérhetővé ingyen.

Veszélyek, és amit tehetünk ellenük

Eljön az az életkor, amikor már nem az a kérdés, hogy mennyit használja a gyerek a mobilját és a táblagépét, hanem az, hogy mire. Egy tanulmány szerint a 11-15 éves gyerekek 34 százaléka volt már digitális zaklatás áldozata, és minden 25. gyerek találkozott agresszív szexuális kommunikációval a neten.

A legkézenfekvőbb megoldás a netes tartalmak szűrése. A Youtube Kids például elvileg csak kifejezetten gyerekeknek szánt, minősített tartalmakat - gyerekműsorokat, zenéket, oktatóvideókat - játszik le. Elvileg, mert az alkalmazás algoritmusokat használ, így a fejlesztők nem állítják, hogy a gyerek soha nem talál olyat, ami a szülők szerint nem neki való. (Kérik, hogy az ilyen videókat jelöljék meg). A négybetűs, valamennyire gyerekbiztos kóddal le lehet tiltani a böngésző funkciót, és azt is be lehet állítani, hogy mennyi ideig tartson a móka: a megadott idő után az alkalmazás kikapcsol, és csak az említett kód megadása után indul újra.

shutterstock 146207189

A gyerekbarát eszközök (pl. Kindle Fire Kids Edition táblagép free time üzemmódban) választása mellett szakértők szerint az első internethasználattal egyidőben meg kell kezdeni a „virtuális felvilágosítást” is, el kell magyarázni a gyereknek, hogy idegenekkel az online világban sem állhat szóba,  a fizikai távolság ellenére sem. Azt is meg kell értenie, hogy minden feltöltött fotó visszakereshető, és minden digitális tettnek „nyoma” van.

Hogyan védjük a gyereket a neten, ha nem ül épp mellettünk?

Házon kívül persze szinte lehetetlen kontrollálni a netes hozzáféréseket, ezért azt is meg kell tanítani a gyereknek, hogyan védje meg magát, és mit tegyen, kihez forduljon, ha baj van. A Help App, az UNICEF ingyenes alkalmazása olyan helyzetekre ad hasznos tanácsokat, amikor egy fiatalt (vagy felnőttet) sérelem ér, akár testi, akár lelki zaklatásról van szó. Veszély esetén a felhasználó egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, elküldheti a GPS koordinátákat,  tanácsot kérhet, hogy mit mondjon, vagy mit tegyen, ha erőszak érte, vagy segíteni szeretne valakit, akit erőszak ért.

A gyerekkel együtt érdemes felkeresni a napokban iskolás gyerekeknek internetbiztonsági oktatást is tartó Telenor cég Hipersuli programjának honlapját is. Itt ingyenes regisztráció után egy mindenre kiterjedő oktatóanyag érhető el - az oldal tartalmát pedagógusokkal közösen állították össze, és nincsenek rajta reklámok sem, kizárólag edukatív tartalmak.
A kvízhez hasonló teszttel záruló felületen a gyerekek megérthetik, hogy mi számít személyes adatnak, és azt is, hogy milyen módon lehet egy másról készült fotót vagy videót közzétenni a neten szabályosan. Emellett a tananyag abban is segítséget nyújt, hogy mi a teendő, ha valakit zaklatás ér az interneten.

A cikket a Brand & Content készítette a Telenor megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.