Nagy karácsonyi kütyütrend kalauz

shutterstock 417851683
2017.12.10. 07:23
Elképesztő pörgés tapasztalható a mobiltelefon és a hozzá kapcsolódó okos és kevésbé okos eszközök piacán. Minden gyártó kiveszi a részét a jóból: a drót nélküli fülhallgatóktól az okosórán át a háztartási robotokig tart az elérhető termékek köre, ami soha nem volt olyan sokszínű, mint most. Megnéztük a legfrissebb trendeket, hogy lássuk, mibe érdemes beruházni, és mi lehet majd technológiai zsákutca.

Akár mi magunk vagyunk techmániások, akár ajándékot keresünk, a trendekkel érdemes tisztában lennünk. Nézzünk négy kategóriát és szakértői észrevételeket, hogy képbe kerüljünk!

Trend, hogy mindent mobillal irányítunk

A gyártók felismerték és kiválóan használják azt a lehetőséget a mobiltelefonokban, hogy szemet és agyat, azaz kijelzőt, hardvert és irányíthatóságot biztosítanak. Egyszerűbb, praktikusabb és olcsóbb a mobilra kapcsolódni, mint LED panelt és joystickos távirányítót varázsolni minden eszközre.

Ilyen például a VR szemüvegek egy része – gondoljunk csak bele, mennyivel megkönnyíti a gyártók és a felhasználók dolgát is, hogy a panel készen áll hozzá. A virtuális valóságot használó eszközök óriási léptek előre az okostelefonok segítségével – széles körben elérhetővé váltak.

Miért is jó ez mindenkinek? Kapunk egy perfekt érintőképernyőt, folytonos szoftver frissíthetőség lehetőséggel, nagy teljesítményű hardvert, wifi/mobilnet/bluetooth kapcsolatot, kamerát – ingyen, hiszen már a zsebünkben lapul. Amit nem szabad elfelejteni: minél több funkcióra használjuk a mobilt, annál inkább érdemes a felső kategóriából választani. A jó kamera és kijelző már sem csak a fotózás miatt fontos, ahogy a sok memória, erős processzor és akksi sem csak a játékok igényeit elégíti ki.

Míg pár éve még sok deklaráltan androidos és iOs-es kütyüt találtunk, ez a határ elmosódni látszik; a gyártók mindkét platformra fejlesztenek. Ha megveszünk tehát egy okoseszközt, nem feltétlenül kell kétségbe esni, hogy nem tudjuk, éppen milyen telefonnal fut a megajándékozott, hiszen a két legnagyobb platformmal 98%-ban kompatibilis lesz. Igaz, a funkciók terén lehetnek eltérések.

Menő az ujjlenyomat-olvasó, a Face ID, de az állatos emojik mindent visznek.
Menő az ujjlenyomat-olvasó, a Face ID, de az állatos emojik mindent visznek.

Kompatibilitás problémát inkább az olyan lépések hozhatnak magukkal, mint az, hogy egyre többen állnak át USB-C portra. A C-port a zenelejátszás mellett a töltést és a különböző eszközök csatlakozását is biztosítja, segítségével a gyártók millimétereket tudnak lefaragni a házból. Egy jack-USB-C (Apple-nél a Lightning) átalakítóba egyre többeknek érdemes beruházni (ajándéknak is jó lehet!). Nagyon valószínű, hogy az egyre több készülékben megjelenő csatlakozó egy olyan újítás, ami a többit kukázni fogja – ezt jó észben tartani.

A korábban csak a felső kategóriás telefonoknál jellemző fém és edzett üveg egyre több mobilt burkolja, a dolog pikantériája, hogy azért ezt az üveg elő- és hátlapot nem árt védeni. Műanyaggal. Az még kétséges, hogy a legelterjedtebb 16:9-es képarányú kijelzők helyett idén előretörő 18:9-es panelek megváltják-e a világot.

connectivitybg-phone

A vezeték nélküliség trendje

A prémiumkategóriában az okosórákat és a telefonokat a hátlapon töltjük már most is, a trend pedig valószínűleg nem fog megállni. Ezért megjelentek az olyan kiegészítők, mint az érintésre töltő túrazsákok, a töltővel felszerelt tokok és az akksietetőként is működő bútorok. Ez egyrészt óriási könnyebbség, hiszen nem kell a kábellel vacakolni és nincs kompatibilitás probléma, másrészt életünk minden állandó helyszínén kell majd egy töltőfelület (ajándéktipp!). Felismerték a power bankokkal házasított tokok gyártói is ezt a trendet, és már univerzális változatát is lehet kapni a hátlapon töltő vezeték nélküli megoldásoknak.

