"Magyarország egyre jobb hely IT szempontból"

RS6136 AG 20161125 1032
2016.11.30. 08:25 Módosítva: 2016.11.30. 09:25
Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) adatai szerint mintegy 22 ezer munkavállaló hiányzik az IT szektorból, és ez a szám évről évre nőni fog. A negatív sztereotípiák miatt még mindig kevesen jelentkeznek informatikus képzésekre, miközben a nyugati bérek hívására még mindig sokan mennek külföldre. Pulay Gellért, az újonnan induló IThon.info portál alapítója vázolta fel a lehetséges megoldási irányokat.

Mennyi IT-s szakember fog hiányozni a munkaerőpiacról 2017-ben?

Ki Pulay Gellért?

11 éve foglalkozik munkaerő közvetítéssel. Legmeghatározóbb piaci ismereteit az üzleti tanácsadásban és informatikai szektorban szerezte, ahol különleges területeken tevékenykedő szakemberek és vezetők keresésében és kiválasztásában vett részt. 2010 óta a munkáltatói márkaépítés is a szakterületei közé tartozik. Az IThon.info portált 2016-ban alapította, mely mögött saját cége, a több mint négy éve működő Human Priority Kft. áll.

Az informatikushiány folyamatosan nő. Míg az idén 22 ezer főről beszélünk, 2017-ben ez a szám 28-30 ezer lesz. Száz cégnél jártam az elmúlt három hónapban, és csak náluk hozzávetőleg 7000 új IT lehetőség hangzott el. Azt gondolom, hogy a fő problémát még mindig az jelenti, hogy itthon az IT szakma nem elég népszerű. Amiről azért fontos beszélni, hogy világos legyen, ez a piac hosszú távú, stabil lehetőségeket kínál.

Ezen a hiányon egyfajta szemléletváltással lehet segíteni. Mondok erre egy jó példát. Nagyjából 10 évvel ezelőtt gyakorlatilag ciki volt a pálinka, és nem szívesen kóstoltuk. Most pedig büszkék vagyunk rá, hogy a „miénk”, a kocsmákban legjobban látható polcokon tartják, külföldi vendégeinket jó érzéssel kínáljuk, nő az exportja és a kutatások szerint a fiatalok körében is az egyik legnépszerűbb röviditallá vált.

És hogy mi történt a kettő között? Tudatos összefogás és elhatározás, hogy ezentúl büszkék leszünk rá. Ezt az IT-szakmára is alkalmazhatjuk.

Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Brand & Content
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Brand & Content

Mi az oka annak, hogy ennyi a betöltetlen informatikai állás?

Azon kívül, hogy nem elég népszerű az IT-szakma, még három okot tudnék mondani, és nem is lehet egy irányból megoldani ezt. Az első, hogy az informatika szerepe az élet minden területén növekszik és ez növeli a keresletet is azok iránt, akik értenek hozzá. A második az elvándorlás: nagyon sok szakember ment külföldre, és az itthon dolgozók is rendszeresen kapnak külföldi megkereséseket. Nagyon fontos továbbá az is, hogy nem elég népszerű a IT szakma, kevesen jelentkeznek egyetemi és főiskolai informatikai képzésekre. A harmadik ok – ami ugyanakkor az egyik legnagyobb pozitívum is itthon – hogy a közepes és nagy nemzetközi vállalatok egyre nagyobb számban jönnek ide. Kedvelik az üzleti környezetet és jó a magyar szakmai tudás megítélése is. Mindezek nem csak a programozásra igazak, hanem gyakorlatilag az IT szektor egészére.

Ezek szerint mondhatjuk azt, hogy az IT-szektorban "megfordult" a korábbi gyakorlat, és most a munkáltatók versenyeznek az álláskeresőkért?

Így van. Az, hogy egy szenior szakértőnek egyszerre 6-7 állásajánlata van, azt mutatja, hogy most megfordult a helyzet.

Hogyan lehet ösztönözni a fiatalokat, hogy ezt a szakmát válasszák?

Sokkal izgalmasabbá, személyesebbé kell tenni a főiskolai és egyetemi képzéseket. Fontos szerepet kapnak a felsőoktatáson kívüli, egyre bővülő számban megjelenő képző cégek, amelyek gyakorlat-orientáltabb képzéseket kínálnak és fő feladatuk, hogy kedvet csináljanak a szakmához.

Milyen megoldásokat javasol még az erőforráshiány mérséklésére?

Az utánpótlás önmagában kevés, akik most felvételiznek ilyen képzésekre, azokból 10 év múlva lesz szenior szakember, Magyarországról már most legalább 5000 tapasztalt szakember hiányzik. Haza kellene őket csábítani, vagy nem is szabadna elengedni őket. Itt nem törvénymódosításra gondolok, hacsak nem szja kedvezményt tartalmaz a módosítás. Versenyképes alternatívákat kell felmutatni, amikor az a kérdés, hogy külföldre megy egy szakember, vagy itthon marad.

Lehetséges opció még, hogy a külföldieket kell bevonzani Magyarországra, elsősorban a környező országokban dolgozók számára kell megismertetni a hazai projekteket.

Mindenki tartozik magának annyival, hogy körülnéz a hazai IT piacon, hogy milyen lehetőségei vannak. Legyen szó átképzésről, vagy a fiatalokról, akik még csak most döntenek a leendő karrierjükről.

Lényegében ezért hoztuk létre az IThon.info portált, amely megmutatja a hazai informatikai lehetőségeket, és segít a hazai cégeknek, így a munkáltatóknak és képző intézményeknek is, hogy ismertebbek legyenek.

Mennyiben más ez, mint egy állásportál vagy egy HR tematikájú oldal?

Ez egyáltalán nem az, hiszen a mostani helyzetben az IT-s szakemberek nem nagyon keresnek állást, viszont érdekük nekik is, hogy informáltak legyenek az őket érintő területekről, és jó, ha az információ „házhoz megy”. Nem célunk, hogy önéletrajzokból építsünk adatbázist, hanem egy olyan oldal szeretnénk lenni, ami találkozóhely lehet a munkáltatók, képző intézmények, valamint az érdeklődők és szakemberek számára.

Munkáltatói szempontból úgy működik, mint egy IT területre specializálódott employer branding oldal, ahol a cégek saját maguk mutathatják be a tevékenységüket, aktuális projektjeiket, büszkeségeiket, strukturált kérdések alapján. Ennek a rendszernek köszönhetően az egyes adatlapok könnyen kereshetők technológiai szempontok és rengeteg más szempont szerint, valamint össze is hasonlíthatók egymással, ami a látogatók eligazodását segíti.

A képzési intézményeknek pedig azért lehet ez egy jó hely a bemutatkozásra, mert sokkal többet elárulhatnak magukról, folyamatosan lehetőséget biztosítunk számukra különböző szakmai tartalmak, kutatások bemutatására.

A következő lépés az lesz, hogy szeretnénk mindezt angol nyelvre lefordítani, és a hazai piacot külföldön is népszerűsíteni.

Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Brand & Content
Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség / Brand & Content

Hogyan tudja enyhíteni az erőforráshiányt ez a kezdeményezés?

Hisszük, hogy IT szempontból Magyarország egyre jobb hely, nagyon sok lehetőség és nemzetközileg sikeres cég van. Bízunk benne, hogy ez az összefogás a mostani cégek mellett sok újat fog ösztönözni, hogy csatlakozzon. Minden olyan munkáltatót és képző intézményt szívesen látunk, amelynek van mondanivalója a hazai IT munkaerőpiac számára.

A cikket a Brand & Content készítette az IThon.info megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesen.