Mennyi vitamin hiányzik egy Index-olvasó mindennapjaiból?

GettyImages-484394754
2016.11.29. 09:08
Az Index nagy téli vitamintesztjét eddig 23852 fő töltötte ki, akiknek 95%-a nyilatkozott úgy, hogy szándékában áll tenni az immunrendszerének megfelelő működése érdekében, ami igazán dicséretes. A válaszaikból viszont az derült ki, hogy a gyakorlati megvalósítással már akadnak problémák.
A tudomány ma 13 vitamint ismer, melyeket felettébb fantáziadúsan az ABC betűivel különböztetnek meg, de úgy tűnhet, az ABC néhány betűje kimaradt. Valójában nem arról van szó, hogy az elnevező hiányzott az általános iskolában arról az óráról, amikor az F betűt tanították, hanem az F-vitamint, mely esszenciális zsírsav, régen a vitaminok közé sorolták, mára viszont tudjuk, hogy ez a vegyületcsoport nem tartozik a vitaminok közé. 
shutterstock 518429317

Olvasóink 46%-a érzi úgy, hogy több energiára van szüksége a mindennapokhoz. Ez pedig szorosan összefügg azzal, hogy válaszadóink 45%-ának nem jut ideje a rendszeres testmozgásra. Nekik azt tanácsoljuk, hogy sürgősen alakítsák át napirendjüket és iktassák be a mozgást, hiszen a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin mellett ez is elengedhetetlen csontjaink épségének megőrzéséhez!  

GettyImages-609732364

Mindig, mindenhol ezt halljuk, mégsem fordítunk kellő figyelmet a a zöldség-és gyümölcsfogyasztásnak. A tesztünket kitöltők alig több mint harmada fogyaszt naponta 3x friss zöldséget és gyümölcsöt. Pedig az egészséges étrend tartalmaz zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, tejet, tejterméket, húst és húskészítményeket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket és olajos magvakat is. Ezek közül a zöldségek és gyümölcsök a legfőbb vitaminforrások. Az idényzöldségeknek, gyümölcsöknek meg van az az előnyük, hogy tápértékük magas és nem utolsó sorban olcsóbb áron juthatunk hozzájuk, mint a világot átutazó, vegyszerekkel kezelt és érlelt társaikhoz.

A gerinces állatok többek között azért betegszenek meg ritkábban, mert az ő szervezetük képes előállítani a C-vitamint, míg az embereknek külső forrásból kell biztosítania szervezetének az elegendő C-vitamint.

Nem mehetünk el szó nélkül rossz szokásaink mellett sem. Ahogy az alkoholfogyasztás, úgy a dohányzás is káros hatással van szervezetünk vitaminraktárára. A kérdéseket megválaszolók 19 %-a vallotta magát rendszeresen dohányzónak. Az ő esetükben kiemelt fontossággal bír a C-vitamin pótlása. Hogy miért? A C-vitamin segíti a kollagén képződést, ezen keresztül pedig az erek, a porcok, bőr, normál állapotának működését és fenntartását, de ezen kívül a csontozat, a fogíny, az idegrendszer és a normál pszichológiai funkciókra is hatással van. Az energiatermelő anyagcsere-folyamatoknál, valamint a testmozgás során, és azt követően is használ C-vitamint a testünk. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fáradság csökkentéséhez, a stresszel szembeni védelemhez, valamint a vas felszívódását is fokozza.

Tudta?

A D-vitamin csak a nevében vitamin. Valójában az egyik legősibb hormonunk előanyaga. A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához, a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, az egészséges csontozat, izomfunkció fenntartásához, a normál fogazat fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez.

shutterstock 454632817

"Menj ki fiam a szabad levegőre, ne a szobádban kuksolj!” - Hányszor hallottuk ezt gyerekkorunkban! Pedig szüleink, nagyszüleink nem is biztos, hogy tisztában voltak azzal, hogy gyakorlatilag D3-vitamin raktáraink feltöltésre utasítottak minket. A D3-vitamint ugyanis napfény hatására állítja elő szervezetünk. Ehhez képest a tesztet kitöltő olvasók 72%-a napjának nagy részét egy irodában, gyárban, osztályteremben, napfénytől, természetes fénytől elzárt helyen tölti. Azt a napfény által előállított D3-vitamint, melyet nyáron a teraszon fröccsözés és strandon olvasgatás közben tankoltunk fel, szervezetünk mindössze 6 hét alatt jóízűen el is fogyasztotta. Erre azonban csak akkor volt lehetősége, amennyiben 8-asnál alacsonyabb faktorszámú naptejjel kentük be magunkat, így kockáztatva a bőrrák kialakulását. Az ennél nagyobb faktorszámmal bíró termékek olyan mértékben szűrik meg a D3-vitamin előállításhoz szükséges UVB sugárzást, hogy nem jut át a krémrétegen.

Azt mondják, a nyári bikinitest télen készül. A vitaminhiány kockázatának fokozottan ki vannak téve azok, akik drasztikus fogyókúrával sanyargatják magukat, mint ahogy azok is, akik egészségügyi vagy épp lelkiismereti okokból valamilyen speciális étrendet követnek, ahogyan a tesztet kitöltők 18%-a, legyen az tej-,glutén- vagyhúsmentes. A hús elhagyása vashiányhoz vezethet, melynek következménye vérszegénységis lehet, A lisztérzékenyek jellemzően hosszú idő alatt jutnak el a diagnózisig, a sérült tápanyagfelvétel miatt szervezetük vitaminraktára kiürülhet. A pontos diéta betartása mellett elengedhetetlen, hogy a B1, B6, B12, C, D-vitaminokon kívül a folsavat, kalciumot, magnéziumot, vasat, szelént, cinket is pótolják.

Mit tehet Ön?

Ahogy a fenti eredmények is mutatják, a szándék nem elegendő! A téli időszakban megfelelő táplálkozás és testmozgás mellett is kialakulhat vitaminhiány. Életkorának, egészségi állapotának és élethelyzetének megfelelően gondoskodjon szervezete vitaminpótlásáról! Az is fontos, hogy honnan származik az Ön által vásárolt étrend-kiegészítő. Ne a pult alól szerezze be ezeket a termékeket néhány forinttal olcsóbban! A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetségének tanúsítványával rendelkező készítmények minősége és megbízhatósága az azonos vagy hasonló termékek kínálatában a megszokottnál lényegesen jobban garantált!

A cikket a Brand & Content készítette a BioCo megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.