Vezeték nélkül tölt például az Apple új, Watch 3 szériája, és az LG vagy a Samsung felső kategóriás okosórái is. Nemcsak, hogy KIT-et lehet hívni órán keresztül, de beépített GPS, fitnesz asszisztens, vízállóság és még számos funkció jár ezekhez az apró szerkezetekhez. Az okosság ára viszont az alacsony üzemidő, ami kész rémálom lenne, ha folyamatosan töltőzni kellene. A vezeték nélküli töltőkre csak rá kell helyezni hátlapjával az órát – zuhanyzás, munka vagy vacsi alatt feltöltődik.

apple-wiresless-charging.PNG
Vezeték nélküli töltés - iPhone X, Apple Watch 3 és az AirPodsFotó: Apple.com

Az Apple vezetéktől független, „bedugós” rendszerű fülhallgatója, az AirPods nem csak zenehallgatáshoz készült, hiszen mikrofonként is működik, így hívásokat is ezzel lehet fogadni. Az Apple összes mobiltermékéhez és MacBookokhoz automatikusan csatlakozik, érzékeli, ha a fülben van, illetve leáll, ha nincs. A hozzá való vezeték nélküli töltőtok viszont csak 2018-ban érkezik.

Ez a trend a Sony-nál, a HTC csúcsmobiljainál, vagy a Samsungnál (Gear Icon-X, ami szinte mindent tud, mint az Apple-é) megjelenő vezeték nélküli, egyedi tervezésű, de csereszabatosabb fülesek esetében is, tehát minden jel arra mutat, hogy vége a vezetékgabalyodás időszakának. Fenntartásaink azért lehetnek az ilyen modellekkel kapcsolatban: elhagyni is könnyebb őket, töltésükre is figyelni kell, és a hangminőséggel is lehet gondunk kábel nélkül.

A vezeték nélküliség a hangszórók esetében már évek óta hódít, az év mobilhangszórója egy Bose modell lett.

A vízállóság trendje

A Bluetooth hangsugárzók nagy előnye általánosságban, hogy kis helyet foglalnak, hordozhatók, mégis az átlag fülnek megfelelő hangminőséget és kellő hangerőt biztosítanak. Sok márka gyárt vízálló, sőt, vízen úszó modellt is, szerencsére a legjobbak közül a Bose-tól a JBL-ig. A medencébe borult és folyadék általi halált halt bulikiegészítők kora lassan lejár.

Érdemes tudni, hogy a vízállóság szintjét is kategóriákba sorolják, az IPX7-es besorolás például egy méteres vízmélységig és 30 percen át garantált működést jelent. Az IPX6 véletlen vízbemerítés (beesik a pocsolyába), az IPX5 alacsony víznyomástól (telibe öntik ásványvízzel) óvja a készüléket, alattuk inkább csak cseppállóságot várhatunk el.

Az idei top mobilok is megkapták a vízállóságot. Tehát elvárható 2017-ben, hogy egy negyedmilliós mobilt ne tegyen tönkre a nyári zuhé, vagy a szilveszteri pezsgőfolyam. Azért a folyamatos direkt esőzést ezekkel is érdemes kerülni.

Jó hír tehát a mobilt vécébe ejtéssel kinyírók népes társasága számára, hogy problémájuk megelőzhető, csak az IPX6 és IPX7 védelemmel ellátott modellekből válogassanak
.

Teszteken a Samsung Galaxy 8+ és 8-as, a 7 Edge, az iPhone 7, 8, az LG G6, valamint a Sony XZ kategóriájú modelljei teljesítettek a legjobban.

Vízállóságot és teljes porállóságot is kapott az okos- és fitneszórák nagy része is, és ezek már az egészen alacsony árkategóriában is elérhetők. Amennyiben ilyet szeretnénk, az IP67 szabványt kell keresni, hogy zuhanyozhassunk, úszhassunk, homokos parton hesszelhessünk a pontos idő és teljesítményünk biztos tudatában.

Hódít a háztartasi robotok trendje

Már nem utópia a háztartási robotok kora sem. A 2017-ben rendezett év eleji CES és szeptemberi IFA kiállításon is megjelentek az otthoni robotok a sci-fi filmekből ismerős formában. Természetesen a robotporszívó (tanul), robotmosógép (bárcsak teregetne), okosmérleg (táplálkozási tanácsokkal is szolgál) alakjában is.

A Samsung telefonnal programozható, mesterséges intelligenciát használó mosógépe például kevesebbet fogyaszt, mint egy hagyományos, elemzi a ruhák összetételét a mosóprogram kiválasztásához és hamarabb is végez a munkával. Nem csak a női rajongóknak szánták, de ők különösen örülni fognak Dart Veder fej formájú robotporszívójuknak, amit okostelefos appal bárhonnan, sőt hangvezérléssel is lehet irányítani a Google Assistanten keresztül. Vader nagyúr jellemző hangeffektekkel hálálja meg a törődést.

A látszatra céltalanul kóválygó robotok között vannak még olyanok, melyek nagyon fontos munkát végeznek. Kuri robot például még fizimiskáját tekintve is hasonlít a Jetson család házvezetőnőjére, valójában egy okosotthon asszisztens, ami Android és iOS mobilokkal is képes kommunikálni.

Ezen kívül a többi okos háztartási eszközt is tudja irányítani, felismeri a család tagjait és a háziállatokat, pittyegéssel és fényjelekkel beszélget a háziakkal. Fotókkal és kis videókkal dokumentálja az otthon lévő gyerekek életét, amiről tájékoztatja a szülőket. Mobil hangszórókét is működik, így ha meglátja valamely gazdáját, megszólaltatja a kedvenc lejátszási listáját vagy elindítja a podcastjét. A kis Kuri ára körülbelül egy iPhone X-nek felel meg.

