10 tipp, hogyan spórolj a kártyáddal

iStock 000062604634 Full
A cikket a Mastercard támogatta
2016.10.24. 15:58 Módosítva: 2016.10.24. 15:58
Lehet, hogy kártyából annyi van már, mint zebrán a csík, de egy dologban biztosak lehetünk: a kártyáknak csak két fő fajtája van: betéti kártya és hitelkártya. Na jó, már van előre feltölthető típus is, de azt most hagyjuk. Az is biztos, hogy a kártyával pénzt és időt egyaránt spórolhatunk. Mutatjuk, hogyan!

A betéti kártya (hivatalos nevén: debit kártya) az, amit a bankszámládhoz kapsz és csak a számládon lévő összeget tudod vele elkölteni. Ezzel szemben a hitelkártya (credit kártya) egy hiteltermék. Általában a fizudnak két- háromszorosát kapod meg hitelkeretként, ez az összeg ott csücsül a hitelkártyádon. Ezek a kártyák külsőre nem nagyon térnek el egymástól, felhasználói szempontból annál inkább. Az viszont jó hír, hogy bármelyiket is használod, mindig lehet velük spórolni.

shutterstock 137579537

1. Használd ingyenkölcsönként! Sőt.

Abban az esetben, ha okosan használod a hitelkártyádat, úgy kaphatsz havi költőpénzt, hogy még kamatot sem kell fizetned. Ehhez az ingyenhitelhez csupán pár egyszerű szabályt kell betartanod: soha ne vedd fel készpénz formájában és mindig fizesd vissza lejárati időn belül (ez általában 40 nap szerződéstől függően). A hitelkeret használatát ráadásul a kártyakibocsájtó általában jutalmazza, így ezzel a hitellel még kereshetsz is (akár évi 30 ezer forintot)! Ezért aztán az okos kártyabirtokos nem csak szükség esetén, hanem a hétköznapokon is használja, azzal az ökölszabállyal, hogy fizunapon azonnal nullára tölti. Ezután jöhet az újabb, ingyenhitellel segített hónap.

2. Kerüld a készpénzfelvételt!

Betéti kártya esetén a havi két ingyenes felvételen felül ennek költsége van. Hitelkártyánál meg több csapás ér minket, mint az egyiptomiakat (azonnali nagyon magas díj, rögtön induló kamat, stb.). A kártyás vásárláshoz nemcsak hogy nem kell a teljes fizut egyben felvenni, és azt elrejteni a zoknis fiókba (ahol senki, de tényleg senki nem keresné), hanem

még a vásárlás díját is a bolt fizeti.

Magyarul, a 200 forintos tornádó frissességű (?) rágógumi kártyával fizetve tényleg csak 200 forintodba kerül. Drágább csak készpénzzel lehet, akkor is, ha a készpénzfelvétel díja a bankszámládon keletkezik. Ráadásul kártyával sokkal gyorsabb is a vásárlás, az esetek többségében ma már csak egy érintés.

3. Kártyához is vannak kuponok, kedvezmények

A kuponokkal általában az a legnagyobb baj, hogy pont akkor nincsenek nálunk, amikor használni szeretnénk őket. A kártyához kapcsolódó kuponokban épp az a szenzációs, hogy nem kell erre figyelni., Ilyen kuponja van többek között a Mastercard-nak is, ami abban az értelemben közeláll a megszokott kuponokhoz, hogy bolti kedvezményt kínál, amit vásárláskor kapunk meg. Csakhogy mindig olyan kupont kapunk, ami érdeklődésünknek, vásárlói szokásainknak a legjobban megfelel!

Még gyorsabb és egyszerűbb módja a kártyahasználat jutalmazásának az azonnali ajándék. Ilyen is van jelenleg például ajándék sültkrumpli jár annak, aki betéti kártyával fizet az egyik gyorsétteremlánc üzleteiben.

shutterstock 367136834

4. Átutalás helyett kártya

Ha valamit eddig átutalással fizettél, akkor mindenképp nézd meg, nem lehet -e már kártyával intézni. A legtöbb szolgáltató esetében már garantáltan ki fogod tudni egyenlíteni a számlát a weboldalukon.

Ha csekkeket szoktál feladni, akkor készpénz helyett ott is használj kártyát

(nem, az nem készpénzfelvételnek számít!), de még a biztosítást vagy a diákhitelt sem érdemes elutalni. Hogy miért? Míg az átutalásnak akár 200-300 forint díja is lehet esetenként -ami a te pénztárcádat nyomja-, addig a kártyás fizetés esetén ez neked ingyen van. Ugyanígy nem szabad webes megrendelést átutalással vagy utánvéttel vásárolni, mert mindkettő pénzedbe kerül, kártyával kifizetve ennek sincs díja. Léteznek alkalmazások, melyek segítségével a fizetés még gyorsabb, hisz mobilról, pár pillanat alatt fizethetsz, bárhol is jársz éppen! Díjak helyett azt a pénzt pedig inkább költsd fagyira. Vanílliásra.

