Mi az a 4G+ és mire jó?

shutterstock 479340967
A cikket a Vodafone támogatta.
2017.02.03. 16:12
Mit jelent az, ha a telefonunk 4G+ hálózatra csatlakozik? Mennyivel lesz gyorsabb a letöltés, és könnyebb-lesz e ettől az életünk? 4G+ gyorstalpalónk következik.

Mit ad nekünk a 4G+?

  • elméletben 300 Mbps, vagy még annál is nagyobb sávszélességet képes biztosítani
  • egy nagy felbontású (HD) film például néhány perc alatt letölthető vele
  • tényleg zökkenőmentesen és jó minőségben élvezhetjük az online streaming szolgáltatásokat
  • gyorsabban futnak a valós idejű játékok

Mivel tud többet a 4G+, mint a 4G?

Az adatátviteli sebesség már évekkel ezelőtt olyan méreteket öltött, hogy a helyfüggetlen, mobil alapú internet alternatívát jelentett a vezetékes internet mellett. A 4G technológiával, ami ma már alapnak számít, egy nem HD film letöltéséhez akár már 10 másodperc is elég lehet, lejátszhatók vele a HD minőségben streamelt videók, műsorok, és már nem lehet többé arra hivatkozva megúszni egy találkozót, hogy éppen a világ másik felén vagyunk - a nagy felbontású videokonferenciáknak sincs már akadálya. Ehhez képest a 4G+ (LTE Advanced) technológia esetében akár tízszer gyorsabb, 300 Mbps az adatátviteli sebesség. Ezt a különbséget a legegyszerűbben a következő példa érzékelteti: míg egy 30 perces HD videó letöltése 8-10 percet vesz igénybe 4G hálózaton, ugyanez 4G+-on csak 2-3 perc. A 3G - HSPA+ technológia még csak 42 Mbps sebességet tett lehetővé, és ez nem is volt annyira régen.

shutterstock 340367165

Hogyan működik?

A 4G technológiát alkalmazó mobilhálózatok általában töredezett, a teljes frekvenciatartomány különböző részein található frekvenciákat használnak. Az adatátviteli sebesség növeléséhez egybefüggő frekvenciasávokra van szükség, és pont ezt az, amit a 4G+ megold: a különálló frekvenciatartományokból egyetlen sávot képez, így sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy a 4G+ annyira gyors, hogy akár autót is lehet vezetni úgy, hogy a sofőr csak az okostelefonok által vett képet látja egy tableten. Megmutatjuk, hogyan:

Amikor az autószimulátor életre kel

Mit kell ehhez beállítanom a telefonomon?

Röviden: semmit. A 4G+ szolgáltatáshoz nem kell új eszközöket beszerezni: minden 2 évesnél nem régebbi, bizonyos frekvenciákon is működőképes telefonnal igénybe lehet venni. Nincs semmi plusz teendőnk, az erre alkalmas készülékek automatikusan csatlakoznak, ha automatikus kapcsolódásra vannak állítva és érzékelik a 4G+ hálózatot. Egyelőre azonban csak az okostelefonok egy része jelzi 4G+ felirattal, hogy a leggyorsabb hálózatra váltott, más részük csak a 4G-t írja ki, de észrevehetjük, hogy gyorsabban töltik le a videókat, nagy felbontású képeket és a zenéket.

Az 5G még a jövő zenéje

A történetnek természetesen ezzel nincs vége. A sebesség- és adatigényünk folyamatosan növekszik, és az előrejelzések szerint 2020 után már az 5G-s technológia lesz az alap. Az Ericssonnak például már sikerült 25 Gbps-es rekordsebességet produkálnia. Filmes példánkhoz viasszatérve, egy full HD-s film letöltése 5G-vel csupán néhány másodpercre rövidül majd. Az 5G a most használt 4G-s hálózatokra épül majd.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Vodafone megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.