A Sphero cég fejlesztése kevésbé hasznos, inkább aranyos, Star Wars fanoknak viszont kötelező. Három droiddal hozakodtak elő, melyek kommunikálni tudnak egymással, illetve applikáción keresztül telefonnal és tablettel (Android és Apple) is irányíthatjuk őket. Ezeket a droidokat kell keresni: BB-8, BB-9E és R2-D2.

Mit mondanak a szakértők?

Szűcs Roland a Telenor kiegészítőkkel foglalkozó üzletágának menedzsere akinek a titkos favoritja az oktató robotok elterjedése. Szerinte a “okostelefonokon és tableteken felnövő generáció következő digitális lépcsőfoka lehet, hogy ezeknek az eszközöknek a segítségével tanulják meg a programozás és robotika alapjait. Hazánkban is kaphatóak már az Ubtech programozható robotok melyek áruk miatt egyenlőre szűk réteg számára elérhetőek. A termékek az Okostelefon Akadémián is nagy sikert arattak. A termékek fejlődése és az árak csökkenése itt is elhozhatja azt a boom-ot, amit várok a terméktől.”

Kozlovsky Dánielt a Telenor szakértőjét a vásárlók kedvenceiről kérdeztük. “Az elmúlt évek értékesítési tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyfelekben egyre nagyobb az igény a kicsit jobb minőségű, nagyobb tudású termékek iránt.” Egyre fontosabb ugyanis a kamera, különösen az előlapi azaz szelfizésre használt kamerák minősége, a kijelző mérete és minősége, az akkumulátor üzemideje, illetve a készülék gyorsasága.

24852530 10155809013936768 425500154882691395 n
Ákos apró dizájntárgyak 3D fotózásához keresett alkalmas mobilt. Először kikérte a barátai tanácsait, aztán a neten kutatott. Végül bement egy Telenor üzletbe, ahol órákon át tesztelte a mobilokat a képen látható eredménnyel.

A magyar piac változatlanul nagyon ár-érzékeny, így természetesen a belépő szintű készülékek továbbra is komoly részét teszi ki az értékesítéseknek, Viszont, azok, akik már használtak okostelefont, általában egy szinttel magasabb kategóriájú új készüléket keresnek.

“Ebben nagy segítséget nyújt az elmúlt idők innovációinak alacsonyabb kategóriákba való beköszönése, hiszen már ujjlenyomat leolvasót is találunk nagyon jó ár-érték arány ú telefonokon, 5” feletti kijelzőméretek általánossá válnak, a kameráról nem is beszélve” - tudtuk meg a mobilcég szakértőjétől.

 A slágertermékek ezek alapján nem meglepő, hogy a felsőközép-kategóriából kerülnek ki; az idei készülékeladások túlnyomó többségét Magyarországon a

Samsung Galaxy J széria (J3 2017, J5 2017, J3 2016), a Huawei P9 Lite széria (P9 Lite mini, P9 Lite 2017), illetve a Samsung Galaxy A5 2017

teszi ki a Telenor számításai alapján.

Felső kategóriában - hasonlóan az előzőhöz - a Samsung prémium készülékei hasítottak:

Samsung Galaxy S széria (S7 Edge, S8/S8+), illetve a Huawei P10. Itt viszont már belép a iPhone SE, 7, 8

is listavezetőként. A szakértő megjegyezte, hogy az X-ről még nincsenek egy évet átfogó adatok, illetve jelentős a készlethiány is jelenleg.

“A kiegészítők terén továbbra is a legtöbbet eladott termék a készülék alapvető védelmét ellátó tok és a kijelzőfólia” - teszi hozzá Szűcs Roland. “Természetesen 2017-ben továbbra is nagyon népszerűek voltak a két nagy gyártó órái és a különböző fitnesz karpántok, a zenei kiegészítők és a mindennapok egyéb kiegészítői, mint a töltők, kábelek” - folytatja.

Slágertermékek a hordozható hangszórók, ezek közül kiemelkedő márka a JBL. A zenei hangzás mellett egyre fontosabbak az egyéb tulajdonságok is, az idei zászlóshajójuk a Flip4, ami már IPX7 vízállósággal bír. Így síelés közben, vagy a Balaton partján sem kell nélkülöznünk.

Flip3 d

Ugyanakkor a szakértő nem vár jelentős bővülést a drónok között a hazai túlszabályozás miatt.

Szintén kérdéses a VR-boom: meddig tart majd és hova fut ki. “A minél több és szebb tartalom a kulcsa ennek a kategóriának, valamint az, hogy miként tudják más platformokon is erősíteni ezt az élményt. Gondolok itt például a Sony Playstation 4 VR lehetőségeire. A kategória hosszú távú jövője a játékipartól függ, noha más iparágakba is új élményeket hozott.”

Nem lehetetlen, hogy pár év múlva VR boltokban vásárolunk be, miközben a kanapénkon ülünk.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette az Telenor megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.