5. Parkolódíjat mostantól csak kártyával

Megállunk autóval, elsétálunk a parkolóautomatáig és ott szobrozunk egy percet, azon töprengve, hogy meddig leszünk bent az ELMŰ ügyfélszolgálatán. Sokan lesznek? Gyorsan végeznek? Klárika engem még az ablakhoz hív a kávéja előtt vagy még azt is meg kell várnom? Akarok-e kirohangálni aprót bedobálni vagy fizessek jóval többet? Na, ezek azok a megválaszolhatatlan kérdések, ami miatt rendszeresen többet dobunk be az automatába, mint kellene. Az meg minden alkalommal pazarlás. Az sms-es mobilfizetés olyan zsákutca, mint a rövid ujjú télikabát, de az,

hogy már kártyával is tudunk a parkolásért fizetni, az bizony királyság.

Rengeteg pénzt spórolhatsz azzal, hogy a parkolás megkezdésekor az erre használt alkalmazás zárol a kártyádon 4 órányi díjat és a végén percre pontosan csak annyit von le, amennyit parkolsz, a többit visszakapod. Mindezt kényelmesen és gyorsan, a helymeghatározás pl. GPS-szel történik.

shutterstock 214405987

6. A megtakarítást különítsd el!

Két baj is van azzal, ha az ember a párnájába varrja be a megtakarítását: könnyen hozzáfér és elkölti, illetve elgémberedik a nyaka. Ha csak kártyát használsz, akkor a megtakarításaidat is digitálisan tárolod, viszont, ha nincs lekötve, majdnem ugyanolyan könnyen elköltöd, mintha csak a pénztárca egy külön fakkjában tárolnád. Elkülöníteni a pénzt egy alszámlán vagy lekötni csak egy gombnyomás, de a hétköznapokban így kínai falat húzunk fel magunk és a megtakarításaink közé. És ez jó! Ugyanis a megtakarításaink legnagyobb ellenségei mi magunk vagyunk. Így pedig nemcsak ellopni nem tudják tőlünk, de lomtalanításnál sem fogunk lefehéredni, amikor a párink azzal fogad, hogy kidobta azt a fiókos szekrényt, aminek az aljára a pénzt ragasztottunk.

7. Kártyával külföldön fizetni olcsóbb, mint valutával

Tegyük fel, hogy a stuttgarti Primarkban beleszeretsz egy 5 eurós nadrágba. Itthon, indulás előtt 314 forintért tudtál volna 1 eurót venni. Azaz, ha a Primark pénztárosának átnyújtasz 5 eurót, akkor az a nadrág neked 1570 Forintomba kerülne. Ha nem eurót, hanem a Mastercardodat nyújtod át, akkor a kibocsátó bank árfolyamán fizetsz (ami a cikk szerzőjének esetében jelenleg 305 forint) . Tehát ugyanazért a nadrágért így a számládról csak 1525 forintot fognak levonni. Ez 45 forint különbség. Ebben az esetben éppen 2,8 %-kal olcsóbb kártyával fizetni, ami lehet hogy kevésnek tűnik, de egy 300 000 forint költőpénzes nyaralásnál ez már 8400 forintot jelent. Nem beszélve arról, hogy nem sétálgatsz egy idegen ország utcáin több százezer forinttal a zsebedben, amit a hotelszobában sem hagynál szívesen. Viszlát tolvajok!

8. Kártyával időt is spórolsz

Ma már nem nagyon találkozunk olyan terminállal, ahol ne tudnánk érintés nélkül fizetni,

így kártyával sokkal gyorsabban fizethetünk, mint készpénzzel.

Ragadt már be a visszajáród BKK terminálba? Még egy érv a kártya mellett! Nem beszélve arról, hogy vannak már áruházak, ahol a kártyásoknak külön kasszák vannak. Ilyenek például az IKEA gyorskasszái, melyeknek a neve is utal arra, hogy hamarabb juthatsz hot doghoz, mint a többi vásárló.

shutterstock 404442055

9. A kártyahasználathoz kitalált csomagok sokkal olcsóbbak

Bankszámla és bankszámla között hatalmas különbség lehet. Ha elhagyod a készpénzt és csak kártyát használsz, akkor a számlacsomagod szinte biztos, hogy ingyenes lesz. Márpedig, minek fizessünk olyan számlacsomagért, amit ingyen is megkapunk különböző vállalások nélkül is? Hasonlítsd össze az ilyen csomagokat és meglátod, hogy a kártyás csomagok a legfilléresebbek. Sőt! Ha ketten nemcsak az ágyatokat osztjátok meg, hanem a számlátokat is, akkor társkártyával mindketten hozzáfértek a pénzhez, de használati díjat csak egyszer kell fizetni. Plusz, ha egy számlára megy mindkettőtök fizuja és onnan költötök két kártyával, akkor pontokat, kuponokat és jóváírásokat is gyorsabban tudtok gyűjteni.

10. A kártyás vásárlás nyomon követhető

Ha csak kártyát használsz, akkor évek múltán is pontosan visszakereshető marad, hogy mikor, hol és mennyit fizettél. Azért a pöttyös sálért, amire pont tegnap kérdezett rá a barátnőd, de nem emlékeztél már rá, hogy hol is vetted, vagy azért a sztrádamatricáért, amiről hirtelen azt sem tudod, hogy egyáltalán megvetted-e.. Míg készpénz esetén már a hétfői ebédet is nehéz visszamondani. Mit ettél két hete hétfőn? Na, ugye!

A cikket a Brand & Content készítette a Mastercard